zaterdag 6 augustus 2022

Wentelteefjes Ovenschotel

Dit is een recept voor restjes brood. Hiervoor bewaar ik kapjes en overgebleven stukjes/korstjes brood van het kind. Voorheen at ik Vera's restjes op, maar dat bleek geen goed idee omdat ik (mede daardoor) veel aan gekomen was. Nu ik weer een gezond gewicht heb, heb ik besloten geen vuilnisbak meer te zijn.

 

Oud brood was nog nooit zo lekker
 

Dus de restjes brood leg ik te drogen, gewoon op het bakblik in de oven. Lekker uit het zicht. Droog brood schimmelt niet, en kan zo zelfs weken liggen. Soms zijn het stukjes brood met wat beleg (honing/boter/pindakaas) dat maakt niet uit.  Als ik genoeg opgespaard heb, maak ik (meestal in het weekend) een wentelteefjes ovenschotel.

 

Genoeg droog brood om een ovenschotel te maken

 

Hiervoor heb je nodig:

  • vet voor de ovenschotel
  • Broodresten (200-230gr/ 9 a 10 kapjes)
  • Bruine suiker (ongeveer 20/30 gram)
  • Vanille extract of vanille suiker
  • Kaneel poeder, naar smaak.
  • 3 grote of 4 kleine eieren
  • 400 ml melk
  • naar smaak geraspte of gesneden stukjes appel of ander fruit, rozijnen o.i.d.

 

  1. vet de ovenschotel in en breek het brood in brokjes  
  2. Voeg de bruine suiker, kaneel en eventuele vulling toe aan de broodstukjes
  3. Meng in een kom de eieren en de melk. Je kan elke melk gebruiken die je wil, ik gebruik meestal plantaardige melk. Om geld te besparen kan je ook een deel van de melk door water vervangen. Dus bijvoorbeeld 200 ml water en 200 ml melk. Roer de eieren en melk door elkaar.
  4. Nu giet je het ei-melk-mengsel bij de broodstukjes, roer het een beetje door en laat het dan 15 minuten staan.
  5. Na 15 minuten kom je terug en roer je het nog een keer door, nu kan je ook de oven voorverwarmen op 180 graden (hetelucht). Terwijl de oven voorverwarmd laat je het nog even trekken.
  6. Na 10 tot 15 minuten is de oven voorverwarmd en heeft het brood de vloeistof bijna helemaal opgenomen. Alle broodstukjes zijn nu zacht. Ik roer het meestal nog een keer en druk het zachtjes aan zodat de bovenkant gelijkmatig is. Nu kan het voor 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is en de binnenkant niet meer nat maar nog wel zacht.

Dit recept maakt ongeveer 4 volwassen porties.


Ovenschotel met droge stukjes brood

Suiker, kaneel en geraspte appel erbij

Ei-melk-mengsel erbij

Laten weken en beetje glad gemaakt


Afgebakken

Etenstijd!

7 opmerkingen:

  1. Mijn moeder maakte dat ook wel eens en ex man en dochter vinden het ook heerlijk. Mijn huidige partner houdt er helaas niet van en alleen voor mezelf zal ik het niet zo snel maken,
    Maar zijn dochters en kleinkinderen vinden vrijwel alles lekker en ik ga daarom je recept opslaan om hen volgende keer te verrassen.
    En ik wist niet dat gedroogd brood zo lang bewaard kan worden. Dank voor de tip

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Broodtaart!!Ja lekker, ik maak dat ook regelmatig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voedselafval. Een ander woord heb ik hier niet voor. Kan niet gezond zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een zure reactie. Als je niets aardigs of constructiefs te melden hebt, waarom houd je dan niet je mond? Gelet op je mening denk ik dat deze blog niets voor je is en raad je aan elders te gaan lezen. En dat ongezond valt volgens mij reuze mee.

      Verwijderen
  4. Bij ons heet het broodschotel. Mijn moeder maakte dat vroeger al. Wel bewaarde zij (en ik nu ook, gewoonte gewoon over genomen) het brood in de vriezer, tot er genoeg opgespaard is. Ook is het recept iets anders omdat ik eerst de melk (maar bij nood ook prima te vervangen door water, hoewel dit een iets andere structuur geeft) met boter aan de kook breng en daar het brood in laat oplossen en daarna de los geklopte eieren met suiker (gewoon kristal, ook goedkoper) erdoor schep (wel flink door scheppen anders heb je roerei ;) ). Daarna dan in de ovenschotel klontjes boter (mooi korstje!) en suiker met kaneel erover. Als ik vulling bij het brood doe (vooral als het fruit is en dat kan echt van alles zijn) laat ik de suiker bij de eieren helemaal weg. Van ons hoeft het ook niet zo heel zoet. De schotel heeft dan een meer constante structuur, één massa. Eventueel om dat te doorbereken die ik er ook nog wel eens gehakte noten door.
    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier in Vlaanderen noemen we het broodpudding en wordt dit zelfs bij de warme bakker verkocht en nog niet zo goedkoop ook ! Lekker gezond en goedkoop , is lauw lekker en koud en je kunt het ook hartig maken en in de zoete versie doe ik ook restjes havermoutpap...smullen en zuurpruim hierboven sorry maar wat een domme opmerking...lieve groet Jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen