zondag 28 april 2019

Paardenbloemhoning zelf maken

Onze tuin staat vol met paardenbloemen, vorig jaar maakte ik al paardenbloemenjam. Dat was lekker, en ik vond het leuk om te doen. Van een bekende hoorde ik dat je ook paardenbloemenhoning kan maken, en dat wilde ik graag proberen.

Het is eigenlijk heel simpel, op een mooie zonnige en droge dag verzamel je paardenbloemen. Zoek de mooiste uit, die mooi open zijn en nog niet aan het verwelken. De paardenbloemen legde ik op een dienblad en liet het even staan zodat de insecten die erin zaten konden vluchten. Het recept vraagt om 3 handen vol, of 250 gram bloemen (hier zou je 150 gram bloemblaadjes aan over houden).


Sommige mensen wassen de bloemen, maar aangezien je juist ook het stuifmeel wil hebben besloot ik dat niet te doen. Het word toch verhit en later gezeefd, dus je krijgt er niets van.

Neem een pan en doe de bloemblaadjes in de pan, ik knip gewoon de kop van de bloem van de steel af. Zo heb je wel een klein beetje groen maar dat is verwaarloosbaar. Het groen is wat bitter, daarom neem je alleen het gele van de bloemen.


In de pan doe je nu 1 liter water en je brengt het aan de kook, als het kookt haal je de pan van het vuur en laat je het een nachtje of 24 uur trekken.


De volgende dag giet je de paardenbloementhee door een zeef en doe je het in een ruime pan. Hieraan voeg je het sap en de rasp van een halve citroen en 1 kilo suiker. Dit breng je weer aan de kook en laat je daarna zachtjes pruttelen.


Het is de bedoeling dat je het inkookt, tot de gewenste consistentie bereikt is. Mijn ervaring is dat er dan nog ongeveer 1 liter over is. Dit duurt best lang, ik heb de tijd niet bijgehouden maar ik denk een paar uur. Je moet regelmatig roeren zodat het niet aanbrand.

Om te consistentie te controleren kan je dezelfde truc gebruiken die je met jam doet. Zet een schoteltje in de koelkast en als je denkt dat de honing klaar is kan je een paar druppels op het bordje laten vallen, deze koelen dan snel af en zo kan je voelen of het al goed is.


Als het klaar is kan je het in schone jampotjes gieten, ik heb de potjes niet op zijn kop gezet en ze zijn toch netjes vacuüm getrokken. Op een donkere en koele plaats zou het zo zeker een jaar houdbaar zijn (dat mag ook wel met al die suiker die er in zit 😉).


Het resultaat is een mooie vloeibare honing, die natuurlijk eigenlijk helemaal geen honing is. Het is een soort suikerstroop. Maar op brood is het heerlijk. Het is ook echt heel anders dan de paardenbloemenjam die ik maakte, dat is meer gelei-achtig (zoals jam is) en de smaak van de jam is veel frisser (ik gebruikte ook 2:1 geleisuiker). Dit is echt zoet en stroperig als honing. Dit recept was genoeg voor 4 potjes honing.

Ik wil het ook nog een keer proberen met een paar andere bloemen erbij, misschien wat bloemen van de vlier of sering toevoegen. Ik denk dat het nog lekkerder gaat zijn, wat meer richting de smaak van bloemenhoning. Dus nu nog even wachten tot de vlier gaat bloeien, ben heel benieuwd naar dat resultaat!

2 opmerkingen:

  1. jammer dat ik dit nu lees en net geen 2 weken eerder.mijn moestuin stond bomvol ermee en dan zou ik dit ook geprobeerd hebben,ach volgend jaar nieuwe kans.ieder geval bedankt voor dit stukje lijkt me heel leuk uit te proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik noem dit geen honing maar paardebloemengelei. Smaak blijft hetzelfde 😉

    BeantwoordenVerwijderen