zondag 7 december 2014

Ons gasverbruik

Op dit moment moesten wij weer onze meterstand voor de gasrekening doorgeven en daardoor besloot ik eens te kijken naar wat ons verbruik nu eigenlijk was. Op voorhand was het echt enorm lastig in te schatten, omdat het natuurlijk het eerste jaar in een nieuw huis was en daarnaast is het een grote (niet al te goed geïsoleerde) vrijstaande woning.

Naar aanleiding van vergelijkbare woningen is ons gasverbruik vorig jaar op 3.500 m3 geschat, een enorme hoeveelheid gas. En wij verbruiken hier ook veel, er zijn weken waarin er zo voor 100 tot 150 m3 gestookt wordt. In een week, dat is echt bizar!

Uiteindelijk blijkt nu dat de zachte winter vorig jaar gunstig is geweest, als ik nu kijk naar ons verbruik dan valt het mee (ten opzichte van de inschatting vooraf). Ik kom op ongeveer 2230 m3 voor het afgelopen jaar, nu is dat nog steeds heel erg veel maar toch ruim 1000 m3 minder dan vooraf geschat.

Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de afrekening die wij binnenkort gaan krijgen, wij hebben natuurlijk voorschotten betaald gebaseerd op het hoge gasverbruik. Zoals het er nu naar uit ziet krijgen wij wel een paar honderd euro terug, en daarnaast ook nog een nieuwe-klanten-bonus. Ik durf mij niet helemaal rijk te rekenen maar het ziet er goed uit.

Het geld wat wij terug krijgen gaat direct in het potje voor huis-verbeteringen. Want een gasverbruik als dit willen wij natuurlijk niet houden. Wij hebben grootse plannen en die kosten natuurlijk geld, het eerste plan wat wij gaan uitvoeren is het verbeteren van de isolatie in bepaalde delen van het huis. En daar stoppen wij natuurlijk niet, wij hopen in 2015 de cv-installatie te vervangen. Plannen genoeg dus, hopelijk wordt ons gasverbruik in de komende jaren alleen maar lager.

5 opmerkingen:

 1. In ons nieuwe huis is het steeds schrikken van het hogere verbruik tov ons vorige huis. Het is wel logisch want dit is vrijstaand, een stuk groter en hier worden twee kamers extra verwarmd (kantoor en slaapkamer oudste zoon die nu werkzoekend is).
  Wij zijn ook bezig met energiebesparende maatregelen. Maar dat voorschot van 100 euro zullen we niet meer op komen ;-P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk joh, alle plannen die jullie hebben . Jullie zijn nog lekker jong en vol ideeen , toppie! Grandpa en zoon zitten hier ook vaak om de tafel om te bedenken wat en hoe ze meer en meer kunnen bezuinigen. Hun interesse ligt voornamelijk bij het opwekken van elektriciteit. Naast zonnepanelen( zoon installeert deze) warmwater gebeuren, en natuurlijk onze droom, een klein windmolentje, de archimedes , die als het goed is dit jaar in de productie gaat. Zo interessant al die nieuwe ontwikkelingen. Succes daar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Het was heerlijk om onze vrienden weer even te zien, en schoonmoeder was helemaal verrast dat ik er ook was. Wij zijn zelf nog even langs mijn ouders gereden. Het was een vermoeiende maar geslaagde dag!

   Verwijderen