woensdag 4 december 2019

De keuken: voor en na

De kachel doet het!  Op 25 november kwam uiteindelijk de lasser om de naad dicht te lassen, helaas bleek dat het na die eerste keer niet helemaal goed zat. Het lekte minder, maar we zagen in de ochtend toch nog een druppel lopen.  Toen is hij afgelopen zaterdag (de 30e) nog een keer gekomen en tot nu toe lijkt het probleem opgelost, we hebben geen druppels meer gezien! We zijn echt heel blij hiermee!

Het houtfornuis is zo heerlijk, de keuken is behaaglijk warm en hij warmt het water echt super op. In de laatste week hebben we de kachel gebruikt en we hebben gemiddeld gezien maar 1m3 gas per dag verbruikt, in die week daarvoor verbruikten wij per dag ongeveer 10m3 per dag! Een enorm verschil dus. Het is zo fijn, ik kook erop (en dus niet meer op elektra), heb altijd een ketel water erop staan (dus de waterkoker gaat niet meer aan), de was droogt er naast, hij warmt het tapwater voor de keuken en douche én de radiatoren in het huis. Echt multifunctioneel. Het voelt echt als het hart van het huis :)


En omdat we in de keuken klaar zijn met alle grote klussen, was ik vast begonnen met andere klusjes. Ik heb mij voorgenomen dat ik de keuken wat meer naar mijn smaak zou maken. Toen wij hier kwamen wonen hebben we eigenlijk niets veranderd, het behang was nog prima dus dat hebben we gewoon zo gelaten. Alles was functioneel en niet lelijk, en verhuizen is al duur genoeg. (Ik zou de keuken zelf nooit zo ingedeeld hebben, maar ik ga ook geen goede keuken slopen ;)).

Maar omdat we nu toch bezig waren in de keuken wilde ik alle wanden een likje verf geven. Zo heb je voor een relatief kleine investering toch alles wat meer naar eigen smaak.

Een ander ding in de keuken waren de tegeltjes die als achterwand waren gebruikt. Onze keuken is groot, aan twee kanten van de keuken zitten kastjes en een aanrechtblad. Daar zit ook een spatachtergrond van tegeltjes, maar de tegeltjes waren niet aan beide kanten hetzelfde. Omdat ik ook tegeltjes achter de houtkachel wilde, en dit weer andere zijn natuurlijk, vond ik het wat onrustig worden.

Tegeltjes aan de ene kant

Tegeltjes aan de andere kant
Daarom wilde ik de tegeltjes bij het aanrecht veranderen. Omdat de tegeltjes deels achter de bovenkastjes zitten kan je ze allen vervangen als je ook al die kastjes weghaalt, en daar hadden wij ook geen zin in. Online had ik wat voorbeelden gezien van geverfde tegeltjes, en besloot dat te proberen.

De muren wilde ik deels roomwit en deels groen, dus ik koos roomwitte tegelverf zodat het allemaal wat rustiger zou ogen. Met 1 blik verf van ongeveer €18,- heb ik alle tegeltjes kunnen verven, en ik ben heel blij met het resultaat. Het lijkt wel een andere keuken!

Bezoek wat langskwam was ook onder de indruk. Veel mensen zijn sceptisch als je het hebt over geverfde tegels, maar van het resultaat was iedereen (positief) onder de indruk. Ik heb geprobeerd het op de foto vast te leggen (maar ik vind dat de foto's er geen recht aan doen):

Met de groene verf ben ik ook heel blij, ik was helemaal verliefd op die kleur. De kleur veranderd steeds afhankelijk van het licht, en ik vind hem heel sfeervol. Het is wel een wat donkere kleur, maar omdat onze keuken zo groot is vind ik dat prima kunnen. Het maakt het wat knusser.

Met het verven ben ik nu redelijk klaar. Ik wil alleen de radiator en de leidingen nog roomwit verven. Nu kan ik de keuken nog wat verder aankleden. Een plankje hier, een tafeltje daar, wat plantjes, de klok weer ophangen. Wat extra gezellig maken. Oh.. en er mist nog een deurtje :D

9 opmerkingen:

 1. In plaats van een deurtje kan je ook een gordijntje doen, zoals in de jaren vijftig keukens.Met die groene kleur erin van de muur...
  Het is mooi geworden! En wat fijn dat het kachelfornuis het nu doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gordijntje is eventueel ook een optie ja. Maar we hebben nog een deurtje liggen en hebben alleen nog een ladefrontje nodig, dus wil eerst kijken of dat nog te bemachtigen is :)

   Verwijderen
 2. Ik moest aan je denken! Heb het afgelopen zaterdag (de 30e!) nog over je gehad met de man (schornsteinmeister uit Emsland!) die bij ons na 2 jaar uiteindelijk de haard goed heeft gemaakt en laten trekken. Vertelde jullie probleem en volgens hem was er altijd een oplossing. Goed dat die er nu uiteindelijk gekomen is. Veel plezier ermee, hij is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met de juiste verf zijn tegeltjes inderdaad goed te schildermn.
  Ik heb in mijn vorige huis de viesgroene tegels geel en de granietvloer paars/bordeaurood geverfd. Pas na 5 jaar ging je slijtage zien vond ik netjes voor een natte ruimte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi die tegeltjes. In de badkamer heb ik enkele beschadigde tegeltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben hiervoor een aantal bedrukte tegeltjes moeten verwijderen, dat viel mij reuze mee.

   Gewoon de voeg eruit tikken, dan de tegel eruit met een beitel of oude schroevendraaier door hem kapot te tikken.

   Als je dan een schone lege plek hebt is het een kwestie van nieuwe tegel erin lijmen en dan voegen.

   Dus als je nog (vergelijkbare) tegeltjes hebt is het wellicht de moeite om ze te vervangen :)

   Verwijderen
 5. Mooi geworden. Ik ben ook fan van die kleur groen!
  Verder benijd ik je om je fornuis en het beleid in Duitsland om gas te stimuleren. Word niet echt blij van Nederland momenteel.
  Groetjes, Veggie (die mbv Seedlang Duits leert)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn, ik kan weer posten!
  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen