dinsdag 16 december 2014

Aanmaakblokjes

In deze tijd van het jaar hebben wij de houtkachel veel aan, het is een heerlijk warmte en ook nog eens heel gezellig. Wij hebben het voordeel dat de vorige bewoner veel hout heeft achter gelaten en wij hebben hier op het grondstuk voorlopig genoeg bomen staan om zelfvoorzienend te zijn in hout.


Tot op heden maakten wij de kachel aan met (niet chemische) aanmaakblokjes, maar ons streven is natuurlijk om zelfvoorzienend te zijn in zo veel mogelijk gebieden. Dus toen het einde van de bus in zicht kwam zochten wij naar alternatieven.

Wij zijn erg kieskeurig,  het moet natuurlijk zijn, niet chemisch, goedkoop, makkelijk en niet slecht zijn voor de kachel. Wij hebben allebei wat tegen het verbranden van (kranten)papier ten eerste omdat het zonde is (kan gerecycled worden) en ten tweede vanwege de inkt (giftige rook). Online zag ik veel mensen die kurken in spiritus lieten weken, maar aangezien wij nooit kurken in huis hebben en niet zelfvoorzienend zijn in spiritus zocht ik toch verder naar wat anders.

Nog wat anders wat ik veel zag waren denneappels, theezakjes of zaagsel met een beetje kaarsvet erbij, het voordeel hiervan is dat het natuurlijke of afvalmaterialen zijn. Het nadeel hier aan is dat het niet goed voor je kachel is om kaarsvet erin te branden, het verbrand niet helemaal en laat aanslag achter in de kachel. Goedkoop is duurkoop in zo'n geval.


Ik besloot om gewoon kleine aanmaakhoutjes te maken, gewapend met een kleine bijl heb ik een hele mand vol met kleine tot middelgrote houten stokjes gemaakt. Het werkt best goed, maar toen kwam Maarten met een wel heel geniaal idee. Hij heeft afvalhout geschaafd, en hier krijg je hele mooie en brandbare houtkrullen van. Een handje vol, een beetje fijn knijpen in je hand en je hebt een perfect aanmaakblokje. Het is ook nog minder arbeidsintensief als aanmaakhoutjes maken, en helemaal natuurlijk! Een super oplossing dus, en wij hoeven geen aanmaakblokjes meer te kopen.


21 opmerkingen:

  1. Wij gebruiken ook lege eierdozen als aanmaakblokje. Wij steken onze houtkachel nu via de Zwitserse methode aan (zie blog van Teunie - eenvoudig leven) dit werkt!! Schonere verbranding en geen beroete ruit!! WMT

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dat zo zonde van de eierdozen omdat ze vaak hergebruikt kunnen worden. Ik spaarde ze altijd en gaf ze aan de poelier of kaasboer die ze dan gewoon weer gebruikte. Nu gebruik ik ze natuurlijk zelf :)
      Die Zwitserse methode had ik nog nooit van gehoord, maar na even nakijken blijken wij dat al te doen. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe ik anders een vuurtje zou moeten stoken :)

      Verwijderen
  2. Dat ga ik ook eens uitproberen met die krullen. De zwitserse methode nu twee keer geprobeerd maar zonder succes helaas, waarschijnlijk omdat we geen aanmaakblokjes gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed bezig! Kranteninkt is inderdaad erg slecht voor mens en milieu! Sommige mensen stoken briketten, gemaakt van krantenpapier :-( dat is helemaal erg!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ook erg goed werkt is met het stof uit de droogtrommel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. alleen als je 100% katoen/wol/linnen/zijden wasgoed hebt! anders ben je alsnog lekker plastic aan het verbranden...

      Verwijderen
  5. De fijne berkentakjes die ieder jaar uit de boom vallen , is een heel goed alternatief. Oprollen, samenbinden met dun takje, en laten dragen. Ideaal

    BeantwoordenVerwijderen
  6. mijn moeder gebruikt ook denneappels, zonder kaarsvet erbij, en dat werkt goed! als je dennebomen in de buurt hebt is dit wel een heel handige en voordelige manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Schaafsel is inderdaad een goed idee. Wij doen het als volgt als het hout gezaagd is , is er heel veel zaagsel dat doen we in zakken en gebruiken dat om de kachel aan te maken. We hebben een oude bus met deksel daarin doen we zaagsel met was diesel mengen dit goed door en zetten het een poosje weg zodat het goed doortrekt. En als we dan de kachel aanmaken gebruiken we hier wat van een klein stukje papier 1 of 2 eetlepels van dit mengsel en wat houtjes en de kachel brandt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als je papier gebruikt is het natuurlijk ook een vorm van recyclen. Maar verder is het niet echt goed voor je schoorsteen natuurlijk en de inkt niet echt goed voor je gezondheid.

    Wat ook goed werkt voor het aansteken zijn pinda's, als je een beetje droog hout hebt heb je er al aan 1 genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mij betreft is het gebruiken van papier om de kachel aan te steken niet recyclen maar downcyclen :)
      Aansteken met pinda's heb ik nog nooit van gehoord, dat ga ik eens proberen!

      Verwijderen
    2. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat het beter is dan het gewoon in een afvalbak te gooien :)

      Verwijderen
    3. In het ergste geval verbranden ze je weggegooide afval. Dus zelf alvast verbranden is het ergste wat je kan doen.

      Verwijderen
  9. Grappig, mijn vader maakte vroeger ook de kachel aan met houtkrullen en kleine aanmaakhoutjes. Van aanmaakblokjes hadden we nog nooit gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik gebruik zelf eierdozen, doen het ook heel erg goed. Mijn moeder spaart ze altijd voor me en dat in combinatie met mijn eigen eierdozen, zorgt er eigenlijk voor dat ik nooit mis grijp. Je hebt ook niet een hele doos elke keer nodig. Wat ook goed schijnt te werken is het pluis uit de zeef van de droger. Maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, omdat ik het altijd wat viezig vind om dat dan ergens op te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ken je deze ook al?
    Roet dat aan de binnenkant van de schoorsteen zit verdwijnt als je regelmatig oude aardappelschillen in de kachel verbrandt. Een goed idee want zo kan je schoorsteenbrandjes voorkomen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik hoorde vandaag van een vriend dat hij briketten van geperste pindaschillen gaat gebruiken. Weet iemand if dat giftige gassen kan afgeven of waar je dat kan laten keuren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik zo niet, wellicht iemand anders.
      Maar het lijkt mij dat de pesticiden die bij de teelt gebruikt worden op de schillen zitten en vrijkomen bij verbranding. Dus wellicht niet gezond.

      Verwijderen
    2. De hoeveelheid pesticiden lijkt me een stuk minder schadelijk dan de koolmonoxide. De vrijgekomen hoeveelheid is vijf dit soort dingen het belangrijkste om op te letten.

      Verwijderen
  13. watten en vaseline ook een idee als je in de zomer ff niets te doen hebt (bolletjes maken)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je die allebei moet kopen kun je net zo goed aanmaakblokjes kopen.

      Verwijderen