dinsdag 8 januari 2019

De autokosten in 2018

Zoals de meesten van jullie wel weten hou ik jaarlijks de autokosten bij in een Exel schema. Dat vind ik leuk en geeft ook een duidelijk overzicht van hoeveel wij gereden hebben en hoeveel de auto ons kost. Wij hebben dit jaar best veel kilometers gereden, dat komt omdat Maarten niet meer in een auto van de zaak rijd. Sinds hij nu nog maar 3 dagen in de week rijd kan hij niet meer met de bedrijfsauto naar het werk. Daar staat tegenover dat ik de auto niet meer gebruik voor woon-werk verkeer, alleen nog maar om 1 keer per week boodschappen te doen. Het boodschappen doen doe ik in een dorp ongeveer 11 km hier vandaan, in theorie zou dat op de fiets kunnen maar in de praktijk kost mij dat te veel tijd. En zeker met een peuter vind ik dat geen succes ;)

In 2014 reden wij 15.844 km
In 2015 reden wij 21.288 km
In 2016 reden wij   4.672 km
In 2017 reden wij   7.434 km
In 2018 reden wij 13.642 km


Het is duidelijk te zien dat we in 2016 en 2017 (deels) ouderschapverlof hadden, het grootste deel van onze autokilometers zijn van woon-werk verkeer. En omdat Vera toen nog klein was en een hekel had aan autorijden (niet slapen maar huilen) zijn we ook niet veel naar Nederland gereden. In 2018 zijn we ook weer vaker op bezoek geweest in Nederland.Daarnaast was de brandstof dit jaar ook wat duurder, in 2017 was het gemiddelde hier  €1,36 per liter en dit jaar €1,45 per liter. Maar we hebben dit jaar geen kosten aan onderhoud gehad, omdat de auto (voor ons) relatief nieuw is. We hebben hem afgelopen jaar in juni gekocht. Het aankomende jaar moet hij volgens mij weer gekeurd worden, en we moeten ook nog een nieuwe handremkabel hebben. Gelukkig hebben we een hele fijne en betaalbare garage hier in het dorp, dus we verwachten geen rare dingen.

De Totale kosten dit jaar waren € 1,753,- ( gemiddeld €146,- per maand) dat is dus inclusief de verzekering, afschrijving, wegenbelasting en brandstof. Dat komt neer op een totaal van € 0,13 per km, dat is niet slecht! Wat betreft het woon-werk verkeer, hier krijgen wij geen vergoeding voor maar kunnen wij bij de belasting aangeven. Dan mogen we een bedrag van  € 0,30 per km van de enkele reis aftrekken en in ons geval is dat dus genoeg om de reiskosten compleet te dekken.

Natuurlijk rijden wij liever minder (qua milieu) maar voorlopig zit dat er nog niet in. Dus qua kosten zijn we in elk geval tevreden.Mocht je zelf ook graag je autokosten bijhouden, hier vind je het bestand wat ik ervoor gemaakt hebt.

2 opmerkingen:

 1. Ik heb een aantal jaar geleden de auto de deur uit gedaan, dat scheelt enorm ik kosten. Heb er tot de dag van vandaag geen spijt van.
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik mij voorstellen en soms zou ik dat ook wel willen. Maar hier op het platteland is dat een stuk lastiger. Niet onmogelijk, maar Maarten zou op de fiets een reistijd van ruim 2,5 uur per dag hebben bijvoorbeeld, dat is niet wenselijk. Dichterbij werk vinden is lastig.

   In Nederland deed ik alles op de fiets, ik haalde sowieso pas op mijn 28e mijn rijbewijs, dus net 1 jaar voordat we naar Duitsland kwamen.

   Verwijderen