zaterdag 14 november 2020

Het boodschappenbudget

Dit jaar heb ik steeds meer moeite om mij aan ons voorgenomen boodschappen budget te houden. Waar ik in voorheen gemiddeld nog rond de € 215,- per maand zat (voor 2 volwassenen, een klein kind en een kat), zit ik voor dit jaar al op de € 250,- gemiddeld per maand. Onder het boodschappenbudget vallen voor mij alle etenswaren, kattenvoer, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen.

Ik heb niet het idee dat ik veel meer koop, ik doe echt mijn best om op te letten. Maar het lijkt moeilijker geworden. Misschien is veel gewoon duurder geworden. Natuurlijk word Vera ook steeds groter en zij eet ook steeds meer.

Ik doe eigenlijk maar 1 keer per week boodschappen, en als het even kan ga ik dan maar naar 1 winkel. Want ik vind boodschappen doen eigenlijk helemaal niet zo leuk. Mijn voorkeur heeft de Lidl, vooral omdat ze een ruime keuze hebben en fijn geprijsd zijn.

Een paar keer per jaar heeft de rossmann drogist hier een aanbieding waarbij al hun eigen merk bio producten 20% korting hebben. Dan bestel ik via hun site veel producten die ik regelmatig gebruik. Dingen als volkoren spaghetti, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, bulgur, linzen en nog wat andere zaken. Daar heb ik altijd een voorraadje van.

Ook als ik andere goede aanbiedingen tegenkom sla ik in, wij hebben een grote voorraadkamer dus ruimte zat. Maar meestal zijn de producten die ik gebruik niet in de aanbieding, het zijn vaak toch de A-merken en die gebruiken wij eigenlijk niet.

Een aantal dingen halen wij nog uit Nederland, nou ja halen.... dat word dan meestal door bezoek meegebracht. Er zijn nu eenmaal dingen die hier niet of alleen heel duur te krijgen zijn. Dat zijn dan dingen als pindakaas, koffie, volkoren beschuit, volkoren elleboogjes macaroni, ketjap en sambal.

Door die bulkinkopen is ons uitgavenpatroon wat onregelmatig, maar mijn voornemen was eigenlijk om het met € 225,- per maand te redden. Nu ik alles nagekeken heb, heb ik voor  de komende tijd mijn budget maar opgehoogd naar € 250,- per maand. Zo houd ik rekening met een hoger bedrag, en als het mee valt kan ik altijd nog wat sparen.

9 opmerkingen:

 1. Wij geven ook meer uit, boodschappen zijn ook duurder geworden op elk product een paar cent of een dubbeltje. En in het begin van corona was de supermarkt leeg en moest je wel duurdere artikelen kopen.

  250 euro is nog steeds een goed bedrag als je mij vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. T gaat me net zo, op een of andere manier zijn de boodschappen duurder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Nederland is ook bijna alles duurder geworden.
  Wij hebben ook een moestuin dus dat scheelt in aankoop van groenten.
  Wat fijn dat je weer mailt.
  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je nu je tabel (van hoeveel geld kunnen we rentenieren) van 18 nov 2014 opnieuw zou maken ben ik zeer benieuwd of je nog steeds uit zou komen op 302K en het Jaar 2038 als stop Jaar.
  Misschien ook iets voor een nieuw blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het bedrag wat wij nodig zouden hebben is zelfs een beetje minder geworden, ongeveer 300k
   Maar sinds we een kind hebben, hebben we een hele andere aanpak.

   Wij hebben een enorm laag inkomen, omdat wij samen nog niet eens 40 uur per week werken.

   Die keus hebben wij gemaakt om allebei meer thuis te zijn voor vera nu zij klein is.

   Het gevolg is dus weinig inkomen. Dus wij werken langer, maar die hele periode part-time.

   Voorlopig gaat al het extra geld in de hypotheek. Die dan in de zomer van 2022 afbetaald is. Daarna kunnen we sparen voor ons 'pensioen'.

   Verwijderen
 5. Ik heb niet echt een budget maar omdat ik nu zoveel mogelijk contactmomenten wil beperken ga ik minder naar de supermarkt en met lijstje waar ik me aan hou. Geef daardoor waarschijnlijk minder uit mede dat ik niet meer met dochter of zus gaan lunchen oid want ik spaar veel meer nu. Ik fijn waant we hebben de woonkamer net verbouwd en nog aantal dingen nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier idem dito. Gemiddeld 180 per maand, inclusief kosten moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier geven we ook veel meer uit aan boodschappen dan eerder, veel dingen zijn gewoon een stuk duurder geworden. Daarbij worden ook onze kinderen groter (21,17,16) en zijn zij ivm corona veel meer thuis (online studeren).
  Wat fijn dat jullie het redden met een laag inkomen en zo veel thuis kunnen zijn bij Vera. Daar kan geen geld tegenop!

  BeantwoordenVerwijderen