maandag 12 oktober 2015

Gekleurde Suikermais

Afgelopen voorjaar had ik speciale mais zaden gekocht, ze waren vrij aan de prijs dus mijn plan was om eerst te proberen om zelf zaden te winnen vanuit gekweekte planten. Ik zaaide 5 planten en zette deze in mijn kas, ze leken het daar goed naar hun zin te hebben want ze groeiden als kool!


Eigenlijk was de kas zelfs een beetje te klein voor de mais, want ze moesten bukken om te passen :) Maar het ging goed en uiteindelijk maakte elke plant een kolf. Er zijn natuurlijk een aantal nadelen aan het groeien van mais in een kas, ten eerste is de bestuiving minder omdat dat normaal door de wind gebeurt en ten tweede maken die bloemen er een flinke zooi van omdat ze zoveel stuifmeel bevatten. Doordat het in de kas niet regent blijft het allemaal op de planten liggen en het zag er vrij viezig uit. Ook mijn mooie planttafel zat er helemaal onder. Toch was het voor mij beter omdat wij naast een maisveld zaten dit jaar, en ik hoopte dat het tegen de kruisbestuiving zou helpen.


Wat mij ook opviel is dat de mannelijke bloemen bovenaan de plant verschillende kleuren hebben. Ik heb nooit eerder echt opgelet maar volgens mij heeft de gele suikermais gewoon een kleur bloemen.  Een plant had een rood-bruinige bloem, de ander was meer beige en nog een ander was meer grijsblauw. Ik ben benieuwd of iemand hier meer over kan zeggen, want op het internet vond ik niks.


Ik wachtte tot de planten begonnen te dorren en toen hebben wij de kolven er af gehaald, helaas waren er een aantal niet goed bestoven. Ik had waarschijnlijk beter een handje kunnen helpen met het bestuiven. Maar er waren ook twee kolven goed gelukt, en daar kan ik nu een veelvoud aan zaden uit halen. Ik ben heel benieuwd wat voor mais daar volgend jaar uit gaat komen, dan pas kan ik er achter komen of ze niet gekruist zijn. Ik ben echt benieuwd!

Slecht bestoven

Goede kolven!
De zaden laat ik goed drogen en bewaar ik daarna bij mijn andere zaden op een donkere koele plaats. Volgend jaar zullen we niet omringt zijn door mais dus dan probeer ik waarschijnlijk ergens een klein veldje te planten. Ik kijk er naar uit!

6 opmerkingen:

 1. Wow, mooie kas, zo te zien. Lekker ruim, maar ik denk voor de maïs misschien toch niet helemaal de juiste plek? Wel leuk om volgend jaar nog eens te proberen en te zien wat er dan van terecht komt. Ik wens je vast succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. nee, niet aan toe gekomen :)
   Door onze omstandigheden liep ik een beetje achter hier en omdat het plan zaadwinning was heb ik ze gewoon laten drogen aan de plant.

   Verwijderen
 3. Mooi zijn ze, die goed gelukt zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Ben eigenlijk nieuwschierig naar volgend jaar naar je veldje en hoe ze smaken natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen