woensdag 4 november 2020

De Moestuin Zomer van 2020

We waren dit jaar erg druk met de badkamer, maar de tuin heeft ook redelijk wat tijd opgeslokt deze zomer. Vooral het oogsten en het verwerken daarvan. We hebben niet veel nieuwe dingen gedaan dit jaar, maar de moestuin was wel weer een stukje groter dan vorig jaar. En de focus lag dit jaar naast de productie van eten ook op het produceren van zaden.

 


Het oogsten en verwerken is eigenlijk het meeste werk, de grootste klussen waren de appels en tomaten. We hadden in het voorjaar ook veel aardbeien, maar die hoef je niet te schillen of te snijden dus dat valt op zich wel mee. Ik kon rond de 4 kilo achterhouden voor jam, en maakte daar zo'n 15 potjes aardbeienjam van.

Onze vroege appelboom had dit jaar een goede oogst, bijna een kruiwagen vol. Die heb ik allemaal verwerkt tot appelmoes, 40 potjes van (ongeveer) een halve liter per stuk. Het is even wat werk, maar als je dat dan allemaal op de plank hebt staan.... heerlijk.

 


 

De tomaten deden het ook heel goed, ik heb inmiddels al 35 potjes gepelde tomaat ingemaakt en 15 liter tomatensoep. En ik had voor het eerst dit jaar paprikaplanten, die deden het verrassend goed, die heb ik grotendeels ingevroren. Ik dacht altijd dat paprika niet echt loonde, maar op mijn werk hebben ze altijd een flink aantal paprika planten en dat deed het zo goed dat ik het ook wilde proberen. Dat ga ik volgend jaar zeker weer doen, misschien nog wat meer zelfs :)

 

 

Daarnaast had ik nog het geluk dat ik via mijn werk een grote teil met peren kreeg, helemaal gratis. Aangezien deze uit de boom geschud waren, moesten ze ook direct verwerkt worden. Ik maakte 14 halve liter potjes met perenpartjes op lichte siroop, 5 grote potten met perentaartvulling en 5 potjes met perenjam met vanille. Daarnaast hebben we ook nog flink wat peren vers gesnoept. Vooral Vera was steeds stukjes peer aan het "bedelen" terwijl ik druk aan het schillen en snijden was.

 

 

Ik maakte ook nog aanmaaklimonade, zoals ik elk jaar doe. Met een grote hoeveelheid verschillende vruchten, zoals frambozen, aardbeien, appel, vlierbes, tomaat, druiven, bramen en wat ik verder alles nog heb. Ik maak hiervan altijd te weinig, dit jaar 11 flessen van ongeveer 700ml. Kijken of ik dit volgend jaar kan verdubbelen.

En op mijn werk hebben ze sinds dit jaar ook een flinke rij herfstframbozen, en ze hadden er al kilo's afgehaald. Maar de planten produceerden maar door, dus vroegen ze of ik niet wat voor mijzelf wilde plukken. Ik plukte een ruime kilo herfst frambozen, waarvan ik 7 potjes jam gemaakt heb.

Dit jaar was ik dus ook erg druk met het produceren van zaden, vooral ook omdat ik een klein handeltje begonnen ben. Ik heb mij voor de verkoop vooral op tomatenzaden en bonenzaden gefocust. Maar voor mijzelf bewaar ik ook steeds meer zaden, zo word het tuinieren steeds goedkoper.

 


 

In het voorjaar heb ik ook mijn overschot aan tomaten (en paprika, pompoen en meloen) plantjes verkocht. Ik zaai altijd meer dan ik nodig heb, en dit jaar had ik 150 plantjes waar ik er maar 50 van wilde houden. De rest verkocht ik voor € 1,50 per stuk, waardoor ik de meeste van mijn kosten aan potgrond, zaad en andere dingetjes er weer uit had voor dit jaar. Dit wil ik volgend jaar weer zo doen.

Wat dit jaar ook goed ging was dat ik veel door elkaar geplant heb, als een soort polycultuur. Ook had ik dit jaar extra veel bloemen en kruiden, we merkten echt dat we daardoor nog meer bestuivers en vlinder hadden dit jaar. En het staat ook nog eens heel mooi.

Wat het minder goed deed dit jaar waren de pompoenen. Ik had ze meer water moeten geven, maar ik heb verzaakt. Het was toch weer erg droog deze zomer, daardoor zijn ze heel klein gebleven. Gelukkig werk ik op een pompoenboerderij, en ik mocht daar zo veel meenemen als ik wilde. Dus zonder hoef ik niet te doen.

 

En de knoflook, die kreeg in het voorjaar roest. En dat werd steeds erger, waardoor ik ze vroeger oogstte dan ik eigenlijk wilde. En aangezien ik niet wist hoe de roest de houdbaarheid van de knoflook aan zou tasten, heb ik ze ingemaakt en ingevroren. 

Het was hier ook geen goed komkommerjaar, rond ijsheiligen was het ineens weer een tijdje koud en daardoor bleven de planten kwakkelen. En eigenlijk zijn ze daar niet meer van hersteld.

 


 

Maar zo gaat het elk jaar, sommige dingen doen het goed en andere dingen minder. Dat houd het spannend :) Uiteindelijk ben ik heel tevreden, maar ik ben blij dat het nu herfst is en weer wat rustiger in de tuin word. Maar dat gaat ook elk jaar zo, ik weet zeker dat ik volgend voorjaar weer tuinkriebels heb.

6 opmerkingen:

 1. Heb je een receptje voor die aanmaaklimonade? Klinkt lekker :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is eigenlijk heel simpel.
   Ik maak sap van alle vruchten, deels in de sappan. En dan neem ik voor elke liter sap 1 kg suiker. Dat los er erin op en dan kan het heet in flessen.

   Ik weck het dan altijd nog even, 30 minuten op 90 graden.

   En als je het drinkt natuurlijk aanmaken met water naar smaak. :)

   Verwijderen
 2. Ik heb vorig jaar onze vroege appels ook voor het eerst geweckt als appelpartjes. Dat is goed gelukt en onder andere heel lekker door de yoghurt met muesli en ook handig voor het maken van een appeltaart oid. En ze blijven heel lang goed heb ik gemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker! Dat deed mijn oma ook altijd. Is ook heerlijk bij rode kool ofzo.

   Verwijderen