Wij zijn echt fan en maken het serum zelf, in deze post wil ik je graag leren hoe het gaat. Het is echt heel makkelijk en goedkoop, je hebt alleen wat geduld nodig.
Je begint met rijst, deze rijst was je. De verhouding is niet al te belangrijk, ik nam een halve kilo rijst en waste het met 1,5 liter water. Het waswater moet je hebben, de rijst kan je gewoon koken en eten.
Het rijstwater op dag 2 |
Het water waarmee je de rijst gewassen hebt is nu wat troebel en doe je vervolgens in een pot die je afdekt tegen vliegjes e.d., maar niet dicht doet. De pot laat je een dag of 3 op kamertemperatuur maar uit het zonlicht staan om goede bacteriën aan te trekken.
Het rijstwater op dag 4 |
Na de drie dagen haal je wat vloeistof uit het midden van de pot, dit zou het meest heldere deel van de vloeistof zijn. In dit deel zitten de bacteriën die wij willen.(Ook dit luistert niet al te nauw, als je wat van de bovenste of onderste vloeistof erbij hebt is er niets aan de hand).
Alles staat klaar |
Haal de middelste vloeistof er uit |
Vervolgens voeg je hier melk aan toe, hiervoor kan je elke melk gebruiken die je wilt. De melk gebruik je om de bacteriën te voeden zodat ze zich kunnen/gaan vermenigvuldigen. De verhouding melk/ vloeistof is 1 op 10. Wij haalde er 300 ml vloeistof uit het midden en voegden hier dus 3 liter melk aan toe (maar wij maken ook veel). Doe deze vloeistof in een wijde bak, zoals een afwasteiltje en dek het af met een theedoek. Zet dit weer een dag of 3/4 weg op een warme plek maar uit het zonlicht.
De vloeistof |
Samen met de melk in een teiltje |
Theedoek er over en wegzetten |
Als het goed is heb je na die 3 dagen een bak waarin de vloeistof en vastigheid van elkaar gescheiden zijn, alsof je kaas maakt. Het is toch een soort wrongel en wei, maar het ruikt behoorlijk funky dus het witte spul word hier meestal door de dieren opgegeten :) Wat je wil hebben is de vloeistof, dus het geheel giet je af in een vergiet of zeef met een theedoek zodat er geen stukjes in achter blijven.
Na 3 a 4 dagen ziet het er zo uit |
Na afgieten blijft dit over, het serum |
In principe ben je nu klaar, deze vloeistof is je Lactobacillus Serum.
Als je het hebt kan je het nog mengen met melasse om de houdbaarheid te vergroten, hiervoor meng je 1 deel serum met 1 deel melasse. Wij hadden 2,5 liter serum en goten er dus ook 2,5 liter melasse bij.
Gemengd met melasse |
Het serum is heel geconcentreerd en word verdunt voor gebruik. Je gebruikt 1 deel serum en dan 20 delen water. Voor gebruik moet je het verdunde serum ook nog verdunnen, zie hieronder hoeveel je nog moet verdunnen afhankelijk van wat je er mee gaat doen. Je hebt dus eigenlijk maar een beetje nodig
Houdbaarheid
Serum met melasse - ongekoeld 3 jaar houdbaar
Serum zonder melasse - in de koelkast 1 jaar houdbaar (buiten koelkast korter)
Verdunde serum (1 op 20) - 6 maanden houdbaar
Gebruik
Wat doe je nu met het serum...
Stank bestrijden:
Meng 2 el van het verdunde serum per liter water en spray het op plekken waar het stinkt. De lactobacillus 'eet' de bacteriën die stank veroorzaken. Gebruik het op schoenen, in het kippenhok, die plek waar de kat op je tapijt plaste enz.
Planten en tuinieren:
Meng 2 a 3 el van het verdunde serum per liter water en geef dat water aan je binnenplanten.
Bij planten in de tuin werkt dit ook goed, het zou de groei van de planten bevorderen en zorgen dat ze voedingsstoffen beter opnemen. In het algemeen bevorderd het de balans van micro-organismen in de bodem.
Meng 1 a 2 el van het verdunde serum per liter water en giet dit water op de composthoop om het rottingsproces te bevorderen en te ondersteunen.
Gezondheid:
Meng 1 a 2 el van het verdunde serum per liter water en drink het of geef het je (huis)dieren te drinken om de spijsvertering te bevorderen. Het kan behulpzaam zijn bij een heel scala aan gezondheidsklachten o.a.: prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn en dikke darm ontsteking, Helicobacter pylori - de bacterie die maagzweren veroorzaakt, infecties van de urinewegen, vaginale schimmelinfecties, verkoudheid te voorkomen bij volwassenen, om infecties van de luchtwegen te voorkomen bij kinderen, huidaandoeningen zoals blaren, aften, eczeem (allergische dermatitis), en acne, hoge cholesterol, lactose-intolerantie, de ziekte van Lyme, netelroos, en om het immuunsysteem te stimuleren in het algemeen. (zie ook deze site)
Overige dingen:
Meng 2 el van het verdunde serum per liter water om de balans van je septic tank te ondersteunen.
Je schijnt ook verstopte/geblokkeerde waterleidingen te kunnen bestrijden hiermee door een paar eetlepels aan een liter water toe te voegen en dat in de leidingen te gooien en een nachtje te laten trekken.
Eigenlijk is het dus overal goed voor, vandaar dat wij ook gelijk veel gemaakt hebben. Online kan je ook veel informatie vinden hierover (vooral in het Engels) als je zoekt naar 'lactobacillus serum' en 'korean natural farming'. Lang leve het digitale tijdperk ;)
Boeiend. Hier had ik nooit van gehoord
BeantwoordenVerwijderenHet klinkt heel interessant. Ik ga er ook meer info over zoeken! Dank je wel voor het delen van deze info, je hebt me nieuwsgierig gemaakt.
BeantwoordenVerwijderenHad er ook nog nooit van gehoord. Iets bijgeleerd.
BeantwoordenVerwijderenWeer wat geleerd, had er nog nooit van gehoord. Dus bedankt voor je interessante stukje
BeantwoordenVerwijderengr henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
Wat een handige tip! Hier had ik echt nog noooit van gehoord!
BeantwoordenVerwijderenHelemaal nieuw voor mij. Ik dacht even dat je het moest drinken...
BeantwoordenVerwijderenJe kan het ook drinken, de verdunde versie. Dat heeft ook aantoonbare gezondheidsvoordelen. Maar je kan er dus ook veel meer mee!
VerwijderenInteressant. Zeker als je, zoals jullie nog een septic tank hebben.
BeantwoordenVerwijderenIn NL zijn die helemaal niet meer aanwezig. Maar jullie wonen echt heerlijk alleen. Geniet daar van.
Klopt, daarbij is het heel handig!
VerwijderenIn Nederland zijn nog gewoon septic tanks. Vooral in het buitengebied.
VerwijderenInteressant spul trouwens.Hoe lang gebruiken jullie het al?
Helena.
Maarten maakte het voor het eerst, meer dan een jaar geleden. In eerste instantie gebruikten wij het vooral tegen stankoverlast in een oude gierput en de septic tank.
VerwijderenInmiddels ben ik ook helemaal overtuigd en nu gebruiken wij het ook in de tuin en in de keuken :)
Wow interessant! Ik had hier ook nog nooit van gehoord, eerst dacht ik dat je een soort kefir ging maken. Eigenlijk lijkt het er ook wel een beetje op. Ik ga het eens een keertje proberen na mijn antibioticakuur haha ;)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Thimo
Daarvoor is het inderdaad heel erg geschikt! Ik kan het je echt aanraden!
VerwijderenWat interessant zeg! Nog nooit van gehoord! Komt op m'n lijstje. Sinds kort weer een composthoop, die we aan het 'opstarten' zijn dus dan komt het goed van pas zo te lezen :-)
BeantwoordenVerwijderen