zaterdag 2 juli 2022

Een vruchtbaar jaar

Het valt echt op hier in de tuin, dat dit jaar een heel goed jaar is voor verschillende soorten fruit en noten. Hier draagt bijvoorbeeld onze walnotenboom voor het eerst sinds wij hier wonen rijkelijk. Het is nog steeds een jonge boom, en meer dan 15 noten per jaar hebben we er nog niet afgehaald. Maar zoals het er nu uit ziet gaat dat dit jaar heel anders zijn, hopelijk zijn wij eerder dan de eekhoorntjes.

Ook andere bomen zitten vol jonge vruchten, de appelbomen, de kweepeer, de pruimenboom, en de jonge perenbomen zitten allemaal goed vol met vruchten.

 


En de bessenstruiken... wij hebben hier zomerframbozen die als onkruid door de tuin woekeren en rijk dragen momenteel. En ook de aalbessen, kruisbessen, bramen, druiven en aardbeien zitten goed vol dit jaar.

De eenjarige planten in de kas produceren ook veel. Ik heb dit jaar maar ongeveer 10 tomatenplanten, en die staan er allemaal super bij. Ik heb afgelopen week de eerste cherry tomaatjes kunnen oogsten, en er worden er nu steeds meer rijp.

 


Ook staan er nog sperziebonenplanten langs het pad, wat het hele pad begroeid. Heerlijk! Genoeg voor ongeveer 2x per week sperziebonen. Ik heb ook al nieuwe jonge planten buiten in het verhoogde bed staan, die nemen het straks over als deze planten "op" zijn.

 


Dit jaar heb ik een ge-ente komkommerplant van mijn werk gekregen, daar ben ik zo blij mee! Ik merkte vorig jaar al dat de ge-ente komkommerplanten op mijn werk veel vroeger en veel meer dragen dan mijn zelf gezaaide komkommerplanten. En juist vroeg in het seizoen als komkommers nog heel duur zijn in de winkel. Dus dat wilde ik ook! We hebben nu een bijna onuitputtelijke stroom met komkommers. Heerlijk!

 

 

Verder hebben we ook veel kruiden, wat sla en de courgettes zitten er ook weer aan te komen. Dus ondanks dat ik niet veel in de tuin doe, en er veel achterstallig werk is, kunnen we toch nog redelijk wat oogsten. En dat is niet alleen heel lekker, het scheelt ook in het boodschappenbudget.

6 opmerkingen:

 1. Wat ziet dat er heerlijk uit allemaal! Zo lekker, vers van eigen tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze frambozen zijn ook zeer overvloedig dit jaar. De beesen doen het ook goed. Maar de pruimen en vooral de mirabellen boom blijven erg mager in fruit. Vorig jaar waren vooral de mirabellen zeer gul.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zijn de meeste mirabellen ook niet erg vol, evenals de perzikken. Dit komt volgens mij door een vorst ná de bloeiperiode. Dit zijn gelijk ook de vroegste bloeiers.

   Wij hebben wel 1 jongere mirabel die wat beschut staat die redelijk vol zit. Dus hopelijk krijgen wij daar toch nog wat uit.

   Verwijderen
 3. Ik koop ook alleen geënte tomaten en komkommerplanten. Van de geënte tomatenplanten laat ik per plant 1 dief meelopen.
  Voor het weggeven heb ik twee snack komkommers en die zijn een echte fabriek aan komkommers. Niet aan te eten. Grote komkommers zijn lekkerder, maar voor het oogsten moet de plant eerst stevig genoeg zijn. En nu is het zover. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geënte Tomatenplanten heb ik nog nooit gehad, ook geen ervaring mee. Op mijn werk hebben we ruim 200 tomatenplanten, maar die worden allemaal uit zaad opgetrokken. Vooral ook omdat we veel verschillende soorten willen hebben.

   Een aantal soorten worden inderdaad ook met 2 'stammen' gekweekt. Vooral bij de kleinere tomaatjes (cherry's of pruimtomaatjes).

   Fijn dat je komkommerplanten eindelijk zo ver zijn dat ze grotere vruchten kunnen dragen ! Geniet er van :)

   Verwijderen