woensdag 12 november 2014

Ik heb mijn eigen haar geknipt!

Ik ging eigenlijk nooit naar de kapper, dus geld besparen doe ik niet. Maar sinds ik verhuisd ben wordt mijn haar toch minder vaak geknipt omdat mijn gratis kapster lieve moeder nu verder weg woont. Ik kan natuurlijk niet van haar verwachten dat ze speciaal daarvoor even hier heen komt. Maar die dode punten zijn toch wel erg vervelend, vooral omdat mijn haar daar steeds vast klit.

Tja wat doe je dan? Ik suggereerde Maarten al dat hij het maar moest leren, omdat ik natuurlijk ook zijn haar doe. Maar ik kan mij voorstellen dat hij niet verantwoordelijk wil zijn voor de verwoesting van mijn lange lokken. Dus ik liet het maar zo. Af en toe hoorde ik van mensen die hun haar zelf knippen, en ik bedacht mij dan dat dat van die mensen zijn met twee flexibele rechterhanden gepaard met twee timmermansogen. Dat kan ik nooit toch?

En toen stuitte ik op deze website, het artikel is pakkend: " 5 doe het zelf kapsels om vandaag nog te proberen". Ja! Vandaag ga ik het doen, tjakka! Het ziet er zo makkelijk uit, dat kan niet mis gaan toch? Ik koos een passend kapsel en ging aan de slag. Hieronder zie je de voor en na foto's.


Ik koos er voor om een staart bij mijn voorhoofd te maken en mijn haren daarna recht af te knippen. Het gevolg hiervan is dat je laagjes krijgt waarbij je haar bij je gezicht korter is en naar achteren toe steeds langer wordt. Je ziet op de tweede foto ook dat mijn haar in een U vorm hangt.

Ik heb daarna nog meer laagjes gemaakt, door het haar van mijn kruin te nemen en hier nog een keer een staart mee te maken. Ook deze staart weer helemaal naar voren op het voorhoofd, en deze heb ik schuin afgeknipt. Ik knipte schuin van mij af waarbij ik onderaan begon, dit zodat het haar bij mijn gezicht nog wat extra korter werd. Hierdoor heb ik nu laagjes die om mijn gezicht heen vallen.  Voor een duidelijk voorbeeld van deze techniek kan je dit filmpje bekijken.

Mocht je dit ook willen proberen kan ik je zeker aan raden om te zorgen dat je haar wat nattig is, en het uiteinde wat je wilt knippen goed nat maken voor het knippen. Dan kan je het tussen je handen "pletten" en dit vervolgens recht (of schuin) afknippen. Door het zo plat en nat te maken voorkom je dat het de hele tijd uit je handen glijd.


Ik heb uiteindelijk zeker 10 cm van mijn haar afgeknipt, en heb besloten het even zo te laten om te kijken hoe het bevalt. Maar omdat mijn haar eigenlijk nog steeds super lang is, knip ik misschien binnenkort nog wat af. Het ging eigenlijk heel goed en voorspoedig, het kostte mij ongeveer 5 tot 10 minuten. En over het resultaat ben ik ook erg tevreden, de volgende keer doe ik het gewoon weer zelf!

33 opmerkingen:

 1. Wauw, jij durft! Ik laat het nu weer groeien. Bij een volgende actie van de samenloop voor hoop laat ik het weer afknippen. Dan wordt het haar weer gedoneerd voor het maken van pruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het voordeel dat mijn haar erg lang is, ik kon er ongeveer 20cm afhalen en dan zou het nog lang zijn. Dan kan je wel een gokje wagen ;)

   Verwijderen
 2. Phoe....dat durf ik dus niet, mijn eigen haar knippen.
  Knap dat jij de sprong gewaagd hebt hoor en het ziet er ook nog mooi uit ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de voorkant ziet het er nog beter uit, maar ik wil graag anoniem blijven. Ik kan echt eerlijk zeggen dat mijn haar in jaren niet zo goed heeft gezeten, zelfs niet toen ik bij een echte kapper geweest ben.

   Verwijderen
  2. Hihi, door jouw actie heb ik nu ook net mijn eigen haar geknipt!!
   En het zit echt mooi, ik had het niet zo lang als jou hoor maar wel lang...was al sinds vorig jaar december niet meer bij de kapper geweest.
   Dankjewel dus voor jouw gedurfde actie waardoor ik het ook aandurfde.

   Verwijderen
 3. Een koorlid heeft het op dezelfde manier geknipt. Het zit super. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed! Ik probeerde ooit een bij de kapper verknald kort kapsel te fatsoeneren.En moest werken met twee spiegels.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De laatste keer dat ik bij de kapper kwam is mijn haar gedoneerd aan kika, ( helaas word het nu grijs weet niet of ik het nog een keer kan doneren over een paar jaar ) nu is het weer schouder lengte en ik knip het altijd zelf. totdat ik er weer kinderen blij mee kan maken, dan gaat er weer 30 cm af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik deed het ook wel eens zelf. Wat bij mij goed werkte was strengen maken, die draaien (zodat je een soort kabel krijgt) en die dan vervolgens af knippen. Zo bleven alle haren ongeveer even lang. Je moet wel echt een scherpe schaar gebruiken en het liefst eentje die je alleen gebruikt voor je haren knippen, anders krijg je snel dode punten. Dat merkte ik op een gegeven moment wel. Bovendien kreeg ik weer behoefte aan iets meer van een model, dus ik ga tegenwoordig gewoon weer naar de kapper.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toevallig heb ik het vorige week ook geknipt. Ik ga weinig naar de kapper 1x per half jaar ongeveer. Mijn half lange droge, springerige, kroesige haar zat niet lekker en kleur was zo vaal. Ik wilde toen nog niet naar de kapper.
  Lig nu in ziekenhuis voor een nieuwe knie en wil dan over 2 weken naar de kapper om te laten wassen dan hoef ik dat niet zelf te doen -dat is heel gedoe altijd in haat haren wassen, en laat dan meten klein stukje er nog af halen, dan is het weer helemaal in model en kan ik er weer tijdje tegen. Normaal was ik het ook om de 2 weken, het zit altijd pas echt goed na 45 dagen vandaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat heb je super goed gedaan, ziet er mooi uit. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het echt lef hebben, dat heb ik echt niet :) Maar vooral omdat mijn haar nog aan het groeien is en alles bij elkaar moet komen... Dus hier laat ik het nog doen een keer in de zo veel tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat dapper van je , ik durf dat niet. Knip hooguit af en toe mijn pony .Voor de rest ga ik naar de kapper school om het te laten knippen betaal € 6,00.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is je goed gelukt hoor. Geen kapper meer nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oooo wat grappig zo doe ik het ook altijd! op aanraden van mijn buurvrouw. Die kijkt wel altijd even op mijn rug of ik geen sprietjes heb overgeslagen. Mijn jongens durf ik niet zo goed zelf te knippen. dat doet een moeder van het schoolplein nu die thuiskapster is. Ze hebben tegenwoordig wensen die mannen van mij en dat durf ik toch niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig zeg! Ik heb ook Maarten even laten kijken of alles goed was, wel handig een tweede paar ogen :)

   Verwijderen
 13. Ik knip al jaren het haar van mijn man met een tondeuze en hij knipt het mijne met een kappersschaar. Ik heb een gewone korte carré met pony maar zelf knippen, zie ik niet zitten. De techniek zoals hierboven beschreven toepassen, gaat niet omdat mijn haar daarvoor te kort is. Mijn dochter knipt haar eigen haar wel op de hierboven beschreven manier. Het haar van haar man en kinderen knipt ze ook zelf : dat van de 'mannen' met een tondeuze en dat van haar dochtertje met de schaar. Zelf knippen bespaart in elk geval een heleboel geld.....
  Aan het haar van onze zoon mag ik niet meer knippen sinds hij ene vriendin heeft die zijn haar regelmatig knipt.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het scheelt zeker veel geld om niet naar de kapper te gaan. Ik merk dat vooral bij het haar van Maarten. Dat korte haar moet je toch eigenlijk wel elke 6 weken knippen, en een kapper is al snel € 10,- per keer.

   Verwijderen
 14. ik ga dit ook proberen! het resultaat ziet er precies uit hoe ik mijn haar wil hebben, en als ik het bij de kapper laat doen ziet het er nooit zo uit. bedankt voor de video link!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb vandaag die gok ook maar gewaagd.net als jij heb ik lang haar dus echt mis kon het niet gaan. Hooguit dat ik alsnog naar de kapper zou willen.
  Maar...net als bij jou ging het prima! Ik ben zeer tevreden. Dank voor deze tip!

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik had ook haar op 1 lengte en was het zat. Heb het op dezelfde manier gedaan als jij. Snel klaar en het zit prima. Ik heb er ook een pony bij, die knipte ik al zelf en verven was ook al huivlijt dus de kapper gaat mij nooit meer zien. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. :-D handig is dat om dan meteen via een filmpje te zien hoe iemand dat doet, zo heb ik zelf ook mijn haren leren knippen, niet via dat filmpje maar wel via you-tube jou filmpje vind ik ook wel heel handig ;-)
  Je haar ziet er goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuk filmpje zeg! Erg interessant, want had het nog niet eerder gezien. Toch kan je het beter laten doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Erg grappig dat mensen hun eigen haar knippen. Toch laat ik het liever doen...

  BeantwoordenVerwijderen