zondag 12 januari 2014

Boek: Meer doen met minder


Vandaag weer een stukje over een boek. Het boek 'Meer doen met Minder' van het vrekkenechtpaar, Hanneke van Veen en Rob van Eden. Het is echt een basisboek wat betreft consuminderen. Zoals jullie misschien weten is het consuminderen (bijna) uitgevonden door dit vrekkenechtpaar, of in ieder geval op de kaart gezet door hen.

Het thema van dit boek is creatief versoberen: met minder geld je dromen waarmaken. Het staat helemaal vol met tips en strategieën. Voor de fanatieke consuminderaars onder ons natuurlijk allemaal bekend, maar voor beginnende consuminderaars is dit een onmisbaar handboek (ren meteen naar de bieb!).

Het boek is vlot geschreven, met veel humor en het leest heerlijk weg. Zelf pak ik het er graag nog eens bij. Je leest naast de tips en strategieën ook ervaringen van de schrijvers zelf en ervaringen van andere consuminderaars. Er zijn hoofdstukken over consuminderen in het algemeen, anders omgaan met cadeaus, opvoeden/ consuminderen met kinderen, hoe omgaan met tijd, onderhandelen, geld 'verdienen' met spaarzaamheid. Volop onderwerpen dus.

Zelf ben ik een groot fan van de boeken van Hanneke van Veen en Rob van Eden. Ze schrijven herkenbaar, open, vlot, en vol passie over consuminderen, en ik vind het leuk om mijn eigen ideeën te herkennen. In de maatschappij gaat het (nog steeds) over consumeren en 'meer meer meer' en ik kan me daar nooit zo goed in vinden. Mede daarom zijn dit soort boeken een verademing voor mij. Meer doen met minder is voor mij ook echt een leidraad in mijn leven!

Hier vind je dit boek tweedehands bij bol.com, als je via deze link koop krijg ik een kleine vergoeding.

9 opmerkingen:

 1. Misschien kunnen jullie in de "werk loze tijd" aan de slag met de moestuin.
  Het is nu een qua weer gunstige tijd om de grond zwart te maken, ontginnen zeg maar. En een moestuinplan maken. Ook niet zo warm
  En een voorraad hout hakken.
  Dat scheelt straks weer als jullie hopelijk weer werk hebben.
  Ook snoeiwerk aan (fruit) bomen kan in de winter.
  In februari kan je al weer dingen voor zaaien. Vooral voor tomaten een gunstige tijd. Afgelopen jaar heb ik ze voor het eerst ingevroren. Werkt heel goed voor saus en soep. Dit jaar wil ik ook paprika proberen. Heb jij nog tips voor andere dingen? Het is allemaal wel veel werk hè, maar enigszins zelfvoorzienend zijn geeft nu eenmaal veel werk. Geniet nu van het samen dingen doen. Vriendelijke groet, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tips, dank je!
   Ik was al begonnen om een moestuinplan te maken, zat te twijfelen of het al slim was om het gras nu open te gooien i,v.m. omkruid.
   Ik wist niet dat je fruitbomen in de winter kan snoeien, dat moet ik even opzoeken dan want ik heb nog wat bomen die gesnoeid moeten worden!
   Tomaten zaai ik normaal veel later, vanaf begin maart. Zijn ze niet veel te groot als je in februari al begint met zaaien? Of worden ze dan juist sterker?
   Ik heb voorheen wel eens paprika gezaaid maar ik vond het niet de moeite waard. Misschien met een kas wel.
   Ik wil de zomerprei vast voorzaaien binnenkort, maar de meeste dingen kan je volgens mij pas vanaf maart/ april zaaien.

   Het is inderdaad veel werk, maar ik vind het heerlijk! Lekker bezig zijn, en daar later de vruchten van plukken :)

   Verwijderen
  2. Ik las vandaag in Landleven over zomerprei zaaien. Op www. landleven.nl vind je een teeltkalender. Misschien kan je man een koude bak maken. Jullie hebben vast wel (oude) planken die je kan gebruiken. De onze is ook van hergebruikt hout. en een paar oude ramen om af te dekken. Ik las op de website van de mooie moestuin van Diana dat zij is ook al weer bezig is. Groetjes, Thea

   Verwijderen
 2. Ik heb net deze week het boek "Hoe overleef ik de crisis' gelezen, kwam eerder al uit onder de titel: 'Leven voor 'n habbekrats'...
  Ook erg leuk om te lezen hoe je zo goedkoop mogelijk kan leven en zelfs nog op vakantie kan gaan ook van 1 euro per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant, ik zal eens kijken of ik dat boekje ergens kan vinden. Ik vind het altijd leuk om inspiratie op te doen.

   Verwijderen
 3. Ooit kocht ik hun eerste boekje "hoe word ik een vrek"Tot mijn verbazing waren er weinig nieuwe tips. Consuminderen was toen nog een woord dat niet bestond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, de tips in dat boekje zijn een beetje de standaardtips uit de vrekkenkrant. Maar misschien best leuk voor beginnende bespaarders?

   Verwijderen
 4. Ze schreven altijd heel prettig en warm. In die tijd waren we nog niet zo verzakelijkt.

  BeantwoordenVerwijderen