dinsdag 3 juli 2018

Juni

Juni is al weer voorbij en daarmee ook de eerste helft van het jaar. We hebben het prima naar onze zin. Ik ben nu al weer ruim twee maanden bezig op mijn nieuwe werk en het bevalt echt heel erg goed. Dit baantje is mij op het lijf geschreven en ik voel mij heel gelukkig, ik heb het echt getroffen. In de eerste maand ben ik vooral bezig geweest in de siertuin, die moest op orde zijn voor de open dag dit jaar. Maar nu de siertuin er netjes bij staat kan ik ook steeds meer aan de slag in de groente 'tuin'. Ik help oogsten, zaaien, planten en verzorgen en ze zijn (gelukkig) heel tevreden met mijn werk, ze vinden het fijn dat ik veel kennis heb en dat ik overal inzetbaar ben. Het scheelt hun een hoop werk. Ik vind het zelf echt super leuk om te doen, mijzelf bezig houden met de productie van lokaal voedsel. Ik leer veel van hoe zij het doen en soms kan ik hun weer wat leren. Vandaag heb ik lekker tomaten geoogst, komkommers, augurken (die zij allemaal inmaakt en verkoopt), sperziebonen (drie kleuren), wortelen, koolrabi en daarna heb ik nog wat sla geplant. De groente wassen en dan in de Hofladen leggen. Ik doe het werk fluitend :)

De kassen op mijn werk

Momenteel werk ik nog weinig, 2 keer 4 uur, maar in de komende tijd word dat langzaam meer nu de oogsttijd er aan komt. In de wintermaanden november, december en januari is er dan een winterstop en vanaf februari beginnen we dan weer.

Gekregen boontjes, ik wilde dit ras eens proeven :)

Een bijkomend voordeel is dat ik veel groente mee kan nemen van mijn werk, vandaag nam ik een vers geplukte komkommer, 4 courgettes, een pondje sperziebonen en een bosje bonte wortelen mee. Dat scheelt weer boodschappen doen, en dus ook weer wat geld.

Gekregen plantjes

Zelf heb ik dit jaar helaas geen courgettes in de tuin, alles jonge plantjes waren opgegeten door de slakken. En mijn komkommerplant staat buiten en is wat laat, maar ik hoop daar over enige tijd toch ook nog wat vruchten van te kunnen plukken.

Deze maand hebben we thuis ook lekker in de tuin gewerkt. Ik heb wat jonge plantjes van mijn werk gekregen (boerenkool, sla, koolrabi en koolraap) en die moesten nog een plekje krijgen. Omdat ik ze graag onder een net kweek (vanwege vraatzuchtige rupsen) heb ik bedacht dat er maar een extra bed komen moest. Naast onze moestuinbakken lag een hoop onkruid/graszoden al ruim een jaar afgedekt onder plastic (zodat het doodgaat/verrot) en dit was een goed moment om te kijken hoe dat gelukt was. Ik haalde het plastic er af en heb de toplaag eraf geschept (klinkt heel simpel zo, was twee dagen werk :D). Vervolgens heb ik hier een bed van gemaakt en de planten er in gezet. Nu is het een kwestie van bijhouden, maar het staat er goed bij! Ook tijdens deze hittegolf, gelukkig hebben we veel regenwater opgevangen. We hebben nog een dikke 2500 liter aan regenwater staan, dus we komen de droge periode hopelijk wel door.

Heel veel scheppen
Bijna klaar


Zo, een veilig bedje voor de groente

In de 'gewone' moestuinbedden heb ik nog wat winterwortelen gezaaid. Ook heb ik hier mijn (experimentele) jonge aspergeplantjes ingezet, deze heb ik dit voorjaar van zaad opgekweekt en ik ben heel benieuwd  hoe dit gaat uitpakken. Als ze alles overleven dan zouden ze volgend jaar naar een permanent bed mogen en dan kunnen ze vanaf het jaar daarna oogst gaan geven, een lange termijn plan dus.

Een jonge aspergeplant

Ik had heel veel jonge prei plantjes, zo veel dat ik er ook nog 60 aan mijn werk heb gegeven. Zelf had ik er 40 gepoot, maar helaas is er niet veel van over gebleven. Ik denk dat de grond te droog was, waardoor de gaten (prei zet je in een gat) te snel ingestort zijn en de prei 'gestikt' is. Helaas, volgend jaar zal ik de grond eerst goed nat maken voordat ik de gaten maak om de prei te poten.

Dit jaar kweek ik voor het eerst succesvol lente ui, waar ik heel blij mee ben. Dat ging ook zo makkelijk, die houden we er in. De knoflook had helaas vreselijk last van roest, die heb ik vroegtijdig geruimd zodat hij de andere ui-achtigen niet aan zou steken. De bolletjes waren wel redelijk gevormd dus ik heb ze te drogen gehangen, maar zien of dat nog wat is.

Verse sperziebonen
Momenteel oogsten we veel sperziebonen, lente ui, en nog een paar peultjes van de tweede oogst. En er zit ook nog veel aan te komen; uien, aardappelen, mini-mais, selderij, snijbonen, tomaten, komkommer, aubergines, sla en dan later deze zomer hopelijk pompoenen. En dan tegen de winter de boerenkool, koolrabi, wortelen en koolraap. We worden er steeds handiger in.

De kas, dit jaar minder vol

Ik kan ze wel rood kijken ;)

Aan onze erfgrens op de westkant hebben we afgelopen weekend een strookje met wat wilde rozen en bramen geplant. Ik heb die combinatie afgekeken op mijn werk en vond het prachtig. Hopelijk worden onze struiken ook zo mooi. Eerst de combinatie van de mooie bloemen, vervolgens de bramen en rozenbottels en daarnaast kunnen de vogels en andere dieren er zo mooi in schuilen :)

Aalbessen en kruisbessen onder het net

Dit jaar de eerste grotere walnotenoogst
En perzikken!
In juni heb ik ook weer het oude huishoudschema opgeduikeld, en dat werkt toch fijn. Ik ben niet graag bezig met schoonmaken dus een vast ritme werkt toch het beste. Elke dag een beetje zeg maar... Ik ben nu precies alle 4 de weken van het schema door en dus is het nu lekker op orde, ik verwacht de aankomende maand er dus nog minder werk aan te hebben :) Het scheelt ook dat we geen luiers meer hoeven te wassen, dat zijn toch een paar wassen minder per week!

En ook nog wat jam gemaakt
Verder hebben we nog gezellig bezoek gehad van verschillende opa's en oma's, heeft Vera er een 'vriendinnetje' bij ( het oudere buurmeisje die liever een klein zusje zou hebben zoals Vera), hebben de zonnepanelen weer een recordmaand gehad qua zonuren, heb ik nog een paar keer met mijn vriendin afgesproken en ben ik eindelijk weer een keer binnen mijn boodschappenbudget gebleven :)

Al met al was het een heerlijke maand, en we hebben weer veel om naar uit te kijken komende maand!

6 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen dat het zo goed gaat met de moestuin. Ik geniet er ook altijd erg van. En ook ieder jaar gaat er wel iets goed en ook iets fout. Dit jaar doen mijn bonen het heel slecht. Is nog nooit gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, vorig jaar had ik problemen met mij ui en knolselderij. Op mijn werk hebben ze dit jaar een slecht komkommerjaar.
   Soms kan je er gewoon niets aan doen.

   Verwijderen
 2. Wat ziet dat er allemaal goed uit! Heerlijk zo’n baan en dan thuis ook nog van alles verbouwen. Ben je nu echt bezig met waar je al eerder over schreef dat het je wens was om voedsel te verbouwen. Nu loopt het alleen wat door elkaar heen. Ik heb nu een paar moestuinbakken, verbouw nog wat andere groentes door de tuin heen, heb wat fruitstruiken en kruiden. Zo lekker om naar buiten te lopen en wat te oogsten of te zien hoe het allemaal groeit. Ja, wel veel water geven nu. De regenton is leeg. We moesten zelfs onze vijver bijvullen omdat anders de kikkers en salamanders het heel moeilijk zouden krijgen.
  Bij mij doen de slasoorten en de courgettes het uitstekend. De rucola en radijsjes lijken die warmte maar niks te vinden. En ik heb een joekel van een zonnebloem. Spontaan opgekomen uit een zaadje van een zonnebloem van vorig jaar, maar die was lang zo groot niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je baan klinkt echt als een droombaan ♥ Heel fijn zeg!
  Hier ook lekker aan het rommelen. De wortels leken slecht opgekomen, maar toen ik net ging uitdunnen/verplanten had ik toch nog veel meer plantjes dan ik dacht.
  Nu alleen nog hopen dat de worteltjes het mij niet kwalijk nemen dat ik ze met dit weer verpoot heb ;-)
  Er hangen ook al drie grote komkommers aan de plant hier, en ik heb al wat augurkjes geoogst. Ik verwacht volgende week heel veel augurkjes te kunnen oogsten, en die wil ik dan inmaken. Heb gisteren in Duitsland kruiden meegenomen bij de Kauf.land.
  Fijn he, dat rommelen/werken in de tuin. Vera vindt het vast ook heerlijk, samen buiten aan de slag? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk allemaal! Ik lees je stukjes altijd zo graag. Reageer eigenlijk nooit, en verbaas me soms over hoe persoonlijk en kritisch mensen reageren, maar wilde toch eens zeggen hoe tof ik het vind hoe jullie je leven in richten en jullie dochter groot brengen. Een voorbeeld! Gr. Bonne

  BeantwoordenVerwijderen