woensdag 15 maart 2017

Rankspinazie (Hablitzia tamnoides)

Twee jaar geleden kocht ik zaden van kaukasische kletterspinat ofwel rankspinazie. Ik had ze voorgezaaid en daarna buiten gezet bij een klimconstructie. Nu wil het zijn dat ze het niet gered hebben, volgens mij zijn ze toen gelijk opgegeten door slakken ofzo. Maar een plantje had ik geen plek voor en heb ik toen in een hoekje in de kas gezet omdat ik heb zielig vond en wat denk je? Die overleefde wel.

Ik was vorig jaar heel verbaasd toen hij weer op bleek te komen, hij groeide prachtig en goed en ik had een klungelige klimconstructie voor hem gemaakt waar hij flink overheen groeide. Hij heeft zelfs gebloeid! (helaas heb ik er met mijn zwangere hoofd geen foto's van gemaakt). Zo raar eigenlijk dat hij het in de kas zo goed doet, want ik had begrepen dat het een plant was die uit iets koudere regionen kwam en dat hij het ook prima in de halfschaduw zou doen. De kas is natuurlijk juist een hele warme plek, waar het zomers soms wel 40 tot 50 graden is. Rare plant!


En natuurlijk, inmiddels komt hij al weer op. Dat is het voordeel van vaste planten! En hij ziet er goed volwassen uit dit jaar, en naast de hoofdplant zie ik nu honderden kleine baby plantjes opkomen. Ik wil hem eigenlijk verplaatsen of delen/scheuren maar ik weet niet precies wat voor wortel hij heeft. Als je van dichtbij kijkt zie je dat alle opkomende delen vanuit het midden aan elkaar verbonden zijn als een rozet.


En omdat ik ook bang ben om hem te doden, besluit ik dit jaar alleen een deel van de baby's te verpoten en verplaatsen en de hoofdplant nog een jaartje te laten staan. Hopelijk slaan de jonge plantjes goed aan en kan ik ze ergens in de (half-)schaduw zetten zoals de bedoeling was. En voor deze eigenwijze plant bouw ik dit jaar nog even een mooi klimrek zodat hij niet de hele kas door gaat.

5 opmerkingen:

  1. Deze kies duidelijk zijn eigen weg. Ik had er nog nooit van gehoord. Je kunt 'm dus eten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is een meerjarige bladgroente die je kunt gebruiken zoals spinazie. Dus jonge blaadjes kan je rauw eten en oudere bladeren eerder stoven.

      Verwijderen
  2. Wie niet waagt wie niet wint. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blij dat je een foto post. Ik heb ze tegelijkertijd gezaaid en uiteindelijk had ik vorig jaar 5 planten. Door jouw foto kan ik ze nu herkennen en ze hebben het alle 5 overleefd buiten. Maar wij wonen in Noord Holland, dus minder koude winters denk ik. groeten,Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn je te kunnen helpen!
      Ik denk dat het probleem bij ons is geweest dat de jonge planten opgegeten zijn, en daarom was er niets over om te overwinteren.

      Verwijderen