zaterdag 9 februari 2019

Over de Zonnepanelen

Sinds 18 januari 2015 hebben wij onze zonnepaneleninstallatie, dat is inmiddels 4 jaar. Eerder had ik uitgerekend dat we de installatie er na 4 jaar uit zouden hebben, dus ik was wel benieuwd of dat ook klopte en heb het berekend.

Onze panelen liggen helemaal vlak op de uitbouw geïnstalleerd

De zonnepanelen, omvormer en het bevestigingsmateriaal hebben wij gekregen dus daar hebben wij geen kosten voor gehad. De enige kosten die wij hadden waren voor de ballasttegels, de rubbermatten om ze op te leggen, de (verplichtte) TRE en de verbeteringen aan de meterkast en elektra in huis. Die kosten samen kwamen op € 983,50.

Sinds onze installatie is aangesloten heeft hij in totaal 7000kwh opgewekt. Wij hebben geen accu's en maken gebruik van "Überschusseeinspeisung" regeling. Dat betekent dat als je stroom verbruikt op het moment dat je het opwekt, dat je dat eerst van je eigen stroom doet. Alle overschot gaat het net in en daarvoor krijg je een (klein) bedrag betaald. Stroom die wij terugleveren levert ons € 0,15 op en stroom die wij direct verbruiken (en dus niet hoeven te kopen) bespaart ons € 0,25.

Dus hoe veel heeft onze installatie inmiddels opgeleverd? Ik maakte de volgende tabel om dat uit te rekenen:Zoals je kunt zien hebben onze panelen in de laatste 4 jaar € 1257,- opgeleverd, daarmee hebben wij onze installatie ruimschoots terugverdient en zijn wij inmiddels aan het verdienen! Leuk!

Even ter vergelijking. Als wij de installatie helemaal zelf hadden moeten aanschaffen, dan waren wij waarschijnlijk zo'n € 5.500,- extra kwijt geweest. Dan was de totale investering dus € 6.484,- geweest en dan had het nog jaren geduurd (zo'n 20 jaar!) voordat het rendabel zou zijn. Hoewel dat sowieso steeds afhangt van de regelingen die er op dat moment gelden en aanschafprijs van de installatie.

Uit dezelfde tabel kan ik ook zien hoeveel de panelen per jaar opgeleverd hebben. En dat is gemiddeld zo'n € 314,- Daarnaast betalen wij nog rond de € 350,- per jaar aan de stroomaanbieder voor de stroom die we bij hen inkopen. Als je daar de (gemiddelde jaarlijkse) teruggave vanaf haalt betalen wij netto aan stroom € 165,- per jaar, en dat is dus nog geen € 14,- per maand. Niet slecht!

Nu doen wij altijd ons best om bewust om te gaan met ons stoomverbruik, niet zo zeer vanwege de kosten maar vooral vanwege het milieu en omdat we het zonde vinden om energie te verspillen. Maar er zijn ook situaties waarin wij bewust kiezen voor een apparaat wat stroom verbruikt omdat het schoner is, zo hebben wij een grote houthakselaar die veel stroom verbruikt maar het alternatief is een hakselaar op benzine. Zo hebben we ook een elektrische kettingzaag en momenteel staat hier een enorme elektrische houtsplijter. Al deze dingen verbruiken veel stroom, maar zijn het ook waard.

Ik ben wel benieuwd hoe onze toekomstige veranderingen aan de cv installatie ons stroomverbruik gaan beïnvloeden, omdat onze huidige cv ook veel stroom verbruikt (de oude pomp is niet zuinig) en vanaf dat moment gaan we ook minder op stroom koken. Het is afwachten. Hopelijk pakt dat net zo goed uit voor ons als de zonnepanelen!
Meer lezen over onze zonnepanelen?
Eerste post voor de plaatsing
Aansluiting aan het net
Update 10 weken
Update 14 weken
Update mei 2015
Update 20 weken
Update juli 2015 
Afrekening oktober 2015

12 opmerkingen:

 1. Netjes hoor, 14 euro per maand aan stroom.
  Ik verbaasde me erover dat jullie juist minder op stroom willen koken. Hier in Nederland is het "van het gas af" de (opgelegde)trent en dus gaan meer mensen juist op stroom/inductie koken,zeker als ze zelf zonnepanelen hebben.
  Kan je eens wat vertellen hoe men in Duitsland kijkt tegen energie, moet men daar ook van het gas af bijvoorbeeld? Hoe leeft de energietraansitie/Energiewende daar?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier worden mensen niet bewust van het gas af gehaald. Gas word waarschijnlijk wel wat duurder de komende jaren, en andere vormen van energie worden gesubsidieerd/gestimuleerd.

   Wij willen in de keuken een houtgestookt fornuis, dat betekend dat wij in de winter meer op vuur gaan koken. In de winter leveren de zonnepanelen ook bijna niks op.

   In de zomer kunnen we dan gebruik maken van de stroom die we opwekken met de panelen en op stroom koken. Als je dat efficiënt wil doen, moet je goed opletten op het tijdstip dat je kookt en het vermogen van je kookplaat. Je kunt dan beter wat vroeger koken zodat er nog meer zon is.

   Verwijderen
  2. Op hout koken doen wij hier in Frankrijk ook. Maar heb je dan geen probleem met de luchtvervuiling.

   Verwijderen
  3. Klopt, maar hier in Duitsland zijn daar regels voor. De schoorsteenveger moet je installatie keuren en hij moet voldoen aan de wetgeving mbt hoeveel fijnstof hij mag uitstoten.

   Daarnaast heb je daar zelf nog enige invloed op door schoon en droog hout te stoken op de juiste manier.

   Verwijderen
 2. Het is heel krom in Nederland. Je kunt subsidie krijgen voor een pelletkachel. Maar een hout of pelletkachel geeft meer CO2.

  Ik snap er helemaal niks van. Nederland is de weg kwijt.


  Aan de andere kant mag je eigenlijk alleen isoleren en een onhandige dure warmtepomp aanschaffen.
  Elektrisch rijden is de nieuwe trend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat elektrische rijden ook zo raar. Het lijkt mij niet zo milieuvriendelijk om iedereen zijn auto naar de sloop te laten doen een een elektrische te kopen. De productie is ook vervuilend.

   Volgens mij zou je beter kunnen zorgen dat iedereen radicaal minder auto rijd. Betalen per kilometer en flink investeren in het openbaar vervoer.

   Ik ben geen expert, maar ik denk dat we er niet komen door een paar gloeilampen te vervangen. We zullen ons gedrag ook moeten veranderen.

   Verwijderen
  2. Openbaar vervoer klinkt leuk, maar is hier in Zeeland vrijwel onmogelijk. Autorijden duurder maken is dan erg vervelend. Het zou mooi zijn als je eigen keuzes kunt maken in waar je groener kunt zijn, in plaats van opgelegde keuzes. Gebruiken jullie zo weinig kwh per jaar? Dat is knap!

   Verwijderen
 3. Wat goed zeg maar 14 euro aan stroom! Wij hebben ook een houtkachel helaas alleen in de woonkamer. De keuken is bijzonder fris in de winter. We maken regelmatig een ovenschotel dat warmt de boel een beetje. Koken doe ik in de winter gewoon op de houtkachel in de woonkamer:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is onze huidige situatie, een kachel in de woonkamer een een koude keuken. Ik heb goede hoop dat de nieuwe situatie een grote verbetering gaat worden.

   Verwijderen
 4. Ik wil ook heel graag zonnepanelen en mag ze van de woningbouwvereniging ook hebben, alleen.. omdat ik in de middag een heel klein beetje schaduw begin te krijgen wordt het pertinent afgewezen: het zou niet lonend zijn. En dat met een dak op het zuiden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is jammer!

   Ik weet natuurlijk niets van jouw specifieke situatie maar schaduw kan de opbrengst echt wel heel negatief beïnvloeden.

   Zoals ik het begrijp, even simpel uitgelegd..
   Als je panelen in serie geschakeld zijn dan presteren alle panelen slechter doordat er schaduw op 1 of 2 van de panelen valt.

   Ik meen mij te herinneren dat er ook panelen op de markt zouden zijn/komen die allemaal een kleine eigen omvormer hebben, dan zou je dat probleem niet hebben. Maar dat is natuurlijk een stuk duurder.

   Maar ik ben niet heel technisch wat dat betreft, dus misschien heb ik het mis :)

   Verwijderen
  2. Ik heb het nog even aan Maarten gevraagd.

   Die panelen met hun eigen kleine omvormer zijn panelen met micro inverters, maar blijkbaar heb je tegenwoordig ook energie-optimizers. Die je los koopt bij je panelen en die sluit je dan aan bij je panelen (elk paneel een)en zij communiceren dan met de omvormer. Zij zorgen ervoor dat je een maximale opbrengst hebt ondanks dat er schaduw op een of meerdere panelen vallen.

   Maar het is per situatie afhankelijk of het wel loont door de extra kosten.

   Verwijderen