Hier in de tuin staat een heel vroege appelboom een "Weißer Klarapfel". Hier in Duitsland ook wel "Augustapfel" genoemd. De vruchten van deze boom zijn meestal zo rond half/eind juli rijp, en dat was dit jaar ook weer het geval. En er zit aardig wat in dit jaar weer, deze boom draagt eigenlijk altijd goed.
Het enige nadeel is dat het geen bewaarappel is, je kan rijpe appels slechts een week of 2 bewaren. Maar ze zijn heel erg geschikt om te verwerken. Appeltaart, appelmoes of appeljam... alles kan.
En zo was ik met deze hitte druk aan het snijden en koken, want ik wilde graag mijn appelmoes voorraad bijvullen.
Appelmoes maak ik tegenwoordig zonder de appels te schillen. Als de moes klaar is draai ik het door de roerzeef. Deze roerzeef kreeg ik van mijn moeder en is nog van haar opa geweest. Hij heeft hem nieuw gekocht en jarenlang gebruikt. Toen hij op zijn 85e overleed heeft zij de roerzeef gekregen. Op het handvat staat "Moulin Legumes" en hij is waarschijnlijk zo rond de 90 jaar oud!
Als alle appels tot moes zijn gekookt en door de roerzeef gegaan zijn, schep ik de moes in weckpotjes. En omdat het ruim 30 graden was heb ik de weckketel buiten neer gezet, dat scheelt flink wat warmte in huis.
Het resultaat van de dag waren 12 potjes appelmoes van ongeveer 500ml, heerlijk! Er gaat niks boven zelfgemaakte appelmoes. En er zitten nog genoeg appels aan de boom om nog een keer een grote pan te maken.
Eigenlijk wil ik nog wat appeltjes drogen. Dat deed mijn oma ook altijd, maar ik weet niet precies hoe. Ze droogde het niet tot een soort "chips" wat je soms wel ziet, maar meer een soort partjes.Volgens mij werden die gedroogde appelpartjes soms ook weer gekookt en bij bijvoorbeeld rode kool geserveerd.
Helaas is mijn oma in januari overleden, dus ik kan het haar niet meer vragen. Misschien weet mijn moeder het nog. Ik vind het altijd leuk om zulke dingen te leren en doorgegeven te krijgen uit de familie. Het is heel waardevol voor mij, en hopelijk kan ik al die dingen die ik leer later weer aan Vera doorgeven.
Heerlijk, zelfgemaakte appelmoes!
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen ervaring met drogen, maar heb weleens slingers gezien met partjes. Ik vermoed dat die dan op een droge plek moeten hangen waar een trek is van droge lucht, in een droogkastje of zo. En de partjes zullen elkaar niet moeten raken.
Ik zou het niet in de hondsdagen proberen wanneer er veel drukkend weer en veel fruitvliegjes zij n ook.
Verder kom ik niet met mijn gezond verstand blik. Laat je het ons weten wanneer je het geprobeerd hebt? Want dan ben ik wel heel benieuwd.
Mijn oma had een voedseldroger, dat weet ik wel. Want het ding stond de laaste jaren stil in de schuur. Het was een groot apparaat, zo groot als een gasfornuis. Met allemaal rekjes die je erin kon schuiven. Als ik mij niet vergis werkte dat ding op gas, maar dat weet ik niet meer zeker.
VerwijderenDe partjes bleven inderdaad ook zachter.
Ik heb zelf ook een voedseldroger, een paar jaar geleden gekocht. Dus daarmee wilde ik het eerst proberen. Aan touwtjes geregen klinkt ook logisch, en kan ik ook wel eens proberen. Ik laat het zeker nog weten dan :)
Ik heb inderdaad partjes wel eens aan slingers geregen en op zolder laten drogen, bleven heerlijk zacht. In plakjes in de oven worden ze veel harder.
BeantwoordenVerwijderenIn de gepureerde appelmoes doe ik altijd een paar appelen in kleine stukjes, als het gewecked wordt worden die net zacht genoeg in verhouding met de moes.
Dat met de gedroogde appel klinkt goed, zacht wil ik inderdaad hebben.
VerwijderenEn wat een leuke tip van de appelmoes, kan ik ook wel eens proberen.
Ja partjes! En dan als groente eten, koken met een beetje suiker en dan bij aardappels en eventueel rode kool. Zo heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenJa, heerlijk!
VerwijderenWat ziet dat er gezellig uit in die potjes! Wij hebben dit jaar nog niet zoveel appels kunnen oogsten helaas.
BeantwoordenVerwijderenHet is ook nog vroeg in het jaar, wie weet komt het nog!
VerwijderenKen je het blog Moeskers Moestuin ?volgens mij staan daar veel tips op waar jij wat aan zou kunnen hebben!
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij ben ik wel eens op die blog beland via google. Ik zal eens rondsnuffelen!
Verwijderenik maak zelf ook appelmoes als het hiervoor tijd is met appels uit onze tuin in Z-FR. Ik maak die dan op dezelfde manier in als confituur(jam, gelei) maar gebruik deze werkwijze ook voor tomaten, ingedikte tomatensaus en ratatouille. Gloeiend heet in lege jampotjes doen - deksel erop - omdraaien - na min terug rechtop zetten Ze zijn dan vacuum getrokken en blijven zeker een jaar goed Dan is steriliseren (wecken) niet nodig en dus veel minder werk
BeantwoordenVerwijderenzo doe ik het ook, gisteren nog jam gegeten dat al ruim 2 jaar op deze wijze in potje zat. smaakte prima
VerwijderenMet dingen zoals appel, jam en tomatensaus kan dat inderdaad ook prima. En ik doe het met jam en zoetzuur ook zo. Die potjes zijn voor jam ook een stuk praktischer in gebruik.
VerwijderenMaar het wecken zelf is weinig extra werk. Als ik alles gemaakt heb en in schoongemaakte potjes heb zitten, dan is het in de weckketel zetten het minste werk. En mijn weckketel is automatisch dus daar hoef ik verder niet op te letten.
Ook heb ik vaak mijn twijfels bij de deksels van de schoefdoppen. Daar zit een laagje aan de binnenkant en daar zou BPA in kunnen zitten. Dus wat dat betreft hebben de glazen van WECK mijn voorkeur, die zijn onbedenkelijk.