woensdag 1 januari 2014

Geen boodschappen in week 1?

Mijn vorige menu en boodschappenlijstje gaan tot en met 2 januari, de bedoeling was om de 2e of 3e van januari boodschappen te gaan doen. Maar ik bedacht me dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel nodig heb. Ik heb nog anderhalve liter melk, nog 2 bakjes kwark, brood kan ik bakken en ik heb eigenlijk ook nog veel in voorraad. Dus ik speel met de gedachte om het boodschappen doen uit te stellen, zou het lukken? Er is maar een manier om er achter te komen, dus ik scheum door mijn kastjes en probeer een menu te maken.


1-jan  woensdag Restje sajoerboontjes met nasi en gebakken ei
2-jan  donderdag Stamppot zuurkool met hamblokjes
3-jan  vrijdag Linzensoep uit vriezer
4-jan  zaterdag Aardappel met spinazie en gekookt eitje
5-jan  zondag Gebakken aardappel met sla en kipfilet
6-jan  maandag wraps met avocado en ham en uiensoep
7-jan  dinsdag Vegetarisch linzenprutje
8-jan  woensdag Vegetarisch linzenprutje
9-jan  donderdag indiase masala ( 1 portie uit vriezer)

Gisteren heb ik iets te veel sajoerboontjes gemaakt, deze komen vanavond weer op tafel. De rijst die ik extra had gekookt (eigenlijk voor in de vriezer) tover ik om tot nasi en met een gebakken eitje erbij heb ik weer een maaltijd.

Ik heb nog zat aardappelen, en met de zuurkool uit de voorraad en de hamblokjes uit de vriezer is dat ook weer een maaltijd. Misschien doe ik er zelfs wat ananas uit blik bij. Hetzelfde geldt voor de spinazie uit de vriezer, heerlijk bij aardappelen en met een eitje erbij is het weer een maaltijd.

Ik heb ook nog uien, wortelen en een paprika liggen. Dit wordt samen met wat aardappel, rijst en bouillon een linzenprutje waar ik alleen met gemak twee dagen van eet.

Het ziet er naar uit dat ik nog zat in voorraad heb, en dat ik het boodschappen doen mooi uitstel tot volgende week vrijdag. Dat is een mooi begin van 2014, minder consumeren en minder uitgeven.

Ook wil ik mijn best doen om in het komende jaar mijn zero-waste idealen weer af te stoffen en op te pakken. Het blijft altijd mijn streven om zo min mogelijk afval te creëren. Ik ga dit jaar op zoek naar adresjes waar ik de boodschappen die ik wil kan kopen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Ook zal ik op zoek gaan naar grotere verpakkingen of milieuvriendelijkere verpakkingen. Leuk! Ik heb er zin in om dat weer op te pakken.

19 opmerkingen:

 1. Goed begin zo inderdaad!
  Ben benieuwd naar je 'dingetjes' die je weer op gaat pakken, succes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er ook zin in, ik zit altijd vol met plannen :)
   Het laatste is er ook nog niet over geschreven!

   Verwijderen
 2. helaas,dat afval minderen lukt me niet goed.Succes er mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een leuke uitdaging, het vereist inzicht en inspanning. Ik zal er later meer over schrijven!

   Verwijderen
 3. Prima maaltijden toch? Lekker alles opmaken en volgende week bijna dubbel budget, of werkt het bij jou zo niet.

  De vaart in je blogjes zit er lekker in, ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, niks mis met de maaltijden. En ik heb nog wel meer voorraad, dus daar geen probleem.

   Dubbel budget volgende week, nee zo werk dat bij mij niet. In ieder geval niet momenteel, omdat we feitelijk te kort komen. Alles wat ik niet uitgeef gaat het gat in :)

   thanks!

   Verwijderen
 4. Klinkt lekker allemaal!
  Een beetje voorraad is zo gemakkelijk. Als je eens een beetje ziekjes bent, of gewoon een weekje krap bij kas zit, is het erg gemakkelijk als je kunt putten uit je voorraad.
  Ook wel prettig dat je volgende week een dubbel budget hebt. Misschien kun je je voorraad iets verder uitbouwen, of meer biologische producten kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook een fan van voorraad en ik heb redelijk wat, voornamelijk houdbare spullen zoals rijst, pasta, bloem, gedroogde bonen, groente in blik/glas enz. Daarmee kom je een eind en dat is toch wel een veilig gevoel.

   Ik ga het geld wat ik deze week uitspaar niet bij mijn budget van volgende week optellen, daarvoor hebben we het op dit moment niet breed genoeg. Alles wat ik uitspaar, blijft in mijn zak ;)

   Verwijderen
 5. ben 2 weken alleen en rommel dus een beetje met eten maken, er zit nog van alles in de diepvries en de voorraadkast, alleen brood en eieren zou ik moeten halen ,dus dat word voordelig boodschappen doen deze week, mijn dochter komt pas volgende week woensdag weer thuis en is de 9e jarig ,maar ook daarvoor hoef ik niet veel te halen, we eten dan iets uitgebreider maar niet speciaal en iets lekkers bij de koffie maak ik zelf, wil proberen dit nieuwe jaar nog milieuvriendelijker te worden en bovendien gezonder te gaan eten, dit zijn de enige goede voornemens die ik heb, verder zien we wel wat het nieuwe jaar ons brengt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Dat zijn zeker goede voornemens! Ik zit zelf ook op een aantal ideeën te broeden: meer lokaal inkopen, zero-waste, nog zuiniger met water en energie omgaan. Ik ben geïnspireerd!

   Verwijderen
 6. Alle goeds voor het komende jaar!
  Groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben trouwens heel erg benieuwd naar je recept voor sajoer boontjes.
  Ik heb meerdere recepten gevonden op internet maar deze vragen nogal om veel exotische ingrediënten die niet standaard in mijn voorraad zitten.
  Zou jij jouw recept willen delen? Ik heb nl. het vage vermoeden dat die van jou eenvoudig maar heerlijk zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi, ik wil mijn voorraad wat uit funnen. Heb zo veel verschillende dingen staan. Rijst bukgur risotto enz enz. Succes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker! Ik probeer mijn voorraad ook altijd wat door te laten lopen, het moet wel op gaan en weer aangevuld worden anders wordt het oud ;D

   Verwijderen
 9. Volgens mij eet jij echt heerlijk voor heel weinig. Kan nog veel van jou leren :-) . Gelukkig 2014!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik vind inderdaad dat ik altijd erg lekker eet ;)
   Jij ook een gelukkig en goed 2014 gewenst!

   Verwijderen