woensdag 14 oktober 2015

Radiatorfolie tips gevraagd

Wij hebben hier in huis nog geen radiatorfolie geplaatst en dat is iets waar wij (ik) nu toch wel mee aan de slag willen gaan. Maar, hoe en welke soort.

Voor zover ik weet heb je twee soorten radiatorfolie, de dikkere met een schuimlaag en de dunne gladde. Daarnaast kan je de folie op de muur of op de achterkant van de radiator aanbrengen. Kan je beide soorten gelijk gebruiken? En dan met dubbelzijdig tape, of met magneetstrips?



Wij hebben hier in huis twee soorten radiatoren, de meeste zijn plaatradiatoren maar in de woonkamer hebben we ook een ledenradiator. Boven hebben we ook nog een paar van deze ledenradiatoren. Waarschijnlijk kan je hier niks direct achter plakken.



Ik bedacht mij dat er hier vast wel mensen met ervaring zijn, dus wie heeft er tips? Welke soort werkt het beste is het makkelijkste te verwerken en waar en hoe bevestig je de folie en met welk materiaal? Alle tips en ervaringen zijn welkom!

24 opmerkingen:

  1. mijn vader heeft bij ons de folie van het eerste plaatje aangebracht, en daarna weggewerkt achter een houten plaat. Je ziet er niets van maar het zit wel in de muur achter de verwarming.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb vorig jaar de (gamma) bubbelversie aangebracht met dubbelzijdig plankband, eerst een hele middag 'gevloekt en getierd' omdat het een strijd is deze goed aan te brengen en vervolgens zag ik een week later dat de dubbelzijdige plankband al weer los liet. Ik heb toen de wat duurdere folie besteld bij volgens mij bespaarbezaar, waar de magneetband al bij zat. Het zat erop binnen 5 minuten (beetje overdreven maar in vergelijking met die andere) en het zit nog steeds superstrak. Ik moet wel zeggen ik heb alleen platte radiotoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai,
    Ik heb zelf de dunne folie op de achterzijde van de vlakke radiator aangebracht. In plaats van een dure rol op internet te kopen, had ik destijds een reddingsdeken, gemaakt van dun aluminiumfolie die ze gebruiken om onderkoelde mensen weer op te warmen, voor € 5.00 bij de outdoorwinkel B.ever gekocht. Ik plakte het geheel met hittebestendige lijm die ik destijds bij de A.ldi had gekocht maar vast ook in de b.ouwmarkt te verkrijgen is. Een randje lijm aan boven- en onderzijde aan de achterkant van de radiator en de folie op maat geknipt(!) maakte dat ik zo klaar was. En het helpt echt. De warmte blijft aan de achterzijde meer in de radiator 'gevangen zitten' waardoor je aan de achterzijde minder warmte verlies hebt. Grtjs, Astrid C.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb folie van Tonzon gebruikt voor de platte radiatoren. Netjes ertegen aan geplakt.
    Werkt prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zelfs twee linkerhandige ik heb de radiatorfolie van TonZon bevestigs achter radiatotoren. Het heeft geholpen.mde persoon in kwestie had een aanzienlijk lager gasverbruik. Ze kreeg dat jaar ook een nieuwe ketel via de woningbouwvereniging, Maar als ik het kan, kan iedereen het. Absoluut.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb de binnenzijde van onze convector putten bekleed met de (gamma) bubbelversie. Eerst met behulp van dubbelzijdig plakband. Dat liet weer los. Daarna de bovenzijde van de folie over de gehele lengte achter een dunne lat vastgeklemd. (soort van punaise werking dus). Zit wat mij betreft nu goed zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Spijt van de ouderwetse, die je moet plakken op de achterkant van radiatoren. Die stroken blijven maar naar beneden vallen! TonZon is iets duurder maar ik hoor dat het tenminste blijft zitten. groet anna

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik.heb die dikkere. Ik heb geprobeerd met dubbelzijdig tape te plakken en aan de bovenkant met een soort metallic tape van de bouwmarkt (dat spul heeft scherpe randjes, pas op!). Ik vond het wel een rotwerk! Misschien, als het kan, de radiotoren van de muur afhalen, dat lijkt me zoveel makkelijker! Ik had dat niet gedaan en moest het er maar een beetje achter proppen en dat ging dan uiteraard scheef en plakte verkeerd enzo. Dus als je die mogelijkheid hebt: doen!
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook mijn ervaring met de dikkere, waarschijnlijk ligt het er ook aan hoe makkelijk je bij je radiator kunt komen. De radiatoren eraf halen is geen makkelijke klus en dus dat wil ik liever vermijden.
      Misschien dat ik dan toch de dunnere folie wil testen, als het bevalt kan ik altijd nog meer halen.

      Verwijderen
  9. ik heb ergens de tip gelezen, dat je met behulp van een paar knijpers (aan de onderkant van) het folie gemakkelijk op z'n plaats kan laten zakken. Zelf nog niet geprobeerd....
    Groet Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kijk eens op www.zelfmaakideetjes.nl dan bovenin Life hacks aanklikken en dan pagina 6 en dan super handige winterhacks aanklikken. Dan op pagina 4 staat de tip om bubbeltjesplastic op ramen te plakken. Dit schijnt echt te werken en behoorlijk veel te besparen aan energiekosten. Misschien ook een tip vooor jullie? Veel succes met de radiator folie altijd een lastig karweitje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuke tip, wij kunnen inderdaad bevestigen dat het werkt wij hebben het al sinds januari vorig jaar :) Het is goedkoop, simpel en scheelt echt in de kou!

      http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.de/2014/01/goedkoop-isoleren.html

      Verwijderen
  11. Moet hier ook nog gebeuren, dus ik lees mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zo lees ik dit topic ook. In ons nieuwe huis kan ik niet goed bij de achterkant van de radiatoren komen en ik heb er twee die bij grote ramen staan.
      Ik ga eens kijken bij Tonzon.

      Verwijderen
  12. Wij hebben de bubbelversie in de huiskamer zitten. Zat er al toen wij het huis kochten.
    Boven hebben we het zelf er gewoon achter geschoven, maar daar hebben we die radiatoren van het linker plaatje.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik weet er zelf weinig van, maar ik zou ook kijken wat handig schoonmaakt. Niets zo vervelend als er allemaal stof achter en tussen zit wat je niet weg kunt halen. Jakkie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat beide varianten (indien goed aangebracht) geen verdere invloed hebben op het schoonmaken. Ik heb tegenwoordig zo'n lange flexibele borstel om achter de radiatoren stof te verwijderen, echt super!

      Verwijderen
  14. De dikkere schuim versie kun je op de muur achter de radiator plakken met behanglijm voor dik behang (perfax paarse versie), met knijpers aan de onderkant erachter laten zakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij kregen het advies om de folie te gebruiken tegen de muur. Als je het op de radiator plakt neemt de capaciteit af terwijl het op de muur gewoon kan weerkaatsen. Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad een aspect om rekening mee te houden, maar hoeveel de capaciteit afneemt ligt aan het soort radiator. Bovendien is het de vraag hoe erg dat is, of je genoeg capaciteit overhoud. Ik las hier iets meer daarover:

      http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/174748-radiatorfolie-op-de-muur-of-op-de-radiator/
      http://www.ecobouwers.be/forum/post/radiatorfolie-tegen-muur-radiator

      Erg zinnig antwoord:


      Koude wordt niet doorgegeven, warmte wordt opgenomen. Doel van dergelijke folies is om de stralingswarmte van de radiator niet in de muur te laten dringen. Dit kan zoals je zegt door de achterkant van de radiator af te schermen of door de muur reflectief te maken. Op basis van wat gezond verstand maak ik volgende redenering:

      Een deel van de straling die uit de radiator komt zal naast de folie op de muur belanden, folie op de radiator dekt de radiator dus beter af.
      Door de folie op de radiator wordt er minder lucht achter de radiator opgewarmt, dan als de folie op de muur zou zitten.
      Als de radiator bovenaan goed kan trekken en de lucht van achter de radiator dus significant bijdraagt tot de warmte stroom, dan verlies je vermogen door de achterkant van de radiator af te dekken.
      Als de radiator niet goed trekt (bv. door een lage vensterbank) en de lucht achter de radiator is erg warm en staat stil: dan krijgt de muur de kans om veel warmte op te nemen, dus is het beter om zo weinig mogelijk warmte naar de muur te stralen.

      Dus mijn advies: hangen je radiatoren vrij en heb je het gevoel dat het afgegeven vermogen zeker niet kleiner mag: dan folie tegen de muur. Staat de lucht achter de radiatoren erg heet en hangt er een vensterbank over: folie op de radiator.

      Verwijderen
    2. Dat is inderdaad ook een goede be redenatie! wij hebben er destijds ook niet heel veel informatie over opgezocht. Dit was een goedkopere oplossing, waardoor de keuze snel gemaakt was ;)

      Verwijderen
  16. Ik heb de isolatie deken voor de auto zolang achter de radiator gehangen werkt super zolang bevestigd met wasknijpers kijken of het werkt daarna ga ik als de doe het zelf zaken weer. Open zijn andere kopen en bevestigen bedankt voor de tips

    BeantwoordenVerwijderen