woensdag 6 juli 2022

Meer Zonnepanelen!

Sinds januari 2015 hebben wij al een kleine zonnepanelen installatie liggen. Deze panelen heb ik toendertijd van mijn werk gekregen en daarvoor hedden wij dus slechts een kleine investering hoeven doen om ze te monteren en aan te sluiten. In 2019 scheef ik al een update hierover, waarin ik aangaf dat wij de installatie al "terugverdient' hadden in 2018. Erg veel leveren deze panelen niet op, maar het hield onze energiekosten wat lager.

In 2019 hebben wij onze CV installatie vervangen, door een nieuwe cv en daarnaast een houtgestookt fornuis met warmtewisselaar. Door alle moderne technologie die hoort bij deze installatie, kan je geen vuur stoken als je geen stroom hebt. Dat betekend dat je in het geval van een stroomuitval, je huis niet kunt verwarmen. (Want je cv ketel doet het niet zonder stroom, en je kunt ook geen vuur stoken).

Voor dit (mogelijke) probleem zochten wij een oplossing. En aanvankelijk zaten wij te denken om de accu's van de elektrische scooter te gebruiken als nood back-up in de winter en daar een houtje-touwtje oplossing mee te maken. Maar dit bleek allemaal niet zo makkelijk, van er moest een nieuwe omvormer komen en..en.. en.

Uiteindelijk zijn we een beetje gaan kijken naar de prijzen van een accu, en van een setje zonnepanelen + omvormer + accu. En zo kwamen we op steeds duurdere oplossingen.

Eerst hadden we het idee om misschien € 1000,- uit te geven, uiteindelijk hebben we rond de €14.000,- uitgegeven. Wat hebben we gekocht?

 • Nieuwe zonnepanelen, 9 stuks a 550WP, samen goed voor  4950 WP 
 • Div apparaten van Victron Energy, zoals een multiplus-II, solar charger, Cerbo-GX
 • Een accu pakket van 16 KW 
 • Aansluitmateriaal voor dit alles
 • Montage van de panelen op het dak
 • En een AC Thor en verwarmingselement
Het verwarmingselement is een heizstab die verwerkt zit in ons bestaande buffervat en die gestuurd word door de AC Thor (een soort computertje) hij gebruikt de zonne-energie die we te veel hebben om het water te verwarmen. Hiermee verwarmen wij ons water dus gas-loos in de maanden april tot september.  Dit was voor ons een makkelijkere en goedkopere oplossing dan de thermische panelen, waar we eerder over nagedacht hadden.

 


De accu die wij kochten is enorm groot, de hoop is dat we hier mee misschien van het net af kunnen in de toekomst. We hebben het systeem ook zo aangesloten dat we niet meer aan het net zijn, ons huis heeft zijn eigen stroomnet met de accu en omvormer. We hebben alleen in de oude meterkast nog 1 stopcontact die aangesloten is op het net, waardoor we stroom van het net af kunnen halen mochten we het nodig hebben.


 

 

In de maanden februari tot en met november zijn wij zeker zelfvoorzienend in elektriciteit met onze panelen en accu, hoe dat in december en januari uit gaat pakken moeten we afwachten. In theorie zouden we het wellicht kunnen redden, maar het zal krap zijn. Ik moet zeggen dat ik heel benieuwd ben. We testen eerst een jaartje (misschien 2).

Uiteindelijk zou het voor ons wel veel voordeliger zijn als we van het net afkunnen. Want je betaald maandelijks een vast bedrag aan de energiemaatschappij, ongeacht hoeveel je verbruikt. Dus de terugverdientijd van de installatie gaat flink omhoog als we dat bedrag niet meer zouden hoeven te betalen.

 

Al met al kwamen zo al onze wensen en ideeën samen in deze uitgebreide installatie. Voor Maarten was het sowieso een droom, want de apparaten van victron energy zijn een soort speelgoed voor hem als elektromonteur. Hij vind het super om het allemaal precies in te stellen zoals hij wil.

De installatie hebben wij begin mei in gebruik genomen en sindsdien is de gaskraan dichtgedraaid en zijn we ook van het stroom net af (maar nog niet officieel). Daar zijn we heel erg blij mee in deze tijden met vreselijk hoge energiekosten!

13 opmerkingen:

 1. Leuk onderwerp. Kunnen jullie in de donkerste wintermaanden geen stroom afnemen van de buren? Tegen vergoeding uiteraard?
  Is er geen salderingsregeling (meer) in Duitsland?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou wellicht kunnen, maar dat heeft niet onze voorkeur. Maarten heeft het idee om houtgas te maken en op te slaan en dan in de winter een houtgasgenerator te gebruiken. Maar we moeten eerst maar zien óf en hoeveel we te kort komen, dan kunnen we beter inschatten of zoiets haalbaar is.

   In Duitsland is niet echt een salderingsregeling. Als je je aanmeld bij het net kan je wel de stroom die je opwekt op dat moment afstrepen tegen de stroom die je op dat moment verbruikt. Maar dat is het ook.

   Verder krijg je echt een belachelijk laag bedrag terug voor je stroom. Op dit moment rond de 6 cent per kwh.

   Wij hebben dan liever vrijheid van het net en van al die bureaucratie, dan dat we dat kleine beetje geld krijgen.

   Bovendien maken wij bijna alle stroom die wij produceren op, omdat wij er warm water mee maken.

   Verwijderen
 2. Heel leuk om weer je blog te lezen en wat fijn dat jullie zo goed bezig zijn. Alle geluk gewenst met de nieuwe installatie! Spannend hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig, jullie zijn kanjers
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig. Leuk om jullie avonturen weer te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig. Mijn panelen zijn uit 2013, maar dat panelen nu zoveel opwekken is voor mij een verrassing.
  Mensen met een nieuwe energiemeter en zonnepanelen, moeten soms tussen de middag betalen voor teruglevering. Tussen de middag met teveel zonnestroom opwekking.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt fantastisch allemaal. Echt benieuwd hoe het jullie deze winter vergaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Maia,
  Wat gezellig om weer levendigheid op je blog te zien!
  Regelmatig heb ik even naar je blog gesurfd om te kijken of er een up-date was.
  Je hebt een pittige periode achter de rug, fijn dat je weer wat opgekrabbeld bent. Wat is Vera gegroeid zeg, een echte dame!
  Die installatie is een beste investering en ik hoop dat jullie daar spoedig rendement van krijgen. Wij hebben sinds twee jaar ook zonnepanelen. Het huis hebben we toen we het in 2015 kochten, geheel geïsoleerd en begin dit jaar hebben we een warmtepomp geplaatst. Afgelopen jaar hebben we volledig op eigen stroom geleefd. Ik ben heel benieuwd naar de afrekening van het gas.
  Ondanks dat je niet veel aan je tuin heb gedaan mag je er toch heel wat vruchten van plukken. Geniet er maar lekker van hoor!

  Groetjes Janneke Vink

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier wil ik nog wel meer over weten, hoe het allemaal werkt met de accu. Wij willen ook zonnepanelen leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super interessante blog! Wij hebben net zonnepanelen en verder als denken aan opslag thuis, of gebruiken voor warm water is nog toekomst muziek, eerst deze panelen afbetalen! Maar dat gaat geweldig, op het moment krijgen we al bijna geld toe op onze energie rekening! Ik sla de bog op in de toekomst gaan we vast meer jullie kant op qua zelfvoorziening!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zonnepanelen hebben wij inmiddels gelukkig ook. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen met die accu.

  BeantwoordenVerwijderen