dinsdag 2 december 2014

Advent, Advent, ein Lichtlein brennt


Advent, Advent,
ein Lichtlein brennt.
Erst eins, dann zwei,
dann drei, dann vier,
dann steht das Christkind vor der Tür.


Gisteren was het 1 december en daarmee begint officieel de feestdagenperiode. Adventskalenders zijn hier in overvloed verkrijgbaar en op mijn werk hebben wij ook een hele grote staan. Gisteren werd dus het eerste deurtje geopend en het was een heel feest. Het  feest werd aangekondigd in de krant en ondanks de snijdende kou waren er toch meer dan honderd mensen op komen dagen.

Vanaf half 5 konden mensen langskomen met hun kinderen en het was snel goed druk, de winkel moest om die reden ook tot 18 uur open blijven en dus moest ik overwerken. Maar het was een geslaagd feest, buiten stonden verschillende standjes met glühwein, wafels en natuurlijk ook bratwurst. De kerstboom was mooi verlicht en in het schemerdonker en de decemberkou konden mensen alvast wennen aan het feit dat het kerstfeest weer voor de deur staat.

Wat een drukte was het zeg, wat dat betreft is hier echt wel veel meer een kerstcultuur in vergelijking met Nederland.  Overal is alles ook al bont versiert, de winkelstraten maar ook de huizen van mensen worden feestelijk verlicht. Het is in de winkel ook goed te merken dat de decembermaand is begonnen,  mensen lijken meer kooplust te hebben en geven geld uit als water.

Wat op het werk ook opvalt zijn alle vertegenwoordigers en uitzendbureaus die langskomen met kalenders, adventskalenders en kleine presentjes. Ook bij ons is er weer veel reclamemateriaal voor klanten, kleine adventskalenders, kalenders en zakjes spekulatius gebakken door de lokale bakker.

De advent- en kerstgekte gaat hier op het werk ook nog wel even door, vanaf heden zal er elke dag een deurtje van de kalender geopend worden. Achter de meeste deurtjes zal een donatie aan een goed doel zitten en dat is toch waar kerst eigenlijk om gaat; overvloed delen met diegene die het nodig hebben en genieten van elkaars gezelschap.

9 opmerkingen:

 1. Bedankt dat je ons wat van de kerst sfeer laat proeven. Dat is wat ik hier in Servie mis de adventtijd. Hier wordt Kerst (nog) 7 januari gevierd en tot Oud en Nieuw is men nog nergens mee bezig. Wij zelf hebben hier wel een adventkalender hangen en onze 2,5 jarige kleindochter was helemaal opgetogen toen ze gisteren na het avondeten het eerste deurtje mocht openen. Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt bijzonder zeg! Hier heb ik nog maar één versierd huis gezien. Maar ja, hier is ook eerst Sinterklaas nog aan de beurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker dat is in Nederland echt anders, de meeste mensen zetten ook pas na 5 december hun kerstboom op.

   Verwijderen
 3. Wat leuk zeg! Het is natuurlijk niet voor niets dat half Nederland naar de Duitse kerstmarkten gaat. Daar is de sfeer toch anders, voor wat dat betreft!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wist wel dat ze er in Duitsland drukker mee waren dan bij ons, maar niet dat het er al zo vroeg in december zo fanatiek aan toe gaat. Gezellig om te lezen en zo leren we nog eens iets.
  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ..ik ga niet vaak naar een Kerstmarkt maar als ik ga is het wel in 'n Duitse stad!
  Heeft de huisarts je medicijnen voorgeschreven?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Dld leeft het veel meer het kerstgebeuren dan in Nederland als wij in December door dld gaan vinden we het iedere keer weer leuk om in de winkels te kijken wat er is aan kerstversiering. Momenteel zijn we nog in Roemenië en ook daar wordt veel meer gedaan in winkels en op straat aan de kerst en de dagen voor kerst wenst iedereen hier elkaar tot de douane bij de grens aan toe fijne kerstdagen . Heel bijzonder vinden wij. Zo wie zo vinden wij dat je ook rond Pasen en andere feesten veel meer ziet in Dld in de winkels.

  BeantwoordenVerwijderen