maandag 15 december 2014

Zuurkool maken

Ik wilde eigenlijk al langere tijd zelf eens zuurkool maken, maar het kwam er eigenlijk nooit van. Natuurlijk is zuurkool heel goedkoop dus het zelf maken doe je niet om te besparen, maar volgens mij is verse zelfgemaakte zuurkool gezonder. Het lijkt mij dat zuurkool uit blik of plastic verhit wordt om het langer houdbaar te maken. Maar zelfs als dat allemaal niet het geval is dan scheelt het in elk geval nog het verpakkingsmateriaal.

Om te beginnen kocht ik een witte kool, ik koos een middelgroot exemplaar van 1,7 kg zodat ik niet meteen te veel werk zou hebben. Ik nam een kaasschaaf en ging de kool te lijf, ik gebruik vaker de kaasschaaf hiervoor en het werkt heel erg makkelijk. Het laatste stuk kool waar de stronk wel erg dik werd sneed ik in vieren om de stronk te verwijderen en vervolgens sneed ik het klein met een mes. Het kostte mij iets minder dan 15 minuten in totaal.


Ik legde de zuurkool in glazen schalen (geen metaal!) en deed er vervolgens 2 theelepels zout per 500 gram zuurkool bij. Ik had nog 1,6 kg overgehouden na het snijden en het kwam dus uit op iets meer dan 6 theelepels. Ik masseerde het zout met mijn handen in de kool om het goed te verdelen en liet de gesneden en gezouten kool vervolgens een uurtje met rust.


Ondertussen had ik een mooie grote weckpot schoongemaakt, dit exemplaar is een 2 liter stortglas. Als gewicht had ik een oude appelmoespot, schoongemaakt en gevuld met water. Ik nam de zuurkool en stopte elke keer een handvol in de pot, en daarna stampte ik het aan met de pot. Er kwam door het stampen goed veel vocht vrij, en het begon er goed uit te zien. Ik herhaalde dit tot ik alle zuurkool in de pot had zitten, hij was uiteindelijk voor iets meer dan 3/4 vol. Ten slotte liet ik de kleine pot bovenop staan zodat de zuurkool goed onder het vocht bleef staan en bond ik een theedoek om de bovenkant. De pot staat nu eerst twee tot drie dagen op kamertemperatuur om te gisten, daarna zet ik hem nog een weekje of twee koeler weg en dan zou het zuurkool moeten zijn.


Ik ben heel erg benieuwd hoe het het gaat smaken en of het bevalt, ik zal helaas nog wel even moeten wachten. Een update zal later zeker nog volgen....

16 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd! Ik heb namelijk ook nog een enorme hoeveelheid kool waar ik zuurkool van zou kunnen maken, maar deze methode lijkt me makkelijker dan de methodes die ik tot nu toe heb gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maakte dat,uitgaand van een recept voor kimchi. Met wortel,gember en knoflook er bij. In dat recept staat "goed knijpen,zodat het vocht uit de kool komt". Plus advies om die dubbele pot af te sluiten met een filterzakje+ elastiekje. Het resultaat smaakt heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig,ik wil ook eens zuurkool maken maar besef me door jouw blog dat je dus helemaal geen zuurkoolvat nodig hebt. Ik begin er meteen aan (ehm, eerst kool kopen)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dacht ik eerst ook, maar na wat onderzoek blijkt dat dus helemaal niet nodig te zijn!

   Verwijderen
 4. Ik heb gisteren voor het eerst van de eigen zuurkool gegeten. Ik maak het wel in een zuurkoolpot met waterslot. Ik heb het 6 weken laten fermenteren. Gisteren was dus een spannende dag, pot open en proeven, het smaakten super. Mijn pot is een 10 liter pot, daar gaat 7kg. witte kool in. Als de zuurkool te zuur wordt, na enige maanden ,weck ik het restant. Zomers is zuurkool ook lekker, niet als stamppot maar b.v. in kool gerold, gestoofd met paprika en zureroom zoals ze dat o.a.in Hongarije doen. Groet Riet Z.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelf zuurkool maken schijnt inderdaad niet moeilijk te zijn, je moet alleen wel heel schoon werken omdat er makkelijk schimmel kan ontstaan. Handige tip, die kaasschaaf. Tot nu toe heb ik nog nooit zuurkool gemaakt omdat het zo goedkoop is, maar het lijkt me erg leuk om het hele proces te volgen in zo'n weckpot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb begrepen dat je de schimmel die op het vocht komt gewoon weg kan scheppen, het schijnt een redelijk normaal bijverschijnsel te zijn.

   Verwijderen
  2. Vandaag heb ik zuurkool gemaakt op jouw manier. Het ging heel makkelijk en was erg leuk om te doen. Ik zal er binnenkort eens over schrijven.

   Verwijderen
 6. ik wil dit ook al lang gaan proberen! mijn vorige pogingen met kimchi zijn tot nu toe altijd mislukt, dus ik wil toch eens een zuurkoolpot kopen met een waterslot.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Witte kool is ook heel lekker om als salade te eten , gewoon fijn schaven en beetje zout erover heen strooien , even doorkneden en weg zetten tot s'avonds en dan wat olie en azijn erover .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het inderdaad ook heerlijk in de sla, ik schaaf het en eet het gewoon zo. Ik zal het eens op jou manier proberen, lijkt mij ook erg lekker.

   Verwijderen
 8. Vorig jaar van 4 kolen zuurkool gemaakt, tot aan maart hebben we ervan gegeten :) heeerlijk !! Je kan er ook jeneverbessen of andere kruiden door doen. Ik vind gewoon basic met peperkorrels eigenlijk het lekkerst

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik wist nooit dat er zoveel vocht uit de kool kon komen. 't Is het proberen waard en als het onverhoopt (maar dat zal wel niet) toch niet gelukt mocht zijn, is er nog geen man over boord met 1,6 kg, toch?
  Wij eten zuurkool vaak met (verse) ananas erdoor of een flinke handvol rozijnen. Deze kook ik heel even mee met de zuurkool.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, dat is het voordeel van een kleine hoeveelheid :)
   Zuurkool met ananas is hier ook favoriet!

   Verwijderen
 10. Bij winkelzuurkool koop je gewoon kool aangezuurd met iets van citroenzuur of ascorbinezuur ofzo (even uit mijn hoofd). Heel ander spul dan wat je zelf laat fermenteren, dat is super gezond. Ken je 'the art of fermentation' van Sandor Katz? Aanrader voor jou denk ik, als je het nog niet kent.
  Oh, ik ga echt zuurkool maken als we straks weer thuis zijn. (heb nu wortelen staan te fermenteren.... geen idee of het wat wordt, haha)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh nee dat ken ik niet, ik zal er eens naar zoeken. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen