zaterdag 10 oktober 2015

Veel te verwerken

Alsof zwanger zijn op zichzelf nog niet genoeg is om te verwerken, kreeg ik bij de dokter nog een nieuwtje mee. De testresultaten waren binnen, de meeste testen waren in orde maar helaas niet alles. Ik blijk het hpv virus te hebben en daarnaast blijken wat afgenomen cellen niet in orde te zijn.  De arts sprak over PAP 4a, kwaadaardige cellen die zeer waarschijnlijk zullen uitgroeien tot baarmoederhalskanker.

De dokter vertelde dat ze normaal meteen zouden behandelen, en de cellen zouden verwijderen. Maar ja, ik ben zwanger. De kans is groot dat een behandeling een miskraam zou opwekken, dus dat willen ze niet doen tenzij het echt nodig is. Dus nu moet ik onder constante controle blijven en gaan ze kijken of de cellen niet onrustiger worden, hopelijk kunnen ze de behandeling uitstellen tot na de bevalling. Dan zouden ze 6 tot 8 weken na mijn bevalling het aangedane stuk cellen wegsnijden.

Tja, lekker dan, ik vind het nogal wat. Misschien is het maar goed dat ik zwanger ben geraakt, anders was ik er waarschijnlijk voorlopig nog niet achter gekomen. Maar ik vind het ook wel eng, zou het wel goed blijven gaan? Wat als ze over twee of drie maanden toch moeten behandelen, zou ik de baby dan verliezen? Het is niet makkelijk om je hier geen zorgen over te maken, maar zorgen maken wordt ook niet aanbevolen :)

De arts heeft mij voorlopig ziek gemeld, mede door de misselijkheid en andere klachten. Het is de bedoeling dat ik probeer bij te komen en goed voor mijzelf zorg, geestelijk en lichamelijk. De dokter gaf aan dat het goed was om even wat druk van de ketel te halen, en dat dat het makkelijkste ging door maar even niet aan het werk te gaan. Normaal zou ik mij schuldig voelen naar mijn werk, maar nu heb ik wel wat anders aan mijn hoofd.

Dus ik ben aan het oefenen met rustig aan doen, vannacht weer 12 uur geslapen. Blijkbaar heb ik het inderdaad nodig. Ik doe mijn best om het van mij af te zetten, ik heb er toch geen invloed op. Ik zal moeten leren om minder bang te zijn voor doktoren en het ziekenhuis want ik zal daar waarschijnlijk nog wel wat vaker heen moeten. Het komt allemaal vast wel goed, maar voor nu moet ik het even allemaal verwerken en een plekje geven.

53 opmerkingen:

 1. Wat een naar nieuws. Veel sterkte gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel veel sterkte en een dikke knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat beroerd voor je.
  Zorg inderdaad goed voor jou en de baby.
  Rustig aan dan groeit de baby ook goed.
  Ik wens je veel succes toe!!
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei, wat een domper op je vreugde. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Je lijkt wel in goede handen te zijn en de zorg in Duitsland is erg goed (heb ik vorig jaar ervaren). Heel veel sterkte en ik hoop dat je de zwangerschap gewoon kunt uitdragen en de behandeling kan worden uitgesteld tot daarna. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zorg is inderdaad heel goed hier, en de arts die ik nu heb is heel fijn. En wie weet heb ik dit al heel lang, ik was nog nooit eerder bij een gynaecoloog. Die paar maanden kunnen we vast nog wel wachten.

   Verwijderen
 5. Ah shit joh, wat een gedoe.
  Krijg je die test standaard in Duitsland? Ik herinner me van de oproep voor bevolkingsonderzoek, dat het niet zo nuttig was te komen als je zwanger / net bevallen was, omdat testresultaten dan juist niet betrouwbaar zijn?
  Sterkte ermee. Gelukkig ben je daar in goede handen en hoop voor je dat het snel mei is en je een geweldige baby in je armen hebt <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Correctie: ik meen het me te herinneren.
   Is ook alweer bijna 3 jaar terug.

   Verwijderen
  2. Ik weet niet zeker of het standaard is, maar de gynaecologe vond een ontsteking in mijn schede en heeft daar een stukje vanaf gehaald om te testen. Daar vonden ze de verontrustende cellen in.

   Ik heb nooit een oproep gehad voor het bevolkingsonderzoek, was 29 toen ik uit NL vertrok. In Duitsland doen ze jaarlijks uitstrijkjes voor vrouwen vanaf 20 jaar maar op een of andere manier stond ik niet geregistreerd en dus niet opgeroepen. Wat dat betreft is het maar goed ook dat ik nu zwanger ben en dat ze er zodoende achter komen :)

   Verwijderen
 6. Wat moet dat verwarrend zijn. De blijheid om je zwangerschap en de zorg om dit nieuws. Hoop dat je de balans kan bewaren. Wens je vooral veel liefde en wijsheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sterkte. Goed dat je zo goed in Duitsland gecontroleerd wordt. Kunnen we hier nog wat van leren.
  Hoop voor je dat alles goed komt.
  Hoop ook dat je je baan kunt behouden. Dat zal vast wel. In ieder geval doe wat goed is voor jezelf. Je komt er.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is in Duitsland heel goed geregeld, ik heb mij vorige week officieel zwanger gemeld bij mijn werkgever en nu mogen ze mij niet meer ontslaan. Ik krijg een standaard verlof van 6 + 8 weken en daarna naar wens nog een periode van 1 a 2 jaar. Daarna is mijn werkgever verplicht mij weer een baan aan te bieden.

   Ook is het zo dat ze erg tevreden met mij zijn, en ze hebben begrip voor de situatie. Dus ik verwacht dat ik in de toekomst daar altijd terug kan komen als ik wil.

   Verwijderen
  2. Wat een super regeling zeg. Wat is dat een geruststelling bij al deze spanning.

   Verwijderen
  3. Dat is het zeker! Echt een hele geruststelling!

   Verwijderen
 8. Dat is veel om te verwerken. Goed dat je wat gas terug neemt. Probeer rustig aan te doen. Veel sterkte en liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oi wat een boel te verwerken hebben jullie. Maar niets gebeurt er voor niets in een leven en dit is goed te behandelen. Je bent in goede handen. Heb vertrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat spannend zeg,veel sterkte. Fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken over je werk....
  Liefs van hier

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Las eerst het blogje van de zwangerschap en nu dit blogje er boven op, wat een dubbel gevoel moet dat zijn.
  Fijn dat je voorlopig ziek gemeld bent, dan kun je ook alles op een rijtje zetten.

  Goed dat je strak onder controle staat en hopelijk heb je buiten alle zorgen ook nog een fijne zwangerschap.
  Zorg goed voor jezelf, neem rust op zijn tijd en laat de boel de boel als je er geen zin in hebt.
  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heftig nieuws, ik hoop dat het allemaal meevalt en dat je behandeld kunt worden na de zwangerschap, sterkte en pas goed op jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh nee, zoiets wil je nooit te horen krijgen, wat spannend! Gelukkig sta je onder controle en ik wens je een fijne zwangerschap toe. Hopelijk blijft alles stabiel tijdens de zwangerschap. Sterkte! Fijn dat je het qua werk zo goed getroffen hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat naar om te horen. Ik wil je heel veel sterkte toewensen. Zorg goed voor jezelf en neem eerst maar veel rust. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier in Nederland testen ze idd niet tijdens zwangerschap omdat dit niet betrouwbaar zou zijn, Kennis hier moest een jaar na haar zwangerschap terugkomen en toen was de uitslag wel goed.. probeer jezelf niet te bang te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Moet u op HPV worden getest tijdens de zwangerschap?
  A
  Het kan geen kwaad om een uitstrijkje te laten maken als je zwanger bent. Maar zwangere of net bevallen vrouwen kunnen niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, omdat het door de zwangerschap niet mogelijk is om het uitstrijkje goed te beoordelen. Ook in de eerste periode na de bevalling is het uitstrijkje nog niet betrouwbaar. Een uitstrijkje kan daarom het best minimaal een half jaar na de bevalling gemaakt worden. Als u op de antwoordkaart de (vermoedelijke) bevallingsdatum aangeeft, krijgt u zes maanden na deze datum opnieuw een uitnodiging. Dit is dan ook het geschikte moment om de HPV test aan te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Pfff........wat een heftig nieuws. Heel veel sterkte toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een schrik! Maar ik ben het met bovenstaande reacties eens: misschien valt het mee! Ik had vlak na de bevalling van mijn jongste, 26 jaar geleden, ook geen goede PAP score, volgens mij PAP 3a. Ik moest verschillende keren terugkomen voor een nieuw uitstrijkje, maar uiteindelijk was er helemaal niets aan de hand.
   Ook ken ik iemand die net als jij zwanger was, toen er baarmoederhalskanker geconstateerd werd. Ze is na de bevalling behandeld en is vorig jaar, 35 jaar later, aan longkanker overleden. Ze was een verstokte roker. Ik denk dat ze zonder dat roken zeker nog geleefd zou hebben.
   Veel sterkte en houd de moed er in!
   Een knuffel van mij!

   Verwijderen
  2. Fijn om te horen, dat stelt mij toch een beetje gerust. Misschien valt het allemaal wel mee dan.

   Verwijderen
 19. Ik kan alleen maar zeggen, kl*te en heel veel sterkte met alles. Positief blijven, want dat schijnt heel erg goed te zijn. Maar vergeet ook niet om eens alles van je af te schoppen, dat lucht op.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Kan me indenken dat het allemaal veel is om te verwerken, je zwangerschap en de zorgen over je gezondheid. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Het is wel fijn dat ze in Duitsland alles goed controleren en je zo goed begeleiden. Veel sterkte voor jou en je man.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat is heftig nieuws. Maar goed dat je gas terugneemt. Ook ik heb dit in het verleden gehad, maar na een volgende keer testen, zoveel maanden later was het goed.
  Zorg goed voor jezelf en je baby, maar je bent in goede handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jeetje wat heftig nieuws, inderdaad heb jij nu echt even tijd nodig om alles een plekje te geven. Dit is wel echt even te veel!

  Succes denk aan jezelf.

  Dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Jeetje, van dat nieuws moet je zeker even bijkomen. Geen zorgen maken is makkelijker gezegd dan gedaan (Zeker in combinatie met zwangerschspshormonen). Dus maar een dikke virtuele knuffel van mij Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ach meis, wat een naar nieuws. Heel veel sterkte gewenst. Jullie zullen vast allebei flink geschrokken zijn. Hopelijk valt het allemaal mee. Doe maar rustig aan en zorg goed voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dat is wel heftig! Veel sterkte voor jou en je man.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Achhh wat vervelend!!! en wat zal je je zorgen maken...
  heel veel sterkte de komende tijd en verwen jezelf maar!! Laat maar goed voor je zorgen...
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Gefeliciteerd met de zwangerschap. Wat de PAP cellen betreft, ben ik ook nieuwsgierig wanneer het uitstrijkje gemaakt is. Omdat de zwangerschap van invloed is. Wel sterkte hoor om alle goede en mogelijk slechte nieuws een plek te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat raar dat mij niet verteld is dat de zwangerschap van invloed kan zijn. Het uitstrijkje is gemaakt tijdens de 1e zwangerschapscontrole.

