zaterdag 13 december 2014

Winterse taferelen in de Vriezer

Enige tijd geleden zat de vriezer zo vol dat hij niet makkelijk dicht ging, en zo gebeurde het dat hij een half dagje met de deur op een kier heeft gestaan. Ik kon mijzelf wel voor mijn kop slaan, hoe heb ik dat kunnen missen. Het gevolg was dat de vriezer enorm veel ijs aan gemaakt heeft, grrr.

Ik wilde al langere tijd de vriezer ontdooien en was al druk bezig om de voorraad wat weg te eten zodat het makkelijker zou zijn. Inmiddels is het gelukkig goed koud dus ik kwam er vandaag eindelijk aan toe om het te doen. Wat fijn zeg! De situatie was nog erger dan ik dacht.

 

Wat een enorme laag ijs zit er in, vooral bovenin is het erg hier zit een laag van wel 3 cm ijs. Het zal deze week wel wat stroom kosten om de vriezer te ontdooien, schoon te maken en weer op temperatuur te krijgen maar uiteindelijk zal het vooral veel stroom schelen. Ik denk dat hij weer stukken zuiniger wordt. En het is zo heerlijk om weer een schone en opgeruimde vriezer te hebben!

9 opmerkingen:

 1. Valt mee hoor: een paar keer een paar bakken met kokend heet water erin zetten (eerst de stekker eruit natuurlijk) en binnen een half uurtje ben je klaar. Ook even een beetje meebikken (voorzichtig) helpt.

  En de bakken diverse keren vervangen door weer kokend heet water. Water kan je uiteraard opvangen of recyclen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo gaat het normaal bij mij ook alleen gebruik ik heet water, niet kokend heet water. Regelmatig even met mijn handen kijken of de stukjes loskomen.
   Ik moet zeggen dat het vandaag langer duurt dan gepland, hij is al vier uur bezig met ontdooien. Dat komt voornamelijk omdat het bovenste deel om een frame vastgevroren zit, hier kan ik ook niet bij met mijn handen.
   Gelukkig wel bijna klaar :)

   Verwijderen
  2. Wij hebben een no frost viezer.
   Ideaal!
   Het ding is inmiddels 8 jaar oud en heb hem nog nooit hoeven ontdooien.

   Verwijderen
  3. Mijn vriezer was eigenlijk ook nog brandschoon en ik had helemaal geen last van ijsvorming... totdat ik het deurtje open liet staan. Daar zou zelfs een no-frost toestel niet tegen kunnen. :)

   Verwijderen
 2. Wij ontdooien meestal met behulp van een föhn, dan is het in een uurtje gepiept. Alleen weet ik niet of het ook snel gaat, als er 3 cm ijs in zit :-(
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK zet er twee schalen heet water in voor een half uurtje ( deur gesloten,en met kopje giet ik daarna het warme water over de rooster. Dit bevalt mij het beste. Op mijn jaarkalender noteer ik dan weer dat dit na 3 mnd. weer gebeuren moet (het liefst tegelijk met de koelkast
  Groet, siek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, iedere 3 maanden ontdooien? Ik zou serieus overwegen om een nieuwe te kopen dan, want dat is echt niet goed.

   Ik heb de vriezer nog nooit hoeven te ontdooien gelukkig, ook een no-frost vriezer hier. Al 6 jaar met veel plezier.

   Verwijderen
  2. Ik probeer ook om mijn vriezer (en koelkast) elke 6 maanden uit te zetten en te ontdooien en schoon te maken. Liefst voor een vakantie zodat ze 1 of 2 weken helemaal uit kunnen staan. Dit heeft niet perse alleen te maken met ijsaanzetting maar ook met hygiene (vooral koelkast), en zodat je niet al te lang met voorraden eten blijft zitten en om energie te besparen tijdens vakanties.
   Lara

   Verwijderen
  3. Van de koelkast kan ik het mij ook goed voorstellen, dat is niet meer dan logisch. Maar bij de vriezer heb ik het nooit zo vaak gedaan, meestal ongeveer een keer per jaar.

   Verwijderen