Gisteren heb ik
een experimentele maaltijd met tarwe gemaakt. Ik heb nog nooit eerder met tarwe
gekookt, dus dat was een leuke uitdaging. Uiteindelijk heb ik een beetje op de gok gekookt, maar het resultaat was er niet minder om. Vandaar dat
ik het graag met jullie deel.
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr rauwe
tarwe
4 eieren
250 gr paprika
250 gr wortel
1 blikje mais
1 blikje ananas
3 uien
2 teentjes
knoflook
2 blikjes
tomatenpuree
1
bouillonblokje
1 scheutje
gembersiroop
1 tl sambal
manis
1 tl laos
1/2 tl
ketoembar
1/2 tl djintan
1/2 tl
knoflookpoeder
1/2 tl
paprikapoeder
1 el ketjap
Laat de tarwe
wellen en kook deze volgens de verpakking.
Kook de eieren
naar eigen voorkeur.
Snij de uien,
knoflook, paprika en wortel in stukjes.
Verhit wat olie
in de pan en fruit daarin de ui en knoflook samen met de gembersiroop en
sambal.
Als de uien
glazig zijn voeg je de stukjes wortel en paprika toe.
Maak
ondertussen de blikjes tomatenpuree open en voeg de inhoud toe, voeg voor elk
blikje ook twee blikjes water toe.
Voeg nu het
bouillonblokje, de laos, djintan, ketoembar, knoflookpoeder, paprikapoeder en
de ketjap toe en laat het even sudderen.
Voeg dan
de uitgelekte inhoud van het blikje mais en het blikje ananas toe, en warm het geheel nog
even door. Als laatste meng je nu de gaar gekookte en afgegoten
tarwekorrels er doorheen.
Serveer met een
eitje erbij.
Deze maaltijd
is lekker, gezond en goedkoop. Hieronder de
berekening:
300 gr tarwekorrels bio
|
€ 0,21
|
250 gr
paprika
|
€ 0,80
|
250 gr wortel
|
€ 0,26
|
1 blikje mais
|
€ 0,49
|
1 blikje
ananas
|
€ 0,65
|
3 uien
|
€ 0,25
|
2 teentjes
knoflook
|
€ 0,10
|
2 blikjes
tomatenpuree
|
€ 0,14
|
1
bouillonblokje
|
€ 0,03
|
1 scheutje
gembersiroop
|
€ 0,20
|
1 tl sambal
manis
|
€ 0,10
|
1 tl laos
|
€ 0,05
|
1/2 tl
ketoembar
|
€ 0,05
|
1/2 tl
djintan
|
€ 0,05
|
1/2 tl
knoflookpoeder
|
€ 0,05
|
1/2 tl
paprikapoeder
|
€ 0,05
|
1 el ketjap
|
€ 0,05
|
4 eieren
|
€ 0,63
|
Totaal
|
€ 4,16
|
Het totaal van de ingrediënten komt op € 4,16, per persoon is dat dus € 1,04. Lekker low-budget dus.
Vraagje: is alleen de tarwe biologisch of zijn ook alle andere ingrediënten biologisch?
BeantwoordenVerwijderenIn dit geval is alleen de tarwe biologisch. De eieren zijn wel vrije uitloop. Op dit moment zitten wij financieel niet zo ruim, daarom koop ik geen/minder bio.
VerwijderenIk heb nog nooit met tarwe gekookt, ben benieuwd hoe het smaakt. Zelf zou ik ook liever meer biologisch koken, maar dat kan financieel helaas niet vaak.
BeantwoordenVerwijderenHet was ook mijn eerste keer met tarwe, het smaakt een beetje naar zilvervliesrijst.
VerwijderenBiologisch is bij sommige producten echt een stuk duurder, helaas.
Dank voor het recept! Hier staat nog tarwe in de kast dus ik ga het zeker eens maken.
BeantwoordenVerwijderenLeuk! ik ben benieuwd!
VerwijderenGa ik ook uitproberen! Dank voor het recept. Groet, N(euro)otje
BeantwoordenVerwijderen