vrijdag 12 december 2014

Nog even over de wasmachine

Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoeveel meningen er zijn over wassen. De een wast alle was op kleur gesorteerd bij elkaar, de ander wast alleen maar op 60 graden wegens hygiëne en een volgende wast minimaal en laat dingen eerst luchten. Zoveel mensen zoveel meningen.

Een ding wil ik wel even onder de aandacht brengen en dat is de verhouding van de tijd van het programma t.o.v. de energie die de machine verbruikt. Er werd gezegd dat een kort programma altijd (veel) meer stroom verbruikt en dat is gewoon niet waar, het kan meer stroom verbruiken maar het hoeft zeker  niet. Hieronder zie je de tabel voor mijn wasmachine.


Zoals je ziet vragen de kortere programma's niet perse meer stroom, de hoeveelheid stroom is voornamelijk afhankelijk van de temperatuur waarop je wast en de hoeveelheid water die gebruikt wordt. Het is nu eenmaal zo dat het opwarmen van een liter water altijd evenveel energie kost, energie = vermogen × tijd (uitgaande van vergelijkingen onder vergelijkbare omstandigheden).

In het geval van mijn wasmachine zijn de korte programma's bedoeld voor minder kilo's was, ik hou mij hier niet aan. Ik doe gewoon 6 kilo in de trommel en kies dan voor het korte programma. Ik heb het verbruik van de programma's vergeleken met een kWh-meter en het korte programma verbruikte altijd nog minder stroom dan het lange programma.

Nu kan het zijn dat het korte programma op jouw wasmachine de kortere tijd compenseert met meer waterverbruik, of andere factoren die voor extra stroomverbruik kunnen zorgen. Maar dit hoeft niet! Ga hier niet klakkeloos van uit, neem een kWh-meter een meet het om te vergelijken of zoek of je de verbruiksgegevens kan vinden in de gebruiksaanwijzing. Het zou zonde zijn om ineens meer stroom (en/of water) te verbruiken omdat een monteur ooit iets gezegd heeft over een wasmachine van iemand anders, zorg dat je de feiten voor jouw situatie op tafel krijgt.

11 opmerkingen:

  1. Nee, je moet je was natuurlijk wel precies zo doen als de andere mensen doen he, dat weet je ;)

    Ik vond het een goed idee van je. Ik heb de kledingwas van mij en de man ook op koud gedaan en het is prima schoon. Nu zie je op zwart ook weinig ;) Mijn vorige wasmachine had geen koude stand maar deze wel. Bij mijn oude wasmachine verbruikte het kortste programma ook gewoon het minste.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij mijn wasmachine is het verbruik lager als ik het korte programma kies. Ik vul de machine gewoon vol. Ik neem elke week de meterstanden op en zet daar dan extra info bij over hoe ik heb gewassen, of het meer was dan anders, bijzonderheden wat betreft het weer etc.
    Ik gebruik zo weinig mogelijk wasmiddel en doe een schep soda erbij in de trommel. Dit doe ik niet bij donkere was omdat dat bleekt. Donkere was, was ik met huishoudazijn.
    De meeste was gaat hier op 30 of 40 graden en soms op 60 graden. Ik denk dat de combinatie van soda, azijn en weinig wasmiddel ook scheelt wat betreft wasluis. Daar heb ik bij een vorige machine last van gehad.
    Ik heb geen droger. Een paar maanden geleden hebben we drie weken bij mijn ouders gelogeerd ter overbrugging omdat we nog niet in ons nieuwe huis konden.
    Mijn ouders hebben een droger. Ik heb nu ineens veel sokken waarvan het boord niet meer elastisch is. Nu waren het geen nieuwe sokken, maar het was voor mij wel een teken dat de droger je was sneller kan laten slijten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een aanvulling. Het gewone programma op mijn wasmachine duurt afhankelijk van de temperatuur 2,5 tot 2,75 uur. Dat vind ik eigenlijk idioot lang.

      Verwijderen
  3. ...ik was donkere (boven)-kleding altijd koud, lichte bovenkleding met vlekken behandel ik voor met ossengalzeep en was ik op 30 graden, kort. Licht gekleurd ondergoed, theedoeken, vaatdoekjes en washandjes was ik op 60 graden, lang programma. 'n Lang programma op 60 graden met een volle wasmachine duurt ongeveer 1 1/2 uur. Handdoeken en donker ondergoed op 40 graden. Ik ben behoorlijk lang bezig geweest om de temperaturen te vinden waarop mijn was (voor mij) schoon (genoeg) is! Ik maak mijn eigen wasmiddel, gebruik er soda bij voor de 60 graden was, gebruik azijn als wasverzachter en draai gemiddeld 3 wassen in 2 weken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik was het meeste toch op 60 graden tegenwoordig en af en toe doe ik een was met 90 graden. Kleding doe ik ook wel koeler, maar voor beddengoed, handdoeken, schoonmaakdoekjes enzovoorts moet je volgens mij toch minimaal 60 hebben om de bacterieën te doden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil dingen altijd echt wassen. Alleen maar luchten vind ik niet genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb mij er eigenlijk nooit zo grondig in verdiept (ik schuif dat ook even door tot na een onvermijdelijke verhuizing ergens in de komende 6 maanden) maar ik heb wel bewust gekozen voor een energiezuinige machine met opties om nog meer te besparen. Ik kan de tijd instellen (volgens het plaatje, zijnde streepjes op een shirt, is dat gelinkt aan de hoeveelheid was in de trommel maar dat laat ik ook finaal links liggen), natuurlijk de temperatuur aanpassen ook nadat ik een programma heb gekozen en het centrifugeren kan ik aanpassen (scheelt ook in de slijtage van kleding). In de praktijk was ik vaak op de temperatuur 'van het sterretje' (= zoals het uit de kraan komt), ondergoed/handdoeken en met vlekken op 30 (omdat mijn vlekken-verwijderaar dat adviseert). Alleen 2 keer per jaar (draai 2 á 3 wassen in de maand) gaat de machine op 90 graden met soda. Bijna bij alle wassen gaat er natuurazijn in als wasverzachter en in de hoop dat het wat in de verwijdering van zeepresten en kalk zal helpen.
    Volgens mij is het een hardnekkig misverstand dat de temperatuur zou helpen in het doden van bacteriën, water kookt pas bij 100 graden en dat er daar iets dood van gaat snap ik maar lager dan dat betwijfel ik toch zeer. Voor de hygiëne en dus om het een en ander dood te krijgen heb je zeep nodig volgens mij en is een hoge temperatuur niet noodzakelijk. Hoe deden ze dat vroeger anders met de hand, sommige dingen gingen op de kookwas maar toch niet alles. Was dat dan automatisch niet hygiënisch?

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk dat men zich her nu pas mee bezig houd wij al jaren.

    Hier gewoon op de warmwateraansluiting en verbruik van 0.09 Kw stroom en 75 liter gas en dat bij 60 graden en alles een na een uurtje brandschoon aan de lijn :)

    Dit is gewoon voordeligste manier van wassen koop ook de beproefde machines van Miele voor tientjes werk dan wassen wij jaarlijks voor nog geen 50 euro per jaar met alles inbegrepen stroom/gas,machineafschrijving,waspoeder,voor 6 personen.

    Wij geloven niet in koud wassen, resultaat is echt beduidend minder en machines maandelijks leeg op kookwas laten draaien is erg zonde natuurlijk, die van ons is altijd schoon en fris :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij mijn wasmachine (miele) is het korte programma ook voor minder wasgoed, maar ik doe er toch ook altijd de max. hoeveelheid van 7 kilo in. Er zit nl. een water-control system op, dat zelf slim de waterstand en aantal spoelgangen regelt en hoewel ik de minimale hoeveelheid waspoeder gebruik, blijft de machine heel vaak extra spoelen met het normale programma. Ik ben me het eerste jaar rot geschrokken van de waterrekening... en met het korte programma is het aantal spoelgangen wel volgens het boekje, maar met minder dan de helft van het wasgoed zou dat dan ook weer op hetzelfde neekomen, vandaar de volle trommel. Ik ben inmiddels het afgelopen jaar ook aan het proberen op 30/koud en dat bevalt goed voor de meeste was.
    Heleen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn grootste probleem met was is dat ik er in omkom :)
    Laagste temperatuur is 30 graden en dan alleen omdat het niet warmer gewassen kan worden. Handdoeken, vaatdoekjes, werkkleding, beddengoed en luiers op 60. Beddengoed en luiers soms ook 95 (mijn machine kent geen 90) als lang gestaan/warm weer/ziek/wormen (zandbakzand schijnt een ware delicatesse te zijn). Kleding op 40, maar met voorwas en vlekken behandel ik voor, en dan nog wordt niet alles schoon, want we dragen/gebruiken alles veel te lang en bovendien is bijna iedereen hier kampioen vlekken maken :( Of misschien ligt het aan het eco.ver wasmiddel?
    Gebruik ook geen korte of eko programma's, wel altijd machine helemaal vol en om bij te houden zou ik 2 machines per dag moeten draaien, maar dat is 's winters zonder droger geen doen....moet al wasverzachter gebruiken tegen muffe geur van te lang drogen :(
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goedemiddag. Duidelijk verhaal, er staan een hoop interessante dingen in. Ik ben zelf van plan een nieuwe wasmachine te kopen. Ik kan dus alle informatie gebruiken erover. Nogmaals bedankt voor de info. Groeten.

    BeantwoordenVerwijderen