donderdag 7 februari 2019

Peuter update; 2,5 Jaar alweer!

Met Vera gaat het eigenlijk heel goed, hoewel ze afgelopen maand een klein 'ongelukje' had. Bij het stoeien 's avonds heeft ze toen haar pols zeer gedaan, en toen ze er later nog steeds veel pijn van bleek te hebben zijn we toch maar naar de spoedeisende hulp gegaan. Gelukkig was het rustig die nacht, er waren geen wachtende voor ons. Na een foto bleek dat er geen breuk was dus met een soort spalk van gips en een verband erom naar huis. Ze heeft 2 dagen pijnstilling nodig gehad, zielig klein vogeltje was het met d'r handje wat ze liet hangen. Maar daarna ging het allemaal weer goed, en na een week mocht het gips er weer af. Gelukkig maar.

'S nachts in de auto

Verder is het een heel vrolijk meisje, met tonnen aan energie. Stilzitten doet ze eigenlijk nooit, en ze kan zichzelf eigenlijk heel goed vermaken. Ze praat steeds meer, eigenlijk evenveel Nederlands als Duits. Ze mengt de talen ook heel erg, zo zingt ze graag "hoofd, schouders, knie UND teen" of wisselt ze tijdens het tellen van taal. Sommige dingen vallen ook niet zo op, zeker niet voor ons. Voor de Duitse taalonwikkeling hebben wij ons ook voorgenomen om haar vanaf haar derde verjaardag naar de kindergarten te laten gaan voor een ochtend. Dat zou dan vanaf het nieuwe seizoen zijn in augustus dus dat duurt nog even. In het algemeen maakt ze nu zinnen van maximaal 4 woorden, en liedjes die wij eerder zongen kan ze nu helemaal. Zo zingt ze 'slaap kindje slaap' en andere liedjes nu bijna woord voor woord helemaal. En zingen doet ze heel graag, het leukste vind ze bewegingsliedjes zoals 'in de maneschijn' en 'hoofd, schouders, knie en teen'.

In een hut

Ze slaapt inmiddels niet meer in de middag, en het zindelijk-zijn gaat heel goed. Soms heeft ze dagen dat het niet zo goed gaat, zeker als ze te veel leuke dingen te doen heeft. En met kleding aan ging het ook lastiger dan met een jurkje. Daarom hebben we haar nu alleen een simpele broek aan (zonder onderbroek) en dat vind ze blijkbaar makkelijk genoeg om zelf te doen. Alleen buitenshuis doen we haar wel nog een luier aan, omdat ze haar plas niet onbeperkt op kan houden. Dat is eigenlijk meer uit makkelijkheid van ons.

spoorzoeken in de sneeuw

Ik geef nog steeds borstvoeding, maar omdat ze in de middag niet meer slaapt is dat alleen nog in de avond voor het slapen. En soms 's nachts als ze wakker word. Nog steeds heeft ze er duidelijk veel plezier van, dus we gaan nog even door. Ik ben benieuwd wanneer we gaan stoppen, en of ze het zelf een keer zat is. We zullen zien.

Vormenspelletje

Qua eten verder hebben we eigenlijk geen problemen met haar. Omdat ze geen oudere broers of zusjes in huis heeft is het makkelijk om snoep uit huis te weren. Ze eet eigenlijk alles wel, broccoli, spruitjes, champignons, tofu, fruit, brood, aardappel. En als ik zeg dat we aardappel eten zegt ze "oooh, ich mag aardappel" (dat is altijd haar antwoord 💓). Misschien zouden we wat meer op eetmomenten moeten letten, nu geven we haar eten als ze aangeeft trek te hebben naast de vastere eetmomenten. Zo komt het wel eens voor dat ze bij het avondeten geen/weinig trek heeft. Maar vooral tijdens het koken geef ik nog wel eens toe om haar wat te geven omdat ze mij dan niet in de weg loopt.

Dus al met al gaat het heel goed met haar en met ons samen, ook al ben ik (wat) chronisch vermoeid. Ik merk wel dat ik het leuker vind naarmate ze ouder word. Haar meer leren kennen, en ook meer kunnen doen samen. Hoe schattig ze ook was als baby, ik vind het ook heel fijn dat ze mij nu minder nodig heeft :)

6 opmerkingen:

 1. Overweeg je niet, al is het maar voor de taalontwikkeling, om je dochter 3 dagen naar de peuterspeelzaal te sturen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, zoals ik al schreef kan dat vanaf augustus dit jaar. Dan eerst 1 ochtend en als bevalt kunnen we altijd nog uitbreiden.

   School begint hier toch pas vanaf 6 dus we hebben de tijd.

   Verwijderen
 2. Wat sneu, die hand...maar wat fijn dat jullie een auto hebben zodat je snachts nog naar ziekenhuis kon. En lekker vlot zindelijk, nou ja grotendeels dan. Stoffen luiers dragen heeft zo zijn voordelen, een kind voelt het beter dan met Pampers. Ik naaide veel voor de kinderen en ik herinner me dat ik rond die tijd van zindelijk worden vaak makkelijke broeken maakte, gewoon met elastiek bovenin.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om weer even een update van Vera te lezen. En wat lijkt t me een lekker kind. Heerlijk dat ze zichzelf al zo goed kan vermaken. Straks zelf hutten bouwen bij jullie op t erf. Heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Altijd weer leuk om jullie leven te volgen. Heerlijk dat jullie nog een snoepvrij huis hebben. Wanneer ze naar school gaat, zal dat vast veranderen. Bij nummer 1 bij ons was dit ook zo. Een schaaltje kwark, yoghurt, fruit, groente en een soepstengel waren genoeg. Later onder invloed van de buitenwereld kwam ook snoep in het huishouden. We hebben toen wel bepaald dat er alleen gesnoept mocht worden na het avondeten. Een snoepje. Lege Zakken Vrouw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat ik vroeger altijd in de middag na school 1 snoepje mocht pakken uit de snoeptrommel. Zoiets zijn wij ook van plan later.

   Helemaal verbieden is niet iets wat wij willen maar de overdaad die je tegenwoordig soms ziet is niet iets wat wij hier van plan zijn.

   Verwijderen