donderdag 1 oktober 2015

Afrekening Zonnepanelen

In September is het hier tijd voor jaarafrekeningen, vorige week leverden wij de meterstanden in en de eerste afrekening hebben wij gelijk al binnen. Het gaat om de stroom die wij hebben teruggeleverd aan het net. Het is de eerste keer dat wij zo'n rekening krijgen sinds wij onze panelen hebben, de afrekening gebeurt een keer per jaar.

De panelen hebben wij inmiddels sinds 8 januari 2015 aangesloten liggen, en de afrekening loopt dus van 8 januari tot 22 september. In deze periode leverden wij 1276 kWh terug aan het net, hiervoor krijgen wij een bedrag van € 155,-. In diezelfde periode gebruikten wij ongeveer 300 kWh van onze eigen stroom, waarmee wij zo'n € 0,25 per kWh bespaarden. Dit komt neer op een bedrag van € 75,-.

In totaal hebben de zonnepanelen tot nu toe dus € 230,- opgeleverd. Dit lijkt niet zo veel, maar onze jaarlijkse stroomkosten zijn € 360,-. In vergelijking daarmee is het een redelijk bedrag, onze stroomkosten gaan met ruim 60% omlaag. Een leuk rekensommetje laat zien dat onze netto stroomkosten nu nog maar € 11,- per maand zijn.


Eerder schreef ik uitgebreid over de kosten van onze installatie (dat kan je hier teruglezen), ik rekende uit dat wij er € 984,- aan hebben uitgegeven. Uitgaande van dit bedrag kan je rekenen dat wij de installatie er in ongeveer 4 jaar uithalen, niet slecht! Hopelijk gaat onze installatie veel langer mee dan vier jaar, en kunnen wij nog flink winst maken op de panelen!Meer lezen over onze zonnepanelen?
Eerste post voor de plaatsing
Aansluiting aan het net
Update 10 weken
Update 14 weken
Update mei 2015
Update 20 weken
Update juli 2015 

14 opmerkingen:

 1. Een mooi voordeel. Jammer,dat jullie je hele verbruik niet zelf kunnen opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij wekken wel genoeg op om in ons eigen verbruik te kunnen voorzien, maar wij hebben geen terugtelmeter of accu's. Dus op bepaalde momenten wekken wij te veel op en dat leveren wij terug, op momenten dat de panelen niets doen nemen wij stroom van het net.
   Accu's zijn op dit moment gewoon niet haalbaar financieel en milieutechnisch.

   Verwijderen
 2. Wat een lekker laag bedrag. Gaan jullie ook elektrisch verwarmen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat staat eigenlijk niet op de planning.
   Wij zijn nu eerst de isolatie aan het verbeteren, en daarna willen wij de cv installatie aanpakken. Wij willen graag een zuinige kleine ketel, een zonnecollector om water voor te verwarmen en een rocket stove. Deze combinatie lijkt ons efficiƫnt en comfortabel.
   Maar het verbeteren van de cv installatie gaat zeker nog een jaar duren.

   Verwijderen
 3. Het klinkt eigenlijk behoorlijk goed! Sowieso dat je dat bedrag al terughaalt, maar ook dat de kosten ervoor dus helemaal niet zo hoog lagen. Tenminste, als ik nu voor €984 panelen erop kon doen en dan voor €230 in 9 maanden terug kreeg, dan tekende ik er direct voor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wij hebben echt geluk gehad dat wij de panelen en de omvormer gekregen hebben, daardoor vielen de kosten reuze mee!

   Verwijderen
 4. Eigenlijk ben je dus (bijna) zelfvoorzienend als je het op jaarbasis berekent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, en niet alleen in geld. Wij hebben een jaarverbruik van ongeveer 1400 kWh en hebben tot nu toe ook al ruim 1500 kWh opgewekt :)

   Verwijderen
  2. Dit begrijp ik niet helemaal. Als je al een jaar stroom opgewekt hebt, waarom krijg je dan nu een afrekening van 9 maanden?
   En krijg je in Duitsland ook hetzelfde bedrag terug voor de stroom die je "meer" terug levert dan je verbruik? In Nederland is dat namelijk niet zo.

   Verwijderen
  3. Wij hebben nog geen jaar stroom opgewekt, wij hebben de panelen pas sinds half januari dit jaar. Maar de jaarrekeningen komen hier altijd in sept/okt. Maar wij hebben in deze periode al meer dan ons verbruik opgewekt als je het vergelijkt.

   Ik krijg een ander bedrag voor terug geleverde stroom als voor afgenomen stroom, het zijn ook twee verschillende contracten. Bovendien betaal je bij afgenomen stroom ook nog leverkosten en belasting.

   Verwijderen
 5. Hopen dat de zon veel schijnt als de volgende afrekening komt. Leuk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben benieuwd... de donkere dagen komen er nu weer aan immers...!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mag ik vragen of je dan nog netbeheerkosten hebt?
  Bij ons is dat bedrag namelijk hoger dan de kosten van de elektriciteit. Om te vergelijken of zonnepanelen zich voor ons ook redelijk snel terugbetalen is het handig dit te weten voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in Duitsland word de teruglevering door de netbeheerder afgerekend en de stroom neem je af bij de leverancier. Je krijgt dus twee afrekeningen.

   Bij de stroomkosten per jaar a € 360,- zitten alle kosten voor de stroomlevering in, dus ook belastingen en netbeheerkosten.

   Verwijderen