vrijdag 16 oktober 2015

Onze Financiële Doelen

Tot nu toe was 2015 financieel een goed jaar voor ons. Ons eerste financiële doel was om de maximale boetevrije extra aflossing op onze hypotheek te doen, dit doel haalde wij eind april al. Nu is onze maximale boetevrije extra aflossing niet zo hoog, slechts € 4.500,- mogen wij jaarlijks extra aflossen, maar toch was het een mijlpaal voor ons.

Toen was er ruimte voor  nieuwe financiële doelen, ik schreef begin mei hierover en besloot dat het een goed nieuw doel was om onze spaarbuffer voor het eind van dit jaar op € 10.000,- te krijgen. Met een beetje schuiven in de begroting en wat inzet leek het mij een haalbaar doel, en noodzakelijk want een buffer van € 10.000,- is toch echt wel een minimum in onze situatie.

Ik deed vandaag onze administratie (loon was weer binnen!) en het viel mij op dat wij er al weer bijna zijn! De buffer staat inmiddels op € 9.447,- en wij krijgen nog twee keer loon dit jaar, volgende maand gaan wij ons doel halen! Super hoor, ik ben hier heel blij mee!

En het word nog mooier, want ook al besloot ik in mei dat wij wat minder voor de extra hypotheekaflossing van volgend jaar opzij zouden zetten dat is niet gebeurt. Zoals het er nu naar uit ziet gaan wij eind 2015 al weer € 3.000,- van de € 4.500,- klaar hebben staan voor een extra aflossing! Wij zijn van plan op dit jaar gelijk in januari het hele bedrag in een keer over te maken, om direct profijt te hebben van het lagere bedrag aan rente. Ik kijk heel erg uit naar dit moment!!

Met de andere potjes gaat het ook erg goed, zeker als je bedenkt dat wij nog anderhalf jaar terug aan de rand van een faillissement stonden! Het totaal van alle potjes (incl. spaarrekening) was in mei 2014 nog geen € 2000,- meer en als wij toen nog een maand langer zonder inkomen hadden gezeten dan was dat € 0,- geworden. Ik moet er niet eens aan denken!

Inmiddels is het totale saldo van al onze potjes (incl. spaarrekening) meer dan € 24.000,- ! En dat terwijl wij in de tussentijd de zonnepanelen hebben geplaatst, een deel van de elektra hebben vernieuwd, twee platte daken hebben gerepareerd, een prachtige kas geplaatst en al het benodigde materiaal voor onze huidige klus al hebben aangeschaft! Wie had dat gedacht? Wij zijn echt heel dankbaar voor deze ommekeer! Wat een rijkdom hebben wij nu!

Dus ons tweede grote doel is bijna gehaald, maar er zit natuurlijk een grote verandering aan te komen. Want het krijgen van een baby gaat wel wat voeten in de aarde hebben. Niet alleen zal ons inkomen veranderen, maar ook onze uitgaven. Voorlopig hebben wij nog geen beslissingen genomen betreffende ons inkomen, verlof en dergelijke. Voornamelijk omdat wij eerst maar eens het eerste trimester door willen komen. Maar de uitgavenkant heb ik natuurlijk wel al onder de loep genomen.

Zo is er een nieuw potje met "reservering kosten kind" en heb ik tijdelijk onze beleggingen (klein maandelijks bedrag) stopgezet omdat ik toch wat meer spaargeld vrij beschikbaar wil hebben. De eerste versie van de begroting van 2016 ligt al op tafel, en word meer geoptimaliseerd voor de nieuwe situatie. Spannend hoor, het blijft toch nog een beetje gokken. Maar wij maken ons geen zorgen, wij hebben inmiddels een mooie basis en dat geeft zekerheid. En dat is de echte rijkdom in dit verhaal!

8 opmerkingen:

 1. Dat hebben jullie echt enorm goed gedaan, ik lees al vanaf het begin van jou blog mee en ik weet nog hoe moeilijk je het had en hoe jullie boodschappen met een klein bedrag verdeeld moesten worden.. en als je dan nu ziet wat je voor elkaar heb gekregen! -dan mag je toch wel heel trots zijn!
  Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw knap hoor. Rijkdom is niet zozeer het hebben van geld, maar je er geen zorgen over hoeven te maken geeft veel rust. Goed gedaan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow super hoor. Erg belangrijk om een goede buffer te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Whoohee jullie gaan als een speer, goed zeg !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wauw knap zeg! ik weet nog dat jullie geen rooie cent hadden en pas verhuisd waren. Super hoor! en van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je schrijft dat je dankbaar bent voor het resultaat. Dit resultaat laat me ook eens zien hoe fijn het is om met zijn tweeen aan hetzelfde doel te werken. Het gaat zoveel sneller.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Complimenten hoor, wat supergoed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen