woensdag 24 februari 2016

De inboedelverzekering

Vandaag is mijn derde dag ziek thuis en ik begin echt wel weer een beetje tot rust te komen, ik had het waarschijnlijk toch echt nodig. Nu is helemaal niks doen ook niet mijn ding dus ik ben een beetje over de begroting gegaan en daar viel mij op dat ik de inboedelverzekering moest controleren op prijs. Ik maak gelukkig altijd hele mooie notities in mijn begrotingsdocument :)


Ik pakte de gegevens van onze huidige verzekering er bij en besloot online wat verzekeringen te vergelijken. Nu vind ik een inboedelverzekering altijd wat lastig in te schatten, en dan vooral de waarde van de inboedel. Wij hebben niet veel, en zeker niet veel van waarde. Toen ik nog alleen woonde had ik voor ongeveer € 25.000,- verzekerd. Onze huidige verzekering stond op € 115.000,- wat ik eigenlijk vrij ruim vond/vind.

Nu gaat het niet alleen om de (nieuwwaarde) van de meubels en spullen maar ook om het herstellen van schade, zoals een kapotte leiding onder je badkamervloer of  een fik in je keuken waardoor je een nieuwe keuken nodig hebt. Dus met € 25.000,- komen we niet meer helemaal uit. Gelukkig zijn er online nog verschillende calculators en na enig wikken en wegen besloot ik dat € 80.000,- een goed bedrag zou zijn. Dat lijkt mij zelfs nog ruim aangezien de waarde van onze meubels, sieraden en elektrische apparaten  toch echt niet boven de € 25.000,- uit komt :)

Over het afgelopen jaar betaalden wij € 77,- aan inboedelverzekering, en dit zou waarschijnlijk weer wat opgehoogd worden (want als trouwe klant moet je beloont  genaaid worden). Ik denk dat wij zeker rond de € 80,- zouden moeten betalen als wij bij onze aanbieder zouden blijven. Nu heb ik een nieuwe aanbieder gevonden (en zijn wij iets minder verzekerd) waarbij we voor het komende jaar
€ 47,- gaan betalen. Dat is toch een besparing van ruim € 30,-. Het lijkt niet zo veel maar aangezien wij er in inkomen flink op achteruit gaan is elke besparing mooi meegenomen!

9 opmerkingen:

 1. Iedere euro is er 1. Wij zijn ook bezig alle verzekeringen weer eens tegen het licht te houden. Ben al tot de conclusie dat de doorlopende reisverzekering eraf kan, wij hebben toch geen reisjes naar het buitenland gepland en hebben indien nodig binnen no time een reisverzekering geregeld. Alle kleine beetjes helpen nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Ik denk dat veel mensen over verzekerd zijn, het loont echt om dat regelmatig onder de loep te houden!

   Verwijderen
 2. Wij kregen bij onze inboedel en opstalverzekering ineens een verhoging van 17 euro per maand. Zonder uitleg en we vonden het verzekeringspakket al duur. We zijn overgestapt naar een andere verzekeraar en dit scheelt ons ook ongeveer 30 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow dat scheelt zeker veel!
   De opstalverzekering kunnen wij (helaas) pas per eind 2016 opzeggen, ik hoop dat wij die nog flink omlaag kunnen brengen want dat is een van onze grotere kostenposten!

   Verwijderen
 3. Nou, dat is bijna de helft! Mooie besparing hoor :) Ik ben daar een paar jaar geleden mee overgestapt, ging ik ook naar iets van de helft. Bevalt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het altijd weer even een klus waar ik mezelf toe moet zetten, het uitzoeken van verzekeringen (maar ook energie, tv, internet, mobiel en vaste telefoon enz). Maar het eindresultaat kan soms wel zeer belonend zijn!

  Over verzekeringen hoorde ik ooit eens iemand zeggen: 'verzekeringen zijn voor het afkopen van risico's die je niet kan voorzien of zelf financieel niet kan dragen'. Alle risico's die je zelf financieel in het geval van kan opvangen zijn dus overbodige verzekeringen. Daarnaast is het verzekeren van dingen die niet onzeker zijn niet (altijd) nodig. Iedereen gaat bijvoorbeeld dood, dat is niet onzeker maar een van de echte zekerheden. Het is dus de vraag of het logisch is om dat te verzekeren. Voor een tandartsverzekering heb ik niet gekozen omdat ik de (minimale) kosten die ik daar aan kwijt ben wel op een andere manier kan opvangen. In dit soort gevallen kies ik liever voor een maandelijkse/jaarlijkse besparing.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar! In Nederland had ik meestal het hoogste eigen risico en zette het geld wat ik bespaarde en het eigen risico maandelijks opzij. Maar dat kon alleen maar omdat ik al een spaarpotje had, anders is het risico te groot.

   Verwijderen
 5. Ik wil toch graag even reageren op de voorbeelden die je geeft over de inboedelverzekering. Ik weet niet of het in Duitsland anders is, maar in Nederland vallen beide voorbeelden die je geeft onder de opstalverzekering, niet de inboedel. Alles wat vast aan de woning zit bijvoorbeeld badkamer en keuken valt onder opstal. Meubilair wat waterschade oploopt als gevolg van de lekke leiding valt dan wel weer onder de inboedel.
  Maar de keuze wat je wel en niet moet verzekeren blijft sowieso altijd lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt, voor zover ik weet vallen de keukenkastjes en de apparatuur onder de inboedelverzekering hier. Dat is afhankelijk van het soort keuken en waar je hem gekocht hebt.

   "Wurde eine Einbauküche speziell für das Gebäude angefertigt, zählt sie üblicherweise zum Wohngebäude. Wurde sie lediglich geringfügig angepasst und angeschraubt, ist sie dem Hausrat zuzurechnen."

   De badkamertegels blijken bij nader inzien inderdaad onder de opstalverzekering te vallen.

   Verwijderen