vrijdag 19 december 2014

Zelf een Energieaudit doen

Een energieaudit kan erg nuttig zijn, maar hier zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. Hoewel ik wel graag het huis wil verduurzamen is het budget momenteel beperkt en zouden wij ook niet direct kunnen doorpakken op de uitkomst van de audit. Toch vind ik het wel interessant om eens op een wat meer professionele manier naar het huis te (laten) kijken als het om energie gaat.

Maar er zijn natuurlijk meer wegen naar Rome, en zo kwam ik online een website tegen waar je zelf een soort van energieaudit kan doen. Het is een vragenlijst waarmee je stap voor stap verschillende delen van je huis langsgaat en bekijkt en beoordeeld op energie-efficiëntie. Het is natuurlijk geen echte audit door een professional maar het helpt je wel om een beter besef te krijgen van waar naar te kijken en in welke staat je woning nu eigen is (energietechnisch dan).

De test is vrij omvangrijk en laat je onder andere kijken naar je verbruik, je dak, muren, kelder en grondvloer, je verwarming, je warmwatervoorziening, ventilatie en koeling, elektrische apparaten en natuurlijk je gewoonten. Het ziet er vrij nuttig uit, dus ik ga wellicht deze vakantie mijn eigen energieaudit houden. Misschien doe ik nog wat tips op voor het isoleren van een deel van het huis wat onder de hooizolder ligt, het kan zijn dat wij deze vakantie nog isolatiemateriaal bestellen (maar dat moeten wij nog even bekijken) Wij hebben geen haast natuurlijk, ik doe het liever langzaam en goed dan dat ik snel ga en het achteraf toch anders had willen doen.

Ik ben benieuwd, heeft iemand van jullie wel eens een energieaudit laten doen? En wie heeft er ervaring of tips betreffende isolatie, wij denken aan natuurlijke isolatieplaten van hennepvezels. Heeft er iemand recentelijk nog woningverbeteringen doorgevoerd en wat zou je achteraf anders gedaan hebben? Laat ons leren van elkaar!

6 opmerkingen:

 1. Goedemorgen! Nee geen energieaudit, dus ik ben best nieuwsgierig naar je site! Ja, wel een eigen huis (grotendeels) zelf gebouwd.Isolatietip: een enkele laag platen geeft altijd lekken (spleetjes) bij de aansluitingen. Dus als het financieel haalbaar is: liever 2 lagen (dunner kan dan ) platen en dan haaks opelkaar monteren, zodat je de spleten afdekt. Buiten verf: Liever geen lijnolieverf, ook al klinkt het aantrekkelijk. (ervaring na een aantal jaren) dank voor je inspirerende blog! Frank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de vloer geisoleerd een paar jaar geleden (PUR). Beste aankoop van 1000 euro ooit. Niet alleen lagere gasrekening (dus in een aantal jaar terugverdiend), en geen kleden meer nodig op de vloer, maar de warme voeten geeft je een half huis extra voor je gevoel. Zeker in koude tijden is een woonkamer die overal warm aanvoelt, een heel echt holletje.
  Maar misschien dat het (rol)gordijn voor het grote raam in de woonkamer ook wel bijdraagt aan dat holletjes gevoel, want sinds dat hangt, zijn er geen rare stromingen meer ind e kamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Enkele jaren terug hebben we en het hellende dak en het platte dak geïsoleerd. Het plastieken onderdak lieten we vervangen door houtwolplaten met tand en groef (cellit). Die platen isoleren ene heel klein beetje en zijn vochtregulerend. Daaronder kwam dan isoverglaswol met een r waarde van 5 en dat afgewerkt met een dampscherm en de naden afgeplakt. De oude veluxen lieten we terzelfdertijd vervangen voor nieuwe.
  Op het platte dak kwamen pur isolatieplaten : 2 geschrankte lagen van 6 cm dus 12 cm in totaal. De bestaande glaskoepels lieten we vervangen door extra isolerende koepels met geïsoleerde opstand.
  We 'voelen' aan onze energierekening heel duidelijk dat er isolatie zit dus de investering was duidelijk het geld waard. Onze zolder wordt niet gebruikt als woonruimte (slaapkamers) maar bergruimte. Op de betonnen gewelven van de zolder kwam een houten vloer waaronder ook isolatiemateriaal zit om de onderliggende kamers te isoleren. marc

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Ik ben niet helemaal zeker maar ik denk meestal rond de € 300,- minimaal. Zeker als je het echt goed laat aanpakken. Vaak krijg je korting als je daarna bij het bedrijf een opdracht geeft tot woningverbetering.

   Verwijderen
 5. In 2010 hebben wij een epa ( energie prestatie advies) gehad . De kosten waren twee honderd euro. Die kosten kon ik terug vragen via een subsidie. Ons huis is van 1994 en heeft stadsverwarming. De adviseur was een aardige man, maar mijn ervaring is dat als je goed ingelezen bent, je minstens zoveel weet. De man vroeg waar mn cv ketel stond. Die heb je niet bij stadsverwarming:-)
  Ook verschil in energie verbruik van apparaten vertelde ik hem . Hij was van veel niet op de hoogte. Als je echt weinig weet is zo'n advies leuk om je op gang te helpen. Ik was blij dat ik de rekening kon terug krijgen door de subsidie regeling. Mn advies zou zijn kijk gericht waar je meer informatie over wilt hebben en ga voor advies naar een specialist op dat gebied ipv een algemeen adviseur voor energie besparing. Groetjes Annegreet

  BeantwoordenVerwijderen