zondag 30 juli 2017

Vriendschap

Hoewel ik vrij sociaal ben/lijk heb ik in het dagelijks leven weinig (tot geen) echte vrienden. In Nederland had ik er een paar, maar dat contact is nu toch minder door de afstand. Nu ben ik best wel een einzelgänger, dus ik vind het niet altijd erg om alleen te zijn. Maar een paar goede sociale contacten is wel fijn. Nieuwe vrienden maken vind ik moeilijk, omdat ik moeilijk aansluiting vind. De meeste mensen vinden mij een beetje raar, een linkse hippie met radicale denkbeelden ;)

Plaatje van mijn linkse-hippie-tuin :)

Onlangs zag ik een advertentie online, waarbij iemand wollen rompertjes aanbood die al vele male gerepareerd waren onder het mom van 'te zonde om weg te gooien'. Het is een bepaald soort mens wat een rompertje vol vlekken en gerepareerde gaatjes ziet en denkt 'zonde om weg te gooien', dus ik besloot er een berichtje aan te wagen. Niet voor de rompertjes, want die waren te klein... maar met een soort van vriendschapsverzoek. Niet geschoten is altijd mis natuurlijk...

Ik schreef dat ik in de buurt woonde en wat mijn interesses zijn, en de volgende dag had ik al bericht! Zij bleek wat ouder dan ik, maar deelde (zoals ik al vermoede) veel interesses. Ze heeft meerdere kinderen, geeft lang borstvoeding, draagt de kleine, gebruikt dezelfde stoffen luiers, probeert afval te vermijden, repareert zo veel mogelijk, eet plantaardig... kortom... ook een linkse hippie ;) En ook zij was op zoek naar contacten, en was dus blij dat ik haar aangeschreven had!

We wonen redelijk bij elkaar in de buurt (ongeveer 25 minuten rijden), en hebben elkaar inmiddels al een paar keer ontmoet. Het klikt echt heel erg goed! Ik ben er echt heel erg blij mee dat ik iemand gevonden heb met wie het zo goed klikt! Het is echt een hele leuke en gezellige vrouw en we hebben al flink gepraat over van alles, voor Vera was het ook gezellig want haar kinderen vond ze heel interessant. Voor mij een mijlpaal want dit is de eerste echte vriend/in die ik gemaakt heb in Duitsland (of überhaupt in een hele lange tijd)!

Ben benieuwd, zijn er nog meer mensen die zo moeilijk vrienden maken?

25 opmerkingen:

 1. Wat leuk voor jullie allebei!
  Ik ben ook nooit van de innige vriendschappen geweest, vriendinnen/kennissen kwamen en gingen afhankelijk van situaties en interesses.
  Met 2 jeugdvriend en vriendin heb ik wel contact, we groeiden 15 jaar lang samen op, elk weekend en 6 weken vakanties op de boten. Onze ouders zijn hun leven lang vrienden gebleven en via onze ouders hoorden we dan ook vaak over het wel en wee over en weer.
  Nu heb ik 1 dochter, 1 zus 2 fijne buurvrouwen en dor vrijwilligers werk kennissen met dezelfde intentie. Ik vind het prima zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn voor jullie beiden,vooral diezelfde interesses. Ik heb wel vrienden, maar deel daar niet altijd mijn wereld/mensbeeld mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het ook zeldzaam om iemand te vinden met wie je zoveel raakvlakken hebt, dus ik prijs mij gelukkig. Natuurlijk is het geen voorwaarde voor vriendschap maar het helpt wel ;)

   Verwijderen
 3. he wat leuk om te horen dat het goed klikt.
  ik heb ook bijna geen vrienden op het moment, misschien kom ik in de toekomst nog leuke mensen tegen maar kan ook goed alleen zijn dus neem het zoals het komt.
  ik wil je bedanken voor je leuke blog, ik geniet van je gezellige berichten en haal er vaak bespaartips uit.
  fijne zondag!
  groeten marjanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment!

   Ik denk dat échte vrienden ook schaars zijn. Het fijn met jezelf hebben is volgens mij ook een vereiste en een goede basis voor latere vriendschappen :)

   Verwijderen
 4. Hai, ja herkenbaar helaas. Ik vind het niet moeilijk om een vriendschap aan te gaan maar wel om deze te behouden. Ik heb al het nodige meegemaakt in het leven en sta daardoor toch anders in de wereld, dan de meeste mensen die ik ken. Vriendschappen geven mij daardoor op langere termijn toch minder voldoening, maar voelen eerder als een ballast.
  De afgelopen jaren heb ik dan ook heel bewust voor gekozen om geen vriendschappen meer aan te gaan en met de paar kennissen die er wel zijn heel open en eerlijk te zijn in wat ik wel en niet wil. Dat lijkt goed te gaan. Zij accepteren mij zoals ik ben. Maar om dit nu vriendschap te noemen? Ik ben zo bang dat ik het weer stuk maak.
  Ik houd het dus nog even bij kennissen en vind het leuk om mijzelf te herkennen in jouw verhaal. Groetjes, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lastig is dat, ik vind vriendschap ook een groot woord met veel betekenis. Noem iemand ook niet snel een vriend/in. Zoiets moet vaak ook groeien.

   Goed dat je duidelijk je grenzen aan geeft! Dat is iets wat ik soms ook nog lastig vind.

   Verwijderen
 5. komt me erg bekend voor , wat betreft vriendschappen!
  ik noem iemand niet zo snel meer een vriendin , door schade en schande wijzer geworden ! ook iemand vertrouwen is niet mijn sterkste kant :} er wordt vaak te snel en te veel gekletst !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om te horen! Stoer van je. Ik zou dat niet gedurfd hebben.
  Ik kan best sociaal zijn in een gezelschap maar vriendschappen onderhouden vind ik lastiger. Ik ben best op mezelf en ga graag mijn eigen gang zonder steeds van alles uit te moeten leggen of 'blikken' te krijgen. Ik heb wel een aantal vriendinnen, maar vooral sinds ik moeder geworden ben verwateren de meeste contacten behoorlijk. 'Soortgelijke' mensen spreken vind ik wel heel fijn. Maar die 'ontmoet' ik vooral digitaal/via bloggen. Pas had ik wel een leuke ontmoeting. Ik had een paar luierbroekjes op marktplaats staan die ik zelf niet fijn vond. Degene die ze op kwam halen is hier ruim een uur gebleven en dat was heel gezellig! Fijn ook om herkenning te horen/zien. Ik ben toch maar de hippie die alles anders wil doen, in onze familie en vrienden/kennissen kring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik twijfelde eerst ook, maar bedacht mij dat een digitaal blauwtje lopen niet het einde zou zijn. Soms is er meer te winnen dan te verliezen ;)

   Verwijderen
 7. Fijn voor je. Ik telde vandaag het aantal mensen met wie ik gepraat had. Drie in totaal.
  Ik had een 'moestuinvriend', maar zoals iemand al tegen me zei, hij ging voor de looks en niet voor de inhoud. Bovendien vond hij het handig dat ik een auto had.

  Totaal niet geïnteresseerd in mijn verhalen. Zelf had hij altijd wat te vertellen. Vond hem wel grappig, maar ja. De liefde kan niet van een kant komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn voor jullie allebei! Ik heb niet veel vrienden maar wel hele goede en gelijkgestemden zodat we overal over kunnen praten en veel samen doen en delen! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik mensen hoor met veel vrienden, klagen ze vaak ook over hun zogenaamde vrienden. Hoeveel blijven er over als het moeilijk wordt? Ook maar heel weinig.

  Ben gewoon niet echt een vriendenmens. Heb er een paar, in Nederland. Die ook blijven. Hier wat leuke kennissen inmiddels. Veel vrienden hebben, populair zijn en met iedereen een praatje kunnen maken: sommige mensen kunnen dat en heel veel niet. Toch wordt gedaan of dat de norm is, als je dat niet doet, ben je anders. En dat hoort niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier ook een einzelganger! Ik maak idd niet zo snel vrienden maar heb daar dan ook niet zoveel behoefte aan.
  Maar als ik vrienden/innen heb kan ik ze prima een tijd niet spreken en later de draad zo weer oppakken.
  Dus minder vrienden, wel diepgang.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Stoer dat je er een berichtje aan gewaagd hebt! En leuker nog dat het nog positief uitpakt ook!
  Ik heb ook niet zo veel behoefte aan vrienden. Ik heb twee 'vriendinnen' van de middelbare school waarmee ik twee a drie keer per jaar afspreek maar merk eigenlijk dat ik daar geen zin in heb. Ik weet alleen niet hoe ik ervan af kom. Het zijn lieve mensen maar we hebben gewoon totaal geen raakvlakken meer.
  Daarnaast heb ik vorig jaar wel een nieuwe vriendin hier in het dorp gemaakt. In eerste instantie leek het me een fijn contact voor onze zoon die haar dochter erg leuk vindt om te spelen maar daarna bleek dat we ook veel overeenkomstig hebben, dragen, lang voeden, ideeën over opvoeding.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat het steeds moeilijker wordt om vriendinnen te behouden. Ze laten je snel vallen voor met name een man. Alsof je geen vriendinnen kunt hebben als je een relatie hebt....maar er zijn er gelukkig wel een paar over, met name mannen. Op de een of andere manier gaan vriendschappen met mannen langer mee. Ook nog drie vriendinnen maar die zie ik niet zo vaak. Ik ben ook geen mens wat iedere klip klap bij iemand moet zitten. Ben graag alleen.
  Wel leuk dat het bij jou zo goed klikt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoor je inderdaad vaker, dat mensen hun vrienden vergeten zodra ze in een relatie zitten.

   Ik heb zelf ook vaak beter aansluiting met mannen, mijn laatste vriendin had ik op de middelbare ;)

   Verwijderen
 13. Hier zit er ook een... Ik vind het zelf niet eens zo heel erg, maar ik kan mezelf zo verbazen hoe snel het bij andere mensen wel lukt. We zitten momenteel in Zeeland op de camping en dat is het zelfde laken en pak. Volgens mij ben ik best sociaal, maar we zitten nooit bij de buurtjes een wijntje te drinken of komt er niet echt een goed gesprek tot stand.... Terwijl anderen bij binnenkomst op de camping al aansluiting hebben voordat de tent staat!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gisteravond met koffiedrinken na aquarobics was ik heel vaak aan het woord, ik. Dacht later, ben ik te alleen geweest? Toch heb ik eerder die dag lijfelijk gesproken met zus en zwager, telefonisch met vriendin en kort praatje op de moestuin.

  Het zal wel toeval geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms komt het gewoon zo uit door het onderwerp of de mensen. Maar ik merk ook wel eens dat ik te veel praat na een dagje alleen zijn :)

   Verwijderen
 15. Wat leuk dat je op die manier een potentiële vriendin hebt gevonden zeg! Heel creatief gedacht.

  Ik maak helaas ook niet makkelijk nieuwe vrienden, terwijl ik het wel belangrijk vind.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat knap dat je dat op deze manier aandurfde! Ik maak makkelijk en graag contact, maar op jouw manier had ik waarschijnlijk niet gedurfd.
  Toen we verhuisd zijn ben ik bij een vereniging gegaan, dan heb je instant contact met mensen die in ieder geval dezelfde hobby hebben. Sommigen hebben nóg meer raakvlakken met mij en zo groeit er weer een nieuwe vriendschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. alles goed daar bij jullie,toch niet gestopt met bloggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles goed hier, dank je!
   Niet gestopt maar wel sterk verminderd, momenteel zijn we drukker met leven dan met erover schrijven ;)

   Verwijderen