   Verwijderen
 28. Wat moet ik hier nu nog op zeggen? Een gevleugelde uitspraak; de soep wordt nooit zo heet gegeten, an dat hij wordt opgediend. En het is precies zoals je zegt, je hebt er geen invloed op. Sterkte hoor meis, de tijd zal het leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik kan me voorstellen dat je je rot schrikt. Hopelijk valt het inderdaad mee, maar best apart dat ze daar in Duitsland dus heel anders mee om lijken te gaan dan in Nederland. Misschien eens voor een second opinion naar een Nederlandse arts? In ieder geval sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik heb het hpv virus gehad. Ben uiteindelijk ook onder het mes gegaan. Maar het virus is wel verdwenen na verloop van tijd! Hoop dat het meevalt bij jou!
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Sterkte! Komt goed, positief blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Pfff.. je zal het maar te horen krijgen... en of het nu wel of niet beïnvloed is door de zwangerschap en later dus meevalt... het zit in je hoofd en komt er niet meer uit he?
  Wel heel fijn dat je nu niet naar je werk hoeft en dus goed naar je lijf kan luisteren.
  Lekker slapen en rustig aan doen is dan een stuk makkelijker maar als je de hele dag alleen thuis bent maak je je ook sneller druk natuurlijk.
  Sterkte en dikke knuffel <3

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Jeetje wat een heftig nieuws! Eerst die blijdschap en nu dit, extra heftig met al die hormonen in je lijf.
  Als ik sommige reacties hierboven lees, is het misschien een goed idee om eens na te vragen bij de arts hoe betrouwbaar deze test is tijdens de zwangerschap? Dan heb je iniedergeval wat meer duidelijkheid daarover.
  Kop op! Er zijn een heleboel mensen die met je meeleven.
  Knuffel voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Poeh, dat is wel wat om te verwerken. Wat een geluk dat het nu is ontdekt en dat je op de zorg van specialisten mag vertrouwen. Hopelijk kun je straks met (en dankzij) je kindje heel oud worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik wil geen enkel advies van de voorgaanden teniet doen en het volgende zeg ik ook alleen vanuit mijn ervaring met de gezondheidszorg in Duitsland met daarnaast dat mijn vrouw als arts in het ziekenhuis in Meppen werkt. Luister niet teveel naar de Nederlandse ervaring/adviezen die zijn erg goed voor de Nederlandse gezondheidszorg, maar probeer Duitse in te winnen en met de arts te praten. Er worden hier regelmatig op een andere manier beslissingen genomen. Voor mijn vrouw die in Nederland haar basisarts heeft gedaan is dat ook lastig in het werken zelf, maar je zit wel net in een iets ander gezondheidszorgsysteem. Verder wens ik jullie veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Pfff, dat is behoorlijk schrikken! Rustig aan doen lijkt me een goed idee. En goed blijven laten controleren natuurlijk. Veel sterkte, ik kan me voorstellen dat je dit even een plaatsje moet geven, zo word je wel een beetje van het ene uiterste in het andere uiterste gegooid...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Veel sterkte! Ik hoop dat je nog wel veel kan blijven genieten van je baby in je buik want dat is toch heel bijzonder! Je komt er vast wel weer bovenop
  Groetjes Thimo

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Joh...dat is wel veel allemaal!
  Ik kan me voorstellen dat je hoofd er van overstroomd!
  Sterkte, en ik duim voor je dat het allemaal goed gaat komen!
  Lekker rustig aan nu! ;-)
  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 39. tsja meid, ik lees alleen maar dit soort antwoorden via google, dit is van de site http://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker/Veelgestelde_vragen/Wel_of_niet_meedoen_aan_het_onderzoek
  11. Ik ben zwanger. Is het schadelijk om een uitstrijkje te laten maken?
  Nee, een uitstrijkje is niet schadelijk. Maar u kunt het uitstrijkje het beste minstens een half jaar na de bevalling laten maken. Tijdens de zwangerschap kunnen uw cellen niet goed beoordeeld worden.

  BeantwoordenVerwijderen