woensdag 24 juli 2013

Tarwe met gewokte groente en ananas

Gisteren heb ik een experimentele maaltijd met tarwe gemaakt. Ik heb nog nooit eerder met tarwe gekookt, dus dat was een leuke uitdaging. Uiteindelijk heb ik een beetje op de gok gekookt, maar het resultaat was er niet minder om. Vandaar dat ik het graag met jullie deel.


Ingrediënten voor 4 personen
300 gr rauwe tarwe
4 eieren
250 gr paprika
250 gr wortel
1 blikje mais
1 blikje ananas
3 uien
2 teentjes knoflook
2 blikjes tomatenpuree
1 bouillonblokje
1 scheutje gembersiroop
1 tl sambal manis
1 tl laos
1/2 tl ketoembar
1/2 tl djintan
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl paprikapoeder
1 el ketjap

Laat de tarwe wellen en kook deze volgens de verpakking.
Kook de eieren naar eigen voorkeur.

Snij de uien, knoflook, paprika en wortel in stukjes.
Verhit wat olie in de pan en fruit daarin de ui en knoflook samen met de gembersiroop en sambal.
Als de uien glazig zijn voeg je de stukjes wortel en paprika toe.
Maak ondertussen de blikjes tomatenpuree open en voeg de inhoud toe, voeg voor elk blikje ook twee blikjes water toe.
Voeg nu het bouillonblokje, de laos, djintan, ketoembar, knoflookpoeder, paprikapoeder en de ketjap toe en laat het even sudderen.
Voeg dan de uitgelekte inhoud van het blikje mais en het blikje ananas toe, en warm het geheel nog even door. Als laatste meng je nu de gaar gekookte en  afgegoten tarwekorrels er doorheen.
Serveer met een eitje erbij.

Deze maaltijd is lekker, gezond en goedkoop. Hieronder de berekening:

300 gr tarwekorrels bio
             0,21
250 gr paprika
             0,80
250 gr wortel
             0,26
1 blikje mais
             0,49
1 blikje ananas
             0,65
3 uien
 €            0,25
2 teentjes knoflook
             0,10
2 blikjes tomatenpuree
             0,14
1 bouillonblokje
             0,03
1 scheutje gembersiroop
             0,20
1 tl sambal manis
             0,10
1 tl laos
             0,05
1/2 tl ketoembar
             0,05
1/2 tl djintan
             0,05
1/2 tl knoflookpoeder
             0,05
1/2 tl paprikapoeder
             0,05
1 el ketjap
             0,05
4 eieren

             0,63
Totaal
             4,16

Het totaal van de ingrediënten komt op € 4,16, per persoon is dat dus € 1,04. Lekker low-budget dus.

7 opmerkingen:

  1. Vraagje: is alleen de tarwe biologisch of zijn ook alle andere ingrediënten biologisch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In dit geval is alleen de tarwe biologisch. De eieren zijn wel vrije uitloop. Op dit moment zitten wij financieel niet zo ruim, daarom koop ik geen/minder bio.

      Verwijderen
  2. Ik heb nog nooit met tarwe gekookt, ben benieuwd hoe het smaakt. Zelf zou ik ook liever meer biologisch koken, maar dat kan financieel helaas niet vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was ook mijn eerste keer met tarwe, het smaakt een beetje naar zilvervliesrijst.
      Biologisch is bij sommige producten echt een stuk duurder, helaas.

      Verwijderen
  3. Dank voor het recept! Hier staat nog tarwe in de kast dus ik ga het zeker eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ga ik ook uitproberen! Dank voor het recept. Groet, N(euro)otje

    BeantwoordenVerwijderen