donderdag 7 juli 2016

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn voor ons een logische keus omdat wij het belangrijk vinden om zo min mogelijk afval te produceren en spaarzaam om te gaan met grondstoffen. Dus toen ik zwanger bleek te zijn heb ik mij verdiept in de soorten wasbare luiers, want er zijn veel verschillende soorten. Wat ik heel belangrijk vond/vind is dat de luier van natuurlijk materiaal is en daarnaast dat het makkelijk te drogen is (want wij  hebben geen droger).


Uiteindelijk kozen wij voor strikluiers van biologisch katoen, de voordelen hiervan zijn:
 • Van 100% biologisch katoen 
 • Droogt heel snel aan de lijn
 • 1 maat van geboorte tot zindelijkheid
 • Betaalbaar (10 nieuwe luiers kosten € 27,-/ 10 inleggers € 20,-)
Voor deze luiers kan je verschillende inleggers gebruiken, standaard worden 40x40com molton doekjes óf 80x80cm hydrofiel doeken gebruikt. Om het geheel waterdicht te maken doe je om de luier een wolbroekje. Alle producten zijn dus van 100% natuurlijke, biologische materialen.

Omdat we op tijd begonnen waren te zoeken hebben we rustig op eb.ay gekeken naar tweedehands pakketten, en we vielen met onze neus in de boter. Ik vond het compleet strikluier-pakket voor
€ 120,-. De spullen waren 6 maanden gebruikt en in goede staat. Het pakket bestond uit:

35 strikluiers
27 molton inlegdoekjes 40x40
15 hydrofielluiers
15 inleggers van kickernappies in verschillende maten (katoen en hennepvezel)
Verschillende wollen overbroekjes in maten 50/56, 62/68, 74/80 en 110/116
Een overbroekje van kunststof 
Een volle rol met luiervlies
een (bijna) volle fles met wolshampoo voor de overbroekjes
een (bijna) volle fles met lanolinekuur voor de overbroekjes
een voorgevormde luier met inleg
een grote waszak

Wij wilden de luiers graag tweedehands kopen om drie redenen:
1. Gebruikte luiers nemen meer vocht op
2. Gebruikte luiers zijn goedkoper
3. Gebruikte luiers belasten het milieu minder omdat ze er al zijn

Dit pakket was perfect voor ons, want nu hadden we eigenlijk bijna alles wat wij nodig hebben voor een schappelijke prijs. In de praktijk bleek dat de baby vaak verwisseld moet worden en daarom hebben we nog een setje nieuwe molton inleggers 40x40 gekocht. Nu hadden we dus 35 bruikbare luiers en dat is ruim genoeg. De hydrofielluiers kunnen ook als inlegger gebruikt worden, maar die combinatie blijkt nog te groot voor een jonge baby.


Om ook onderweg te kunnen luieren hebben wij waterdichte waszakken gekocht, ik kocht er 3 voor in totaal € 20,- ( Deze zakken zijn later altijd handig voor zwemspullen). De totale aanschafkosten komen hiermee op € 160,-. De enige kosten die wij nu nog hebben zijn de rollen met inlegvlies, zeg ongeveer 1 per maand. Deze kosten € 4,- per stuk. En af en toe een nieuwe fles wolshampoo en lanolinekuur, deze kosten € 4,- a € 5,- per stuk. Maar hier doe je erg lang mee.

Maar hoe bevallen de strikluiers nu? Ik moet zeggen erg goed! Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten, wat je al doende leert. Als je een kleine baby hebt kan het zijn dat de luier + inlegger wat aan de grote kant is. Je kan tijdelijk gewoon hydrofielluiers gebruiken, en daar een wolbroekje overheen. Ik moet zeggen dat dat ook prima werkt. Alternatief kan je de strikluiers ook op een andere manier strikken hier vind je daar meer informatie over.

Wat ook heel belangrijk is, is dat je de luiers moet knopen voordat je ze in de was gooit. Toen Vera net geboren was hebben wij in alle commotie de luiers zo in de wasmand gegooid. Het resultaat? Een grote knoop van luiers, vreselijk om uit elkaar te halen! En ervaring leert dat je ze op een goede manier moet knopen om te zorgen dat het geen warboel word.

Help!

Het losmaken kost veel tijd en is monnikenwerk, dus zo'n bal stikluiers wil je echt voorkomen.
De belangrijkste tips die hier geholpen hebben:
1. Knoop de touwtjes in elkaar zodat er geen stuk van het touwtje meer rondbungeld, hier zie je hoe je dat kan doen. Dit is het aller belangrijkste.
2. Verdeel de luiers over twee of drie waszakken, zo word het nooit een grote knoop als er toch een paar luiertouwtjes loskomen.
3. Verminder het toerental van de wasmachine tot 1400 toeren.


Stukken beter!

Zoals gezegd drogen wij de luiers aan de lijn, afhankelijk van het weer buiten of binnen. Buiten zijn de luiers echt heel snel droog (in een paar uur), binnen kan het wat langer duren bij erg vochtig weer. Maar altijd wel binnen een dag. Wat ik handig vind is om de luiers na het drogen vanaf het wasrek gelijk voor te vouwen als luier. De voorgevouwen luiers leg ik dan bij de omkleedtafel neer en dan kan je het makkelijk pakken. Eerst vouwde ik de luiers en moltons nog apart om ze netjes in de kast te leggen maar dat bleek dubbel werk. Wij wassen trouwens elke derde dag.


De wolbroekjes hebben nog een speciale behandeling nodig, dat vereist iets meer werk maar valt mij toch reuze mee. Je wast de wolbroekjes alleen als er poep aan zit, ander lucht je ze alleen tussendoor. Het wassen gaat als volgt: Je spoelt het broekje met lauwwarm water, laat het even weken in water met wolshampoo, kneed het een beetje en spoel het dan weer uit. Vul de gootsteen nogmaals met wat lauwwarm water, nu met wat lanilinekuur. Week hier het broekje even in. Knijp het broekje nu uit (niet wringen) en laat het drogen (niet in de zon). Het broekje is nu weer waterdicht.

Dit gaat eigenlijk heel snel en makkelijk, het enige nadeel is dat het drogen lang duurt binnen bij slecht weer. ( Hier soms wel 3 dagen!) Je hebt dus altijd minimaal 3 broekjes in 1 maat nodig.

Onze waslappen

Naast de wasbare luiers gebruiken wij ook nog wasbare billendoekjes. Ik zeg wij, maar eigenlijk gebruik ik ze voornamelijk. Maarten neemt Vera gewoon met haar billen onder de kraan, ik vind het makkelijker om haar billen met een doekje schoon te maken. Hiervoor gebruiken wij de waslappen van ikea. We hebben twee sets dus in totaal 20 doekjes als we ze allebei zouden gebruiken zouden 30 doekjes misschien beter zijn, maar nu komt het prima uit zo.

Alles bij elkaar zijn wij heel erg tevreden met onze luiers en billendoekjes. En wij vinden het heel fijn dat wij eigenlijk geen extra afval hebben! De moeite valt mij reuze mee en qua prijs ben ik ook heel tevreden. Wat dat betreft kan ik het iedereen aanraden!

36 opmerkingen:

 1. UIteindelijk zijn wasbare luiers tegenwoordig gemakkelijker dan vroeger. Met de wasmachine en goede centrifugefunctie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, ik moet er niet aan denken dat je dat allemaal met de hand moet doen!

   Verwijderen
 2. Ik had dit bericht 8 jaar geleden moeten lezen.... Ik had me er wel een beetje in verdiept, maar de vriendin die ook wasbare luiers gebruikte, gebruikte nog de ouderwetse vierkante hydrofieldoeken, en dat leek me niks in onze studio.

  Van haar heb ik wel geleerd dat je het inlegvlies wel een keer of drie kunt gebruiken; als er alleen maar urine in zit, gewoon in de wasmachine gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt dat je de inlegvliesjes waar enkel urine op was, meermaals kan meewassen in de wasmachine.liesbet

   Verwijderen
  2. Klopt inderdaad, de vliezen zijn tot 5 keer wasbaar en daarna composteerbaar.

   Verwijderen
 3. Wat veel soorten heb je nu :-) Ik gebruikte oogjesluiers die ik in vliegermodel vouwde en daar ging een vliesdoekje in en een plastic overbroekje overheen. Er waren strikslips maar dat vond ik ondingen bij mijn zoons. Zoonliefs hadden bijna alleen maar poepluiers, dat was wel lastig. Ik heb jaren in de luiers gezeteb want oudste zoon zat nog in de luiers toen onze jongste geboren werd. Voor hem heb ik oo zeker moment wegwerpluiers gekocht omdat de plastic broekjes niet meer pasten. Mijn zoons waren veel groter dan gemiddeld op die leeftijd.
  Zijn nu kerels van 1.90 :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind normale vouwluiers eigenlijk ook prima werken. Maar ik kan mij voorstellen dat het met twee kinderen in de luiers erg veel werk word!

   Verwijderen
 4. Probleem van die wollen broekjes vind ik dat je ze niet warm genoeg kunt wassen om bacteriën te doden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook niet nodig om ze heet te wassen, het wolvet wat in het broekje zit is zelfreinigend en antibacterieel. Elke keer als je het wast voeg je ook nieuw wolvet toe.

   Verwijderen
 5. Wat een mooie dingen zijn dat! Toen mijn kinderen baby's waren, vond ik het te ingewikkeld, maar als ik dit nu zo lees had ik me er toch meer in moeten verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed om te lezen dat je een oplossing hebt voor het in elkaar raken van de strikken. Ikzelf gebruik vaak grote waszakjes tegen het in de knoop raken van was, van die waszakjes zoals voor bh's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die gebruik ik inderdaad ook, maar met strikluiers is alleen dat niet genoeg. De waszakken zijn ook handig tegen het kwijtraken van babykleertjes/sokjes in de wasmachine :)

   Verwijderen
 7. Hallo,

  Wat leuk om te lezen.
  Zou je me willen helpen aan het merk strikluiers wat jullie hebben?
  Alvast bedankt

  Groetjes Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb verschillende merken, het voornaamste merk is Disana. Ik kan je de webwinkel https://www.hans-natur.de/ aanraden, die is volgens mij het voordeligste in Duitsland. Ze leveren ook naar Nederland dus als je veel nodig hebt kan het lonen.

   Ik heb geen aandelen, maar haal daar zelf ook bijvoorbeeld extra rollen vlies. Alles wat ze verkopen is biologisch en verantwoord.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de tip!!☺

   Verwijderen
 8. Leuk om te lezen ik denk dat er toch nog mensen zijn die hier niet mee bekend zijn. Toen onze kids nu 27 en 24 klein waren gebruikte ik de toen gebruikelijke katoenen luiers ook al waren er toen al papieren in de handel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die wollen broekjes kun je na even uitgeknepen te hebben, oprollen in een droge handdoek en nogmaals uitknijpen. Dan heb je ze veel sneller weer droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bijna 40 jaar geleden was milieu en duurzaam nog niet zo "in de mode"
  Ik gebruikte thuis hydrofiele luiers in vliegermodel gevouwen en voor onderweg wegwerp dingen. Net zoals ik potjes eten gebruikte een e nkele keer om het makkelijk te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben tot dochter geen vast voedsel kreeg geen inlegvliesjes gebruikt. Borstvoedingspoep is in water oplosbaar, dus dat gooiden we gewoon zonder spoelen in de wasmachine. Scheelt de eerste maanden toch weer vliesjes ;)

  Je hebt me wel aan het denken gezet hoor. Wij gebruiken oogjesluiers (oude vierkante lappen), maar die strikluiers lijken veel mooier aan te sluiten bij de beentjes als ik het zo zie. En wolbroekjes durfde ik ook niet aan, maar eigenlijk lijkt dat me ook wel wat. Volgens mij sluiten die ook beter aan. Nu nog wel eens lekkage bij de beentjes. Heb jij daar ook last van?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van de borstvoedingspoep had ik ook gehoord maar nog niet uitgevoerd. Ik heb het idee dat de vlekken minder erg zijn met vliesje, en de eerste poep gaf zulke vreselijk gele vlekken :)
   Kan het inmiddels wel uitvoeren..

   De strikluiers zelf lekken wel eens bij de beentjes, lijkt me dat het bij wat grotere/oudere baby's minder erg is omdat het dan mooier past. Maar het lekt nooit door de wolbroekjes heen (en die kunnen eventueel ook over de oogjesluiers).

   Verwijderen
  2. Ik heb toch maar eens wolbroekjes aangeschaft en wauw, dat hadden we veel eerder moeten doen! Sindsdien geen lekkage meer! Ik ben om en er gaat zeker nog een wolbroekje (dan hebben we er 3) bijkomen, al hoop ik dat ze binnenkort niet meer nodig zijn! Dankjewel! :)

   Verwijderen
  3. Wat goed! Leuk om te horen dat het zo opgelost is!

   Verwijderen
 12. Wat fijn dat wat je kocht, zo goed bevalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat fijn dat het goed bevalt. Ene.... wegwerpluiers lekken ook wel eens bij de beentjes. Volgensmij kun je dat niet 100% voorkomen. Helena.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik gebruik ipv die vliesjes ook wel lapjes fleece van een oude deken. Daar spoel je de ontlasting makkelijk vanaf en zijn herbruikbaar. Fijn dat t bevalt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ons zoontje is nu 7 maanden en ook hij gedijt prima in zijn katoenen luiers. Hij poepte een keer in de 4 á 5 dagen. Ik was elke 3 á 4 dagen. (Ik heb 6 nacht-inleggers van dik microvezel en was zodra er nog maar 2 liggen) Dus zodra ik een luierwas zonder poepbroek had wist ik dat hij nu wel een keer moest. En soms had hij maar 1 volle poepluier en soms 3 op 1 dag. En dan was het weer klaar. Zonde dus om die velletjes te gebruiken dus dat deden wij niet. Ook was de poep zo dun dat een velletje geen zin had om de poep uit de luier te scheppen.
  Maar sinds kort ‪gaat hij op de po. Sinds we vast voedsel zijn gaan introduceren ging hij ineens elke dag poepen maar vaste stevige en soms harde drollen! (nu krijgt hij elke week 2 keer spinazie en dat helpt) Zodra hij in de kinderstoel zit voor zijn hapje begint de aandrang (nog steeds dankzij het reflex 'iets erin is iets eruit'). Dan gaat snel de luier uit en poept hij netjes op de po. En dat blije gezichtje! Daar doen we het voor hoor.
  Wij gebruiken alleen voor de nacht een wolbroek. Omdat deze eigenlijk niet doorlekt. Broekjes kunnen bij de randjes gaan lekken omdat de luier tegen de rand zit en een wolbroekje heeft pijpjes en een hoge boord. Al moet ik zeggen dat wij steeds een maat groter hebben dan zijn kledingmaat. 2 is prima want als de een gewassen wordt gebruiken we de ander en hij heeft 's-nachts nooit een poepbroek gehad.
  Hij zit nu in kledingmaat 74 en zit dus tussen de broekjes 74/80 en 86/92.
  Overdag hebben we overbroekjes van Flip. Deze zijn one size. En gaan dus van geboorte tot potje. Dat vond ik ook wel een vereiste omdat je op die manier maar 1 keer 4 á 5 overbroekjes hoeft aan te schaffen. Geen idee hoeveel als je een dagelijkse poeper hebt want tja.. die hebben wij niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk dat jullie dat zo doen, wij zijn ook van plan om haar al vroeg op het potje te zetten als we zien dat ze moet gaan.

   Heeft jullie zoontje trouwens vanaf de geboorte niet dagelijks gepoept? Want zoals ik het begrijp poepen pasgeborenen vaker en krijgen ze een ander ontlastingspatroon vanaf een week of 6 (?).

   Wij gebruiken de wolbroekjes dus ook overdag, vandaar 3 stuks. Omdat ik er altijd twee in gebruik heb die ik afwissel, zo kan het broekje tussendoor luchten. Ze moeten inderdaad een maat groter dan de kledingmaat, anders past het niet. Maar wij hebben gelukkig een voorraad in alle maten, dus dat konden we makkelijk uitproberen.

   Ze hebben ook wollen overbroekjes met zo'n flapsysteem, maar ik geloof dat ze toch minder goed aansluiten dan de wolbroekjes.
   (Productlink: https://www.hans-natur.de/disana-walkwindelhose-schurwolle-kbt_p4577.html)

   Verwijderen
  2. ja ons zoontje begon direct na de geboorte het meconium te poepen en na een week was dat over en poepte hij nog maar eens per 2 dagen en toen eens per 4. Was al vrij snel klaar dus.

   Die wolwikkels heb ik ook gezien en dat moet idd wel goed aansluiten en bij een wolbroekje past het altijd. scheelt ook als je boosters moet gaan gebruiken ;-)

   Verwijderen
 16. Mooi idee dat van die waslappjes van de Ikea. Gebruik je deze droog of doe je er nog wat op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Enkel water is voldoende, werkt prima en is multifunctioneel inzetbaar!

   Verwijderen
 17. Dat doe je goed!
  Denk de baby ook minder last heeft van luier uitslag met uitwasbare luiers?

  Zelf gebruikte wij weggooi luiers maar wel washandjes om de billen mee schoon te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vera heeft een keer rode billetjes gehad toen ik haar wat langer achter elkaar niet verschoond had ('s nachts wegens langer slapen). Moet zeggen dat het zelfgemaakte billenpoeder toen heel erg goed geholpen heeft om de billen weer gezond te krijgen!

   Ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal met wegwerpluiers. Van het merk disana hebben ze ook inleggers van ruwe zijde voor de billetjes met uitslag/gevoelige billetjes.

   Verwijderen
 18. hier een combinatie van wegwerp en wasbaar. ik heb een overbroekje met drukkertjessluiting geleend van een vriendin en die nagemaakt (40x, wat een monnikenwerk was dat... grr). buitenkant van waterdichte pull, binnen microfleece. de inleggers van bamboe en flanel. Van de restjes heb ik een stapel wasbaar maandverband en zoogcompressen kunnen maken, kan mama ook vooruit :)
  Ze bevallen erg goed, maar het is wel meer werk en soms val ik in de drukte even terug op wegwerpluiers. Ik zou liever alleen wasbare gebruiken, maar met een kleuter, peuter, dreumes en pasgeboren baby is het soms wel heel welkom en lekker luxe om de vieze luier gewoon in de kliko te kunnen mikken.

  ik gebruik de vliesjes alleen bij mijn dreumes, de baby krijgt borstvoeding en dat wast er prima uit zonder vliesje. poetsen doe ik met natte lapjes van verknipte flanellen luiers (die ik ooit bij de eerste zwangerschap 12 gekocht heb want dat stond op een babyuitzetlijst en bleue ik wist niks van babies dus kocht alles op de lijst, maar flanellen luiers heb je Echt Nooit Nodig), evt. met een beetje olie erop tegen de schraal.
  wegwerpluiers heb ik van de ah eigen merk en etos eigen merk. lekken eigenlijk nooit, passen prima, kosten de helft minder dan pampers. doekjes idem, gewoon aanbiedingen van eigen merk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow! Respect voor het zelf maken van de luiers! Ik heb het wel overwogen maar was tijdens mijn zwangerschap zoo moe en had er echt geen zin in, ik vond dit een mooie en betaalbare tussenoplossing.

   Ik kan mij goed voorstellen dat het met meer kinderen in de luiers lastiger word om 100% met wasbare luiers te werken. Het levert natuurlijk veel was op, en vereist wat extra routines.

   Die flanellen luiers ken ik, wij hebben er een paar gekregen van iemand (samen met wat hydrofielluiers) die ze nog had liggen. Wij gebruiken ze als handdoekje voor de babybilletjes na het poetsen.
   Flanel werkt trouwens ook goed als poetsdoekje, als de normale waslappen op zijn gebruik ik soms mijn wasbare 'wc-papier-doekjes' en die zijn ook van flanel.

   Verwijderen