woensdag 21 februari 2018

Peuter Update: 20 Maanden

Vera ontwikkelt zich echt prima, ze is een vrolijke peuter die het hele huis door gaat. Overal aanzitten, opklimmen en alles willen ontdekken..... een bonk energie en blijheid. Heerlijk.. maar soms ook wel een beetje vermoeiend :) We proberen in elk geval even dagelijks er uit te gaan, want buiten heeft ze het altijd bijzonder naar haar zin. Vooral als ze dieren kan zien, momenteel is ze helemaal gefascineerd van paarden en vogels. De kat is ook favoriet, maar de liefde is inmiddels niet meer wederzijds door het enthousiaste gegil van Vera's kant. Het wel een beetje grappig om te zien hoe ze de kat benadert.... "POEEEEEEES! Poeeees!"...... de poes weet niet hoe snel ze weg moet komen.

Wat we heel leuk vinden is dat Vera inmiddels behoorlijk aan de praat is, ze zegt zelfs al Duitse woorden. Haar favoriete Duitse woord is NEIN :)  Het is heel leuk om te zien hoe erg ze er mee bezig is, ze heeft een aantal woorden die ze steeds herhaalt en met regelmaat komt er dan ineens een nieuwe bij. Ze snapte al bijna alles wat je zei, dus het is leuk dat er nu ook steeds meer uit komt: Papa, Mama, Opa, Oma, Tractor, Auto, Poes, Hond, Paard, Water, B(r)ood, Opeten, B(r)oek, Buiten, Jas (klink meer als sas), Oppassen, Auw, Heet, Hout (komt door de houtkachel),  Moin (is de lokale groet), Tschüss, Hallo, Poep, Bloem, Boek, Schort (klinkt meer als Sjort), Open, Dicht, Op en nog een aantal die ik nu vergeet.

Het eten gaat ook heel goed, ze eet graag en makkelijk. Ze krijgt nog 3 keer per dag borstvoeding, in de ochtend als we nog slapen (rond een uur of 6/7 denk ik) dan in de middag voor haar slaapje en voor de avond. Soms als ze zich overdag niet lekker voelt of moe is en ze vraagt er om (door met haar mond te smakken 💗) dan krijgt ze ook tussendoor. Er is eigenlijk niets wat ze niet lust, ze eet gewoon met de pot mee. Dat is meestal overnight oats of pap in de ochtend, een kliekje of broodje in de middag en dan het avondeten. Na haar middagdutje rond een uur of 15 krijgt ze nog wat, meestal volkorenzwieback met boter die ze dan in de thee dipt (dippen is favoriet). En na het avondeten nog lekker wat fruit. Sinds kort wil ik haar ook levertraan geven, maar dat ging niet zo lekker van de lepel. Dus nu maak ik 'vissalade'. Dat is gewoon kikkererwtensalade, een eetlepel in een schaaltje met een theelepel levertraan erin, en dat eet ze wel gewoon!

En sinds een paar dagen lijkt ze de peuterpuberteit in te gaan, steeds vaker is het 'NEIN!'. Wij proberen haar meer de keus te geven in dingen en de vraagstelling te veranderen om iets gedaan te krijgen én het gezellig te houden. En dat werkt redelijk. Het is toch een bijzondere fase en best leuk om te zien dat ze haar eigen willetje heeft, die eigenwijsheid heeft ze niet van een vreemde ;)

Het enige wat niet zo mooi is zijn haar tanden, ze heeft helaas 2 gaatjes in haar kiezen. Hoe het komt weten we niet zo goed, want ze drinkt alleen moedermelk, water of thee zonder suiker en krijgt eigenlijk ook nooit snoep ofzo. Misschien niet vroeg genoeg begonnen met poetsen (wat echt een gevecht is elke avond) of te veel eetmomenten? De tandarts adviseerde de gaatjes onder narcose te vullen, dat is wel even slikken. Deze week gaan we bij een gespecialiseerde kindertandarts langs voor een second opinion, en dat is best wel even spannend. Afwachten dus.

Maarten is nu een vrij tot 1 maart omdat hij zijn overuren moet opmaken voordat zijn nieuwe contract ingaat dus we hebben nog lekker anderhalve week lekker samen thuis. En dat komt mij goed uit omdat ik een beetje verkouden ben, dus de extra handen thuis zijn heel welkom. En het is gewoon heel gezellig met zijn 3-en thuis!

31 opmerkingen:

 1. Jullie dochtertje is sinds je de laatste foto's plaatste weer zoveel veranderd.... Ik zou haar zelfs al ouder of 20 maand schatten. Zet haar tussen de kleutertjes van 2 1/2 jaar in de eerste kleuterklas en het zou niet eens opvallen.
  Vreemd dat een peutertje van 20 maand gaatjes in de kiezen heeft ondanks ze zo goed als geen suiker eet. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets komt door "te laat beginnen met poetsen" want ik denk dat er veel mensen zijn die daar veel later mee starten bij hun kroost. Misschien gewoon een defect aan het glazuur van haar kiezen ? liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mij trouwens ook vergist, ze is sinds gisteren 21 maanden :)

   Ja aanleg is misschien het meest aannemelijk, of misschien heeft ze cariës bacteriën van ons gekregen door het delen van eten? Ik vind het erg lastig.

   Verwijderen
  2. 'k Kan me voorstellen dat je het lastig vindt en je misschien schuldig voelt aan het feit dat Vera gaatjes in haar kiezen heeft.liesbet

   Verwijderen
 2. Leuk weer eens een update. Is inderdaad groot voor haar leeftijd.

  Aan de tandjes zal je echt niets aan hebben kunnen voorkomen. Mijn dochter is nu 40 en ik heb in zwangerschap zowel gerookt als gedronken (klinkt erger dan het was) en ben niet heel zorgvuldig geweest met poetsen en geen suiker. Die tijd werd daar nog nauwelijks aandacht aan besteed.
  Dochter heeft dus nog geen enkel gaatje en heel mooi gebit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed poetsen en max 6 eet/drinkmomenten op een dag is het advies. En dan minstens een kwartier wachten tot je gaat poetsen zodat het zacht geworden glazuur zich eerst kan herstellen.
  Fruit is zuur en verzwakt het glazuur, het gaat niet zo zeer om suikers hoewel dit wel een bron van bacteriegroei is, maar om de zuren. Sinaasappelsap is berucht, want heel zuur.
  Volgens onze tandarts kun je nog beter een zak snoep leeg eten dan gelijk na een glas sinaasappelsap je tanden poetsen. Ik ben met mijn 12 jarige dan ook dol op zuurstokken, die eet ze in 1x op en dan heeft ze voor een maand weer genoeg snoep gehad. Fruit houden we daarom ook enigszins binnen de perken want het liefst neemt ze dat 5x per dag.

  Fruit bevat veel suikers en het maakt voor het lichaam echt niet uit of het suiker uit fruit of suiker uit riet of biet is. Zo slim is het lichaam niet, die ziet hetzelfde molecuul.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer inderdaad die richtlijnen aan te houden nu, minder vaak tussendoor wat eten en goed lang wachten met poetsen na het laatste eetmoment.

   Fruit eten wij bewust niet 'los' tussendoor. Door de havermoutpap in de ochtend eten wij banaan en verder seizoensfruit als toetje na het avondeten. Nu probeer ik haar daarna ook wat water te laten drinken om de mond wat te spoelen.

   Verwijderen
  2. Hoi Hoi, onze dochter had ook snel een gaatje ondanks weinig eetmomenten, weinig suikers ed. Onze tandarts adviseerde om te tanden poetsen in de ochtend voor het eten ivm te weinig tijd ivm naar school gaan en in de avond 1 uur te wachten na het eten en dan pas poetsen. En niet naspoelen met water (wij gebruiken speciale pasta voor haar leeftijd). Misschien heb je er nog iets aan.
   In elk geval veel sterkte en ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.
   Groetjes Samantha

   Verwijderen
 4. Wat jammer van die gaatjes.Eén van mijn dochters kreeg snel gaatjes, volgens de tandarts oa omdat ze een ruw gebit had met veel putjes en groeven, en omdat ze met haar mond open sliep. Ze hebben haar gebit geseald, een laagje erop aangebracht,waardoor gaatjes krijgen niet meer voorkwam.Misschien kan je eens uitzoeken of ze nog steeds sealen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mijn dochter zijn haar tandjes als kind ook geseald. Denk dat een zwakker gebit ook een kwestie van aanleg is, bij ons thuis vier kinderen en sommigen hadden een slecht gebit en anderen niet. Ons werd toendertijd in Nederland geadviseerd om fluoride tabletjes en vitamine D druppeltjes te geven aan peutertjes, misschien eens vragen aan de tandarts of dat nog verstandig is om te doen. Vera is inderdaad al een groot kindje voor haar leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tip voor de levertraan: wij roeren 'm door de havermoutpap!
  Verder zoals gewoonlijk veel herkenning haha :-)
  Ik geniet er erg van, leuke fase nu vind ik!
  Ook nog 3x borst, zelfde tijden. Hij gaat ook echt niet naar bed zonder 'bors dinken. die kant, andekant' als ik thuis ben. (borst drinken, die kant en andere kant - uberschattig vind ik haha)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens, jij had geen problemen bij je zwangerschap toch? Mijn neefje heeft een heel slecht gebit en de tandarts zei dat dat vaker gebeurde als de ontwikkeling tijdens de zwangerschap niet helemaal goed verlopen was. Met het nieuwe gebit merk je er vaak niks meer van zei die tandarts.
   Lastige keuze, of je het laat behandelen. Heeft ze er last van? Ben wel benieuwd wat er uit de second opinion komt!

   Verwijderen
  2. Nee, geen problemen tijdens de zwangerschap gehad. Vind het ook lastig in te schatten of ze er last van heeft, ik denk het niet maar zeker weten doe ik het niet. Ze kan natuurlijk nog niet zo goed praten en dan nog... voor het zelfde geld denkt ze dat het zo hoort omdat ze het altijd al zo heeft.

   Levertraan door de havermoutpap... brrr dat lijkt mij echt vreselijk :) Maar dat is meer mijn persoonlijke smaak, ik doe soms door de kliekjes van de avond ervoor. Maar ik zal het onthouden ;)

   Wij noemen de borst hier mumi (spreek uit als moemie, komt van Mutter Milch) Maar Vera noemt het moema. En het smakken met d'r mond als ze wil, is mijn schuld omdat ik vaak dat geluid maakte om haar bij de les te houden toen ze kleiner was. Uiteindelijk ging ze het doen om erom te vragen, eventueel met gebaren naar de borst of mijn trui omhoog doen. Heel schattig.

   Verwijderen
  3. Lief, dat smakken!
   Pas werd er aan mijn shirt gesjort in de supermarkt. Dat vond ik wat minder haha.

   Lijkt mij overigens niet dat je door eten delen cariës kan overgeven aan Vera. Er zijn best wat volkeren die eten voorkauwen voor hun kids. Volgens mij is dat ook iets vrij 'oers'.

   Verwijderen
  4. Ja daar twijfelde ik ook over, maar volgens de tandarts kan je zo de cariës veroorzakende bacteriën doorgeven.

   Verwijderen
 7. Best bijzonder dat ze dat wil eten. Jammer van de tandjes. Misschien aanleg ja. Sealen en fluor kan in dat geval soms nodig zijn. Niet leuk, maar ja, je krijgt maar een keer nieuwe tanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja gelukkig is dit nog het melkgebit! Hopelijk kunnen we meer schade voorkomen.

   Verwijderen
  2. het is wel akelig voor jullie. Laten vullen bij zo'n kleintje lijkt me een groot probleem.

   Verwijderen
 8. mooie blog verder, hoe kan ik je volgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ook in (moeder)melk en fruit zit suiker!

  Laat haar "zelf" haar tanden poetsen, maak er een spelletje van. Tanden poetsen moet leuk blijven!

  Eerst poetst ze zelf haar tandjes, of laat haar jou tanden poetsen. Of samen poetsen, ook leuk.
  En dan poets je bij haar na. Tanden poetsen moet, maar het moet leuk blijven en geen gevecht worden.
  Zo heb ik het steeds met mijn kinderen gedaan, nooit problemen gehad met poetsen. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn begonnen met haar 'zelf' te laten poetsen, zoals je al zegt om het leuk te houden. Maar uiteindelijk toen we het eerste zwarte plekje zagen hebben we besloten dat het echt beter moet. Dus nu doen we s'ochtends zelf laten poetsen en in de avond (helaas) onder dwang. We hebben het ook geprobeerd met een filmpje er bij maar het mag allemaal niet baten.

   Verwijderen
  2. Ik vind eerlijk gezegd dat jullie een pluim verdienen dat jullie bij zo'n kleine pruts zelf hebben opgemerkt dat er zwarte plekjes op haar kiezen zitten....

   Verwijderen
  3. Heeft de tandarts niet het advies gegeven om op zijn minst tot 10 jaar altijd zelf na te poetsen? Bij elke poetsbeurt?

   Verwijderen
 10. In moedermelk zit behoorlijk wat suiker! Dat moet je echt niet onderschatten. Maar dan nog vind ik niet dat je dochter al gaatjes zou moeten hebben. Kwestie van aanleg lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier wordt alleen poetsen met de elektrische kinder tandenborstel geaccepteerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zouden we nog kunnen proberen, wij gebruiken nu een simpele handtandenborstel.

   Verwijderen
 12. De nieuwste elektrische kindertandenborstel stopt na een minuutje en speelt dan een muziekje. Kinderen (althans bij mij thuis) vinden het de normaalste zaak van de wereld dat we poetsen tot dat liedje komt en dan nog een keer (boven en beneden 1 min). Terwijl voor de elektrische tandenborstel het een drama was.
  Ook een liedje zingen (zelf verzinnen op een bekend melodietje) werkte hier top. Ipv handjes zwaaien (K3) deden wij tandjes poetsen nouja je snapt het. Leidde iig goed af :D
  En ik zou die tandjes of eruit laten halen of goed laten vullen. Het kan anders dat het in de mond slaat en dat de volwassene tand dan al zwak begint. zou zonde zijn toch!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn hier begonnen met het haar zelf laten doen terwijl wij het voor deden. Ook haar bij ons laten poetsen en wij bij elkaar.. liedjes erbij.. filmpje er bij.. eigenlijk is het steeds huilen behalve als ze het zelf doet maa dat diet ze gewoon niet goed genoeg dus moeten we toch weer na poetsen.

   Verwijderen
 13. Wij hebben ook de elektrische kindertandenborstel met muziek. 6 seconden per tand werd geadviseerd. Zoveel rotaties maak je niet met een handtandenborstel. Onze dochter pakt de tandenborstel zodra ze hem ziet liggen vind het helemaal geweldig en de tandpasta is kindersmaakje

  BeantwoordenVerwijderen