zaterdag 6 augustus 2016

Extra energieverbruik met een baby

Met de komst van Vera zijn er veel dingen veranderd hier in huis. Doordat wij wasbare luiers en billendoekjes gebruiken hebben wij eigenlijk geen extra afval, maar natuurlijk wel extra energieverbruik. Ik hou de meterstanden altijd netjes bij en kan dus vergelijken met vorig jaar.


Het wassen is van invloed op het stroom en water verbruik, dit is ook duidelijk te zien. Het maandelijkse water verbruik is in juni en juli van 2016 gemiddeld 2m3 hoger dan in diezelfde maanden in 2015. Ons maandelijks verbruik steeg van 3,5m3 naar 5,5m3. Het stroom verbruik steeg met gemiddeld 9 kWh per maand. Het gaat in diezelfde maanden van 62 kWh per maand in 2015 naar 70 kWh per maand in 2016.

In verhouding met ons verbruik is dit een redelijke stijging, hoewel het financieel gezien reuze meevalt. Omgerekend zouden wij op jaarbasis 24m3 water extra afnemen, dit kost ongeveer € 12,-. De stroom is iets duurder, de 108 kWh die wij extra af nemen kost ons ongeveer € 27,- op jaarbasis.

Gas verbruiken wij normaal niet veel extra, behalve toen zij geboren werd en de eerste tijd erna. Ondanks dat het eind mei was, was het flink koud en binnen helemaal. De bevalling was ook thuis en daarom hebben wij de verwarming ook aangehad. In de maand mei hebben wij een record aan gas verbruikt, namelijk 217m3! Dit is 180m3 meer dan in mei 2015! Wij hebben de laatste twee weken van mei het hele huis ook flink opgestookt en veel gedoucht. Maar het gasverbruik is inmiddels weer vergelijkbaar met vorig jaar, en dat zal wel ongeveer zo blijven.

Een voordeel is dat een groot deel van het extra stroom verbruik overdag is, met mooi weer word hiervoor dus een deel van onze eigen opgewekte stroom verbruikt. Dat is natuurlijk extra voordelig voor ons. Maar als we dat niet meerekenen kost het extra energieverbruik ons ongeveer € 3,25 per maand en dat is goed te overzien. Dat is vast heel anders als ze 16 is ;)

16 opmerkingen:

 1. Hier werden de kinderen milieubewust opgevoed. Zelfs als tiener waren de kosten stukken lager dan bij de gemiddelde tieners.En nu ze op zichzelf wonen zijn ze maar wat blij met alles wat ze van huis uit meekregen.
  Waar ik wel op gelet heb is dat ik swinters sneller een trui aan deed maar toen zij ukjes waren zij veel stil lagen, en het sneller koud hadden dan ik. Dus die eerste twee, drie jaren stond de kachel wel hoger dan ik wilde. In deze tijd zou ik kiezen voor vloerverwarming en elektrische panelen(infrarood)beiden te voorzien van energie uit de zonnepanelen. Maar goed, dat bestond toen nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is hier waarschijnlijk ook het geval, dat je voor de kleine net iets warmer stookt. Maar we hebben ook nog een houtkachel dus ik verwacht dat we deze winter lekker veel in de woonkamer door gaan brengen.
   Scheelt ook dat ik verlof heb, als je de hele dag thuis bent doe je ook sneller de houtkachel aan.

   En milieubewust opvoeden is hier ook het plan, natuurlijk :)

   Verwijderen
 2. Was.... was....was....was....was....was...was.....en herhaal.... :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja herkenbaar! Maar tijdelijk!
  Als de kinderen groter zijn was je weer minder en worden de verschillen kleiner. Zelfs tussen 2 of 3 kinderen merk ik geen verschil in de afrekeningen. Behalve het 1e jaar (mn in de winter)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen onze kinderen het huis uitgingen, merkte ik wel duidelijk een verschil in het verbruik van water, gas en elektriciteit : minder was, minder strijk, minder uren pc verbruik en verlichting op hun kamer, minder baden en douchen dus minder water en minder energie om dat water te verwarmen, kamers van de kinderen wordt sinds hun vertrek niet meer verwarmd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de tijd dat wij niet op verbruik lette was ons verbruik met 2 personen hoger dan nu met 6 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vanuit milieuoogpunt gezien,is dat energieverbruik beter dan alle afval en productiekosten van wegwerpluiers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, ik denk ook dat het makkelijk opweegt.
   Het grootste energieverbruik van de wasbare luiers zit natuurlijk in de productie, daarom hebben wij voor tweedehands (biologische) luiers gekozen.

   Verwijderen
 7. dus als je gewone luiers neemt dan kost het 10 euro per pak, en als je zoals jou wasbare luiers neemt dan kost het 40 euro per jaar [en de kosten van het startpakket er nog bij] dat scheelt enorm.
  Nu vraag ik mij alleen af wat er gebeurd als je kind veel ouder is en nog steeds niet zindelijk is, mijn zoon was met 4 nog steeds niet zindelijk, of jou produkten ook die hele grote plassen en hopen fijn opnemen, wat een luier wel doet,[en mijn zoon plaste wat af snachts] ik kan mij van vroeger herrinneren dat de kinderen de hele huid vaak kapot hadden van de katoenen luiers en plastic broekjes eromheen.
  Maar misschien is de kwaliteit van jou wasbare luiers wel zo verbeterd, en mijn dochter was wel snel zindelijk overdag en snachts, dus heb jij misschien ook wel geluk ermee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze luiers groeien mee, de inleggers kan je aanpassen aan het gewenste absorptievermogen. Dus dat zou goed moeten gaan, wellicht nog een paar extra inleggers kopen maar ik heb vrij veel daarvoor.

   Wat ik heel belangrijk vind aan dit systeem is dat het overbroekje niet van plastic is, hierdoor kan het huidje altijd blijven ademen. Volgens mij is dit heel belangrijk voor de huid.

   Vera heeft af en toe wel wat rode/schrale plekjes maar dat komt meestal omdat ze een luier dan te lang aan heeft gehad ('s nachts). Verder klop ik de luiers en inleggers goed uit na het wassen zodat ze weer zacht zijn. Anders kan het nog wel wat schuren.

   Ik hoop natuurlijk heel erg dat Vera snel zindelijk is, maar we zullen het af moeten wachten :)

   Verwijderen
 8. Kinderen met stoffen uiers zijn zich meer bewust en eerder bewust dat ze plassen. Logisch natuurlijk als de papieren luiers zo goed absorberen. Je hoort nu wel eens dat kinderen nog niet eens zindelijk zijn als ze op school komen, dan zijn ze al vier. Op sommige scholen worden kinderen geweigerd als ze niet zindelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Minder afval (luiers) betaalt zich ook terug in Duitsland. Afval wordt betaald per zak, hoe minder zakken aan de weg hoe goedkoper. Veel eerlijker dan in NL dus waar per huishouden een bedrag betaald wordt ongeacht hoeveel zakken er aan de weg staan. Wij zijn hier veel bewuster van afval dan in NL, goed systeem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij betalen hier inderdaad ook naar hoeveelheid maar het wordt niet afgewogen. Wij moeten een maat container kiezen en betalen daar naar. Je kan kiezen tussen een 40, 60, 80 of 120 liter container voor restafval. Deze word dan 2 wekelijks geleegd. Hoe groter hoe duurder.
   Wij hebben de 40 liter en die is eigenlijk nog veel te groot, maar kleiner kan helaas niet.

   Verwijderen