woensdag 30 december 2015

20 Weken!

Inmiddels ben ik 20 weken zwanger en gisteravond hebben we de 20-weken echo gehad. Ik vond het eigenlijk best spannend want als er iets niet in orde zou zijn dan zouden ze dat nu wellicht kunnen zien.  Maar alles zag er goed uit, de hersenen, het hart en alle andere organen zagen er goed uit. De kleine was zelfs een flink stuk gegroeid, sinds de laatste echo was hij/zij meer dan verdubbeld in gewicht. Inmiddels rond de 26cm lang en ruim 360 gram, daar gaat natuurlijk nog flink wat bijkomen in de komende tijd.  Het is aan mij ook echt al goed te zien, ik ben ongeveer 4,5 a 5 kilo aangekomen en alles zit op mijn buik (oh en borsten).

Ik sprak nog met de dokter over werk en dat het mij zwaar viel. Helaas is het hier niet gangbaar dat je een uurtje per dag minder kan werken, tenzij je een goede verhouding heb met je werkgever. De dokter gaf aan dat als ik rust nodig had, dat hij mij dan ziek zou schrijven voor een week of twee zodat ik kon opladen. Ik zal het eerst toch even met mijn werkgever bespreken, ik vind helemaal ziek gelijk zo'n grote stap. Maar als het moet dan zal ik het doen, de laatste tijd was ik zo op dat ik zaterdagavond al zat te huilen dat het weekend weer bijna voorbij was. Misschien moet ik zelf rekening houden met dat ik zwanger ben en niet zo streng zijn voor mijzelf.

Wat ook leuk is, mijn bestelling is binnen! Ik kocht online wasbare zoogcompressen, deze zijn gebruikt en van bio katoen. Ik kocht een set van 15 stuks voor € 5,10 en ik dat vind ik een hele redelijke prijs. Blijkbaar zit er niet al te veel handel in tweedehands zoogkompressen, en dat is goed voor mij want ik was te lui om ze zelf te maken.


Op zich kan je heel goedkoop nieuwe wasbare zoogcompressen kopen, zelfs voor minder geld als wat ik voor deze betaald heb. Maar dat zijn dan hele goedkope uit China, zeker niet van biologische materialen. En in dit geval vind ik dat toch een stuk belangrijker. Een bijkomend voordeel aan gebruikte zoogcompressen is dat ze al regelmatig gewassen zijn, en dus goed vocht opnemen. Voorlopig heb ik ze nog niet nodig, maar ik heb ze in elk geval vast in huis.

En zo gaan we lekker verder, vandaag mijn laatste werkdag van het jaar en dan heb ik vakantie!! Ik hoef pas de elfde weer te  beginnen, dus voorlopig heb ik eindelijk tijd om lekker uit te rusten!

22 opmerkingen:

 1. Ga maar lekker bijkomen en wat een heerlijk nieuws dat de echo goed was!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop,dat er een oplossing komt om de druk van je werk te verminderen. Zorg goed voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geniet van dit prachtige nieuws! Neem in de vakantie de rust die je nodig hebt en denk alvast na over een voorstel richting jouw werkgever voor na deze vakantie. Succes!
  BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag, ik lees jullie blog graag! Hoewel ik nooit reageer, vroeg ik me af of de arts je ijzergehalte recent gecontroleerd heeft? (of andere vitaminen zoals b-12) Het zou goed kunnen zijn dat je een ijzertekort hebt.
  Wat heerlijk trouwens dat de echo goed was!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sta onder uitgebreide controle hier in Duitsland, daar is echter niks bijzonders uit naar voren gekomen. De arts geeft aan dat het heel normaal is hoe ik mij voel en dat ik rustiger aan moet doen wanneer het mij teveel word.

   Verwijderen
 5. Wat heerlijk dat de echo helemaal goed was! Neem goed je rust, dat is toch wel belangrijk, gelijk helemaal ziekmelden is inderdaad niet fijn, maar als het nodig is, dan is dat zo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi dat alles met de baby in orde was op de echo! Fijn dat je nu vakantie hebt, rust maar lekker uit. Ziek melden is inderdaad nooit fijn maar voldoende rust voor jou en je baby is toch belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een zwangerschap is voor iedereen anders. En als het nu niet gebruikelijk is, wordt dat het ook nooit als niemand het vraagt. Luister naar je lichaam en als je minder kunt werken, geef dat aan. Een stressvrije zwangerschap is belangrijk.

  En fijn dat alles goed was!

  S.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, daar heb je een goed punt.
   Wat betreft werk, ik zat daar al een tijdje niet meer zo op mijn plek. Ik was zelfs aan het solliciteren naar wat anders toen ik er achter kwam dat ik zwanger was.
   Het werk klimaat is gewoon niet zo fijn en ontspannend en dat is ook erg vermoeiend.

   Verwijderen
 8. Super goed nieuws van de echo, altijd weer spannend maar ook super leuk om te zien dat er echt echt echt een mensje in je buikje zit :-D
  Nu lekker relaxen en uit rusten en gaat het helemaal niet, meis laat je dan lekker even ziek melden.

  Een fijne jaarwisseling en een super goed 2016

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zoogcompressen heb ik zelf nooit gebruikt, waar zijn ze eigenlijk voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoogcompressen leg je in je BH tegen/voor lekkende borsten. Ze absorberen het vocht.

   Verwijderen
 10. 20 weken, het schiet op! Ik heb bij beide kinderen tot 1 jaar borstvoeding gegeven, nooit een zoogcompres gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat alles goed is.
  Over het algemeen voelen de meeste vrouwen zich na 3 maanden beter dan, niet meer misselijk en minder moe. Maar bij jou kennelijk niet, goed eten en rust nemen.

  Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik voelde mij na 3 maanden stukken beter, ik ben niet meer misselijk en kan bijna alles weer eten wat ik daarvoor ook at. Maar ben nog wel moe, en heb snel rug en bekkenpijn. Ik merk dat ik gewoon niet fit ben.

   Verwijderen
 12. Ik vind die 20 weken echo zo mooi. Je kunt zoveel zien als je goed oplet. Het is prachtig om te zien dat eigenlijk alles al af is terwijl het kindje nog zó klein is! Wij hebben ook bij ons kindje enorm genoten van deze uitgebreide echo. God heeft ons zo bijzonder gemaakt dat er een nieuw persoon in ons lijf kan groeien. Onvoorstelbaar wonderlijk!
  En dat kost onvoorstelbaar veel energie! Dus ik kan mij voorstellen dat je enorm moe bent. Ik heb ook dagen gehad dat ik wel kon janken van de moeheid en niks hielp. Geen dingen of trucjes die je kan eten of doen. Gewoon slapen en rusten en soms dagen niets doen was het enige wat hielp. Maar ik heb geen baan dus ik kan me voorstellen dat het voor jou geen makkelijke keuze is om daartoe te besluiten.
  Sterkte en rust toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad heel bijzonder, het kindje is al zo 'af'. De hersentjes, het hartje, het gezichtje. De kleine was een beetje aan het luieren toen wij keken:
   eerst gapen, toen duimen, daarna in de oogjes wrijven. Heel schattig :)

   Ik merk ook dat ik heel moe ben, en het is deels ook geestelijk. Omdat je voor je werk toch de hele dag in de weer bent. Eerst vroeg op, spullen pakken en naar je werk. Dan op je werk de hele tijd bezig. Ik mag wel extra rust nemen en ik doe mijn best om dat ook te doen, maar het is toch anders. Je kunt niet even gaan liggen of echt ontspannen. Voordat je thuis bent is het donker en etenstijd, en na het eten ben ik dan zo moe dat ik niets meer kan. Dat breekt op en vind ik ook zwaar omdat je het gevoel hebt dat je nergens aan toe komt.

   Ik heb het gevoel dat ik de zwangerschap bewuster zou willen meemaken, beter voor mijzelf wil zorgen. En ik ben alleen maar aan het werken. Het voelt zo nutteloos vergeleken bij het babietje in mijn buik :)

   Verwijderen
  2. Maar ook bewust kiezen om niets te doen voelde bij mij nutteloos. Ook een beetje bezwaard omdat anderen dan in jouw huis aan het werk moeten om de dingen te doen waar jij normaal gesproken druk mee bezig bent.
   Maar wat je ook kiest, áls je kiest om de rust te nemen is dat zoveel waard. Dan heb je idd tijd om bewust zwanger te zijn.
   (vond ik dan)

   Verwijderen
 13. Fijn dat alles goed is. Rust maar heel veel uit. Een goede jaarwisseling en veel geluk en gezondheid gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat de 20 weken echo goed was. Ik vond het toen ik zwanger was ook heel spannend.
  Neem je rust. Jammer dat je slechts in overleg met de werkgever minder mag werken. Ik was ook erg moe tijdens mijn zwangerschap. Begreep nooit de verhalen van anderen die vol energie zijn na het eerste trimester. Ik heb dat nooit gehad. Ik mocht uiteindelijk halve dagen werken vanaf 22 weken. En wat maakte dat een verschil. Ik hoop dan zo ook dat jou dat ook is gegund. En anders probeer je rust op andere momenten te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vol energie ben ik inderdaad zeker niet. Ik merk wel dat ik iets fitter ben, zeker op dagen dat ik vrij ben. Dan krijg ik zowaar wat gedaan. Maar vooral rustig aan en niet te veel.
   Ik hoop inderdaad dat ik wat met mijn werkgever kan regelen, maar anders laat ik mij gewoon af en toe een week of twee ziek melden. Het is niet anders.

   Verwijderen
 15. Bijzonder hé zo'n echo wij vonden het altijd weer heel speciaal. Geniet lekker van je vrije dagen en tevens een fijne jaarwisseling en alle goeds en een goed verloop van de zwangerschap in 2016

  BeantwoordenVerwijderen