donderdag 28 december 2017

Ons huis in de Winter

Vorige winter schreef ik over hoe koud het in ons huis was, dat had deels te maken met onze spaarzaamheid maar voornamelijk met het feit dat het een oud en slecht geïsoleerd huis is wat gewoon niet (overal) lekker warm kan worden. Naar aanleiding van de reacties hebben wij toen een nieuw inzicht gekregen, namelijk dat het wellicht een goed idee was om eerder verduurzamingen door te voeren met behulp van subsidies.

Uiteindelijk hebben we daarna een energieadviseur laten langskomen, iemand die het hele huis onder de loep neemt en ons dan kan vertellen wat we het beste kunnen doen en hoeveel dat kost. Het advies is niet goedkoop, maar we kregen een deel ervan terug d.m.v. subsidie en hoefden dus 'maar' € 500,- te betalen.

Ze kwamen uiteindelijk met twee man langs om het huis te bekijken en op te nemen, ze hebben alle maten genomen van het huis en bekeken waar en hoeveel isolatie ergens zat en hebben ook de installatie bekeken. Daarnaast hebben we een gesprek gehad over wat wij eventueel wilden doen, wat voor plannen wij hadden en wat ons huidige verbruik is. Na 4 uurtjes waren ze klaar en de rest van het werk zouden ze op kantoor achter de pc doen. Nu moesten ze alle verzamelde data invoeren en dan bekijken en berekenen wat de opties zijn.

Het duurde langer dan verwacht, dat viel de energie-man volgens mij ook tegen. Ons huis is geen standaardhuis en het bleek veel werk, maar uiteindelijk werden we uitgenodigd voor het gesprek met een presentatie van de uitkomst.

Hij begon met een compliment over ons gasverbruik, in eerste instantie dacht hij dat ons huis al goed geïsoleerd was omdat ons verbruik zo laag was. Uit zijn berekeningen kwam dat wij 80% zuiniger stookten dan verwacht was in deze woning, dus dat is nogal wat!

Hij vergeleek 2 verschillende situaties.
1. bij de eerste situatie ging hij uit van het doorvoeren van een aantal losse maatregelen, het isoleren van alle buitenmuren, het isoleren van de kelder, het vervangen van de ramen en het vervangen van de cv installatie.
2. bij de tweede situatie ging hij uit van het volledig energetisch saneren van de woning waarbij de woning voldoet aan de beste voorwaarden. Dus alles wat hier bovenstaat en nog veel meer (zoals bijvoorbeeld het aanpakken van koudebruggen).

Qua energie maakt het veel verschil, in de eerste situatie bespaar je 38% energie ten opzichte van de huidige situatie. In het tweede geval bespaar je zelfs 73% gas! Dat is veel. Maar daar staan natuurlijk ook kosten tegenover. De geschatte investering bij de 1e situatie is € 25.268,- en bij de tweede situatie € 72.900,-. Maar wanneer verdien je je geld terug?

Ik heb even een simpel sommetje gemaakt, hierbij vergelijk ik wat wij nu verbruiken en hiervoor betalen met het verwachtte verbruik (en bijbehorende bedrag) in de aangepaste situatie. Ik heb geen rekening gehouden met mogelijk stijgende prijzen, dit is gewoon even simpel.


Wow, dit is niet wat ik verwacht had. Zoals je ziet zijn we duurder uit door te investeren. En halen we het er eigenlijk nooit uit. Want na 50 jaar staat dit huis er zeker niet meer (dan zou het 123 jaar oud zijn), dus we zouden graag voor die tijd de investering terugverdient hebben. Hier in Duitsland is geen subsidie voor verduurzaming, wel kan je een goedkope lening krijgen waarbij je een deel niet terug hoeft te betalen maar dat zet hier nog geen zoden aan de dijk. Natuurlijk telt comfort ook voor iets, maar dit ziet er eigenlijk niet uit als een goed plan.

En daar zaten we... met een uitkomst die we niet verwacht hadden. En we hebben er al een tijdje over na kunnen denken, en zo'n grote investering gaan we zeker niet doen in dit huis. Want zelfs als we het voor € 25.000,- verduurzamen, dan blijft het een oud huis waar nog veel aan gedaan moet worden. Voor ons is dat het niet waard.

Er zijn voor ons twee opties...
1. We blijven hier wonen en passen zelf wat dingen low-budget aan.... zelf een (semi-illegale) rocketstove bouwen en een houtfornuis in de keuken. Dat het wat koeler in huis is in de winter nemen we voor lief en we stoken wat harder als we het warmer willen hebben.
2. We bouwen een klein, duurzaam en zuinig huis. Eventueel op de plek van dit huis of op de plek van een van de stallen.

We zijn er nog niet helemaal uit... maar we neigen steeds meer naar de tweede optie. We hebben in elk geval besloten om geen grote investeringen meer te doen terwijl we er over na denken. En dit jaar hebben we ons voorgenomen om niet te moeilijk te doen over het gasverbruik, en te stoken waar en wanneer we het nodig vinden.

Ook gaan we dit jaar wat prijzen op vragen, bijvoorbeeld voor het slopen van de stallen (wat we toch al van plan waren) en het huis. En ons wat meer te informeren in de prijs van een eventueel nieuw huis (klein en duurzaam). Het is voor ons in elk geval een grote keuze en heel spannend!

49 opmerkingen:

 1. Dat is een interessante ontwikkeling. Al is de uitkomst anders dan verwacht - het advies blijkt zijn geld waard te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dak ziet er groot uit. Zonnepanelen en collectoren en dan huis electrisch verwarmen en zelf isoleren waar mogelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het schuine dak staat precies in de verkeerde hoek voor de zon. We hebben wel al zonnepanelen op het platte dak, die ligt perfect op het zuiden.

   Het "probleem" met zomaar zelf wat isoleren is dat je schimmel en vochtproblemen krijgt als je het niet goed/volledig doet. Dus dat kan niet zomaar.

   En er zou nog meer aan het huis moeten gebeuren, oa een nieuwe badkamer enzo. Vandaar het idee voor een veeel kleinere nieuwe woning. We laten het nog maar even bezinken ;)

   Verwijderen
  2. Duidelijk maar een zuinig,klein duurzame woning zie ik ook niet gebeuren goedkoper dan optie 2.Dan is zo,n groot huis ook zonde als je het gaat afbreken.

   Verwijderen
  3. Ja ja, dat hebben we ook overwogen.
   Dus we zouden in dat geval veel materialen willen hergebruiken. Zoals de keuken, dakpannen, deurkozijnen e.d.

   Ook zit er nog veel werk in dit huis aan toekomstig onderhoud, een nieuw en klein huis betekend ook minder werk en kosten als we ouder zijn.

   De prijs voor een nieuw huis is de grote vraag. Je komt waarschijnlijk rond de € 500,- tot € 1000,- per vierkante meter? We denken nu aan een huisje van 60m2, een ruime tiny-house.

   Maar we zullen ons de komende periode gewoon eens even laten informeren over alles... we hebben gelukkig geen haast :)

   Verwijderen
  4. 60m2 woonruimte is echt niet veel voor een gezin met drie personen. Mijn moeder woont in een klein appartementje met 65 m2 woonruimte en voor één max 2 personen is dat voldoende. Ik zie in die ruimte zeker geen gezin met drie personen wonen, vooral niet met een klein kindje....
   Ik denk dat jullie toch ook enorm zouden moeten wennen aan een klein huis aangezien jullie nu toch een groot huis gewoon zijn.

   Verwijderen
  5. Ikzelf zou het liefst in een tiny house wonen, Maarten liever iets groter. We gebruiken van deze woning maar zo weinig ruimte, ik denk dat we nu wellicht ook op zoiets uitkomen.

   We zijn allebei kleine woningen gewend en missen het... minder schoonmaken en minder loze ruimte. Het is iets waar ik echt naar uit zou kijken.

   Ik moet ook bekennen dat ik een paar plattegronden heb getekend daardoor hierop ben uitgekomen :)

   Verwijderen
 3. Als je zuinig bent met energie haal je de investeringen er bijna nooit uit. Wij zijn in 2011 op zoek gegaan naar "het comfortabele minimum" en zijn toen meer dan gehalveerd in ons energieverbruik. Wij hebben tot nu toe voor ongeveer 4000,- aan investeringen gedaan met als resultaat ongeveer 200 kub minder per jaar dus dat duurt ook zo'n 30 jaar voor we dat eruit hebben maar we merken wel dat we er comfort voor terug krijgen en dat is het ons toch wel waard. Bovendien hebben we dat bedrag eigenlijk al gespaard door vanaf 2011 al kritisch naar onze energiebehoefte te kijken. De kosten van de maatregelen die jullie moeten nemen zijn wel heel heftig! Kun je niet kiezen om alleen de keuken en de woonkamer te isoleren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook een overzicht gehad met de geschatte kosten en verwachte opbrengsten van losse maatregelen.

   Maar de kosten zijn behoorlijk hoog, en dat lijkt vooral te komen doordat het huis zeer groot is en niet recht toe recht aan. Al die rare hoeken e.d. maken het isoleren lastiger.

   En als je bepaalde delen wel isoleert en andere niet krijg je weer vocht en schimmelproblemen.

   Verwijderen
 4. Los van het comfort en de besparing vind ik het zelf ook wel meetellen dat je in energiezuinige zaken investeert om je voetafdruk kleiner te maken, je niet meehelpt aan het opmaken van de aarde.
  Voor mij heel belangrijk maar ik snap wel dat dat persoonlijk is. Met dit prijsverschil in investeringen is inderdaad iets nieuws bouwen ook een optie.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens, ik wil ook graag leven met een kleine voetafdruk. Vandaar dat het ook een moeilijke keus is. Slopen is natuurlijk niet echt milieuvriendelijk, maar dit oude huis zou wel ooit gesloopt worden. En wellicht kunnen we veel hergebruiken.
   Een nieuw, klein huis zou wel een veel kleinere voetafdruk hebben. En een ander voordeel is dat we dan over een aantal jaar (als we ouder zijn) minder onderhoudskosten (en werk) hebben. Een keus maken is niet makkelijk :)

   Verwijderen
 5. Heftige investeringen, maar dat is weer niet zo vreemd als je de grote van het huis erbij betrekt. Ik ben wel heel benieuwd naar jullie optie 2. Dat zal ook niet gratis zijn, maar misschien zijn Duitse prijzen anders dan hier in NL.
  Wij zijn ook bezig met een klein en zeer goed geïsoleerd huisje vandaar mijn interesse :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zijn we nog niet helemaal uit, maar zodra we daar meer over weten zal ik het hier delen :)

   Verwijderen
 6. Het lijkt me een moeilijke beslissing

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben geïsoleerd (grootste deel laten doen) en verdienen het ook amper terug. Maar het helpt wel een klein beetje mee aan een minder slecht milieu en het leeft vooral ook prettiger, als er geen beslagen ramen zijn en de voetjes wat warmer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, comfort is ook belangrijk (en milieu!)
   Maar als wij slechts 10% zouden besparen dan hebben we nog een belachelijk hoog gasverbruik omdat het huis zo groot is... vandaar dat we alle opties open houden.

   Verwijderen
 8. Kun je anders niet in de winter maanden een kleiner gedeelte van het huis gaan bewonen wat je wel kunt warm stoken? en dat gedeelte gaan isoleren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doen we deels al. We leven in de winter voornamelijk in een wat kleinere kamer aan de zuidkant en de keuken. We stoken die twee kamers, de badkamer en in de avond de slaapkamer even. Maar je moet wel steeds door de gang/hal om naar een van de andere kamers te komen en in de hal is het 10 graden :). Ik merk dat ik dan snel de neiging krijg om mijzelf op te sluiten in een warme kamer en niets meer te doen ;)

   Die losse kamers isoleren is weer lastig. We hebben ook wel bedacht om alles te verbouwen en een soort appartement van de woonkamer maken (die is behoorlijk groot). Maar als je rekent wat je dan allemaal zou moeten doen/verbouwen... dat zou ook veel kosten.

   Je merkt.. wij hebben hier al wat maanden over na gedacht en vele verschillende oplossingen zijn al langsgekomen. