maandag 24 november 2014

Boek: De Alpha Strategie

In de jaren 80 schreef John Pugsley het boek “ The Alpha Strategy” omdat hij zich zorgen maakte over de inflatie op dat moment en de verergering van die inflatie die hij verwachtte in de komende jaren, in het boek omschrijft hij hoe je inflatie tegen kunt gaan (Hier vind je een gratis PDF versie van het boek, John Pugsley heeft het voor zijn dood gratis online gezet)
 

Ten eerste legt hij uit wat rijkdom eigenlijk is, en dat is (in zijn mening) niet zozeer geld maar wat je er voor kunt kopen. Rijkdom is dat het je aan niks ontbreekt, zeker niet de dingen die je het meeste nodig hebt. Het idee is dat als je op dit moment alles zou hebben wat je voor je hele leven nodig zou hebben dat je dan financieel onafhankelijk zou zijn.

Natuurlijk is dat idee niet haalbaar, veel dingen zijn bederfelijk, verouderen snel of zijn aan mode onderhevig. Maar het feit blijft wel dat als jij dingen voor de huidige prijs koopt en ze bezit, dat ze vanaf dat moment ook echt je bezit zijn en niet meer gevoelig zijn voor inflatie. Hij verdeelt je inflatievrije investeringsmogelijkheden in 4 categorieën:

1. Kennis en kunde in een of meerdere vakgebieden.
Door je geld te ruilen voor nuttige kennis is het een bruikbaar instrument geworden waar je dagelijks geld of goederen mee kunt verdienen of besparen. Deze kennis is blijvend en iets waar je altijd wat aan hebt. John Pugsley moedigt mensen aan om vooral ook een tweede vak te leren zodat je divers inzetbaar bent, het tweede vak zou dan het liefst iets zijn wat totaal anders is dan je eerste vak.

2. Het gereedschap, benodigdheden en eventuele inventaris voor je bedrijf.
Als ondernemer werkt dit principe ook, als je eventueel overtollig geld omzet in goederen kan je je rijkdom beschermen tegen inflatie. De waarde van een voorraad schroeven, een stuk gereedschap of een doos printerpapier staat immers vast en deze dingen hoef je in de toekomst niet meer te kopen.

3. Alle producten die je gebruikt in het dagelijks leven.
Hier gaat het om dingen als kleding, voeding, medicijnen, postzegels, gebruiksvoorwerpen, gereedschap, alles dus. Hoewel natuurlijk niet alles geschikt is vanwege de houdbaarheid of modegevoeligheid. Van je favoriete sokken kan je waarschijnlijk wel genoeg voor 20 jaar kopen, simpele T-shirts misschien ook nog wel maar het is voor lang niet alle kleding een goed plan.

Wat voedingsmiddelen betreft is het ook interessant. In de afgelopen jaren zijn de prijzen van de meeste voedingsmiddelen gestegen, flink zelfs. Volgens dit artikel stegen de voedselprijzen tussen 2002 en 2012 met  9%. In diezelfde periode bedroeg de inflatie maar liefst 18%, terwijl de rente op de spaarrekeningen rond de 4% bleef hangen. Had jij in 2002 van bepaalde houdbare zaken een flinke voorraad dan zou je dat veel geld gescheeld hebben.

De stijging  van de voedselprijzen is waarschijnlijk iets wat de komende jaren ook nog doorzet. Er zijn verschillende redenen voor deze stijgingen onder andere: de stijgende vraag naar  voedsel in opkomende landen, de stijgende vraag naar voedsel als biobrandstoffen en zeker ook door tegenvallende oogsten. Natuurlijk is er ook een relatie tussen voedselprijzen en brandstofprijzen, ook dit zal de voedselprijzen naar alle waarschijnlijkheid doen stijgen in de komende jaren. Met deze kennis in het achterhoofd is het lang niet zo gek om te investeren in een grote voorraadkast met boodschappen. Daarnaast zou je bij het inkopen van grote hoeveelheden wellicht nog extra korting kunnen bedingen en zo je voorraad nog goedkoper kunnen aanleggen.

Als je de ruimte hebt kan het slim zijn om van goede aanbiedingen van houdbaar voedsel of gebruiksvoorwerpen die je regelmatig gebruikt veel in te slaan. Belangrijk is het in zo'n geval te letten op de kwaliteit van dingen. Als je bijvoorbeeld voor een goede prijs een kwalitatief goede pannenset kan kopen, dan zou dat een goede investering kunnen zijn.

Het boek gaat uitgebreid in op verschillende soorten producten en waar je daarbij aan moet denken. Ook heeft de schrijver informatie over de houdbaarheid van producten. Ik zelf vind dit het meest interessante stuk. 

4. Onbewerkte materialen en verwerkte producten om om te slaan en mee te handelen/ ruilen.
Het idee is dat onbewerkte materialen altijd waarde houden. In deze categorie kan je denken aan edelmetalen zoals goud, zilver en koper, olie, hout en andere producten die in ruwe staat waarde hebben voor de verkoop. Door in plaats van geld deze materialen op voorraad te hebben kan je je rijkdom opslaan zonder te veel aan inflatie onderhevig te zijn.

Hoewel de inflatie in de huidige periode niet heel erg hoog is, blijft het idee achter dit boek interessant.  Het maakt mij in elk geval bewust van de potentiële besparing die ik kan doen door goede aanbiedingen echt groot in te kopen. De voedselprijzen zijn in de afgelopen jaren erg laag geweest en ik kan mij voorstellen dat ze (zeker bij bepaalde producten) flink zullen stijgen. De ideeën in dit boek leren mij om anders te denken over rijkdom, sparen en vermeerdering van je vermogen.

3 opmerkingen:

  1. grappig,dit is eigenlijk min of meer hoe ik zelf denk.heb het boek niet gelezen maar zal dat zeker doen mocht ik de kans daartoe krijgen.
    jaren geleden verwachte ik dat er slechtere tijden aankwamen en wilde zoveel mogelijk dingen op orde hebben,zoals de kleding en linnengoed kast goed op orde maar ook een voorraad van eten en veel andere dingen.een moestuin aanleggen en groenten en fruit ,kruiden opslaan en drogen en inmaken skils leren waar je mogelijk wat aan hebt,de financieen op orde ,hoewel ik besef als het is mis zou gaan in de maatschappij je geld wel eens erg weinig nog waard zou kunnen worden,dus eerste is alles in en rond huis op orde en voorraad.zo min mogelijk afhankelijk zijn en voor zover mogelijk zelfvoorzienend(kan maar voor een klein deel).
    eigenlijk war jullie dus ook mee bezig zijn:)
    lees je blog heel graag.jullie denken goed na over het leven en hoe daarin te staan.

    vr gr Wil

    BeantwoordenVerwijderen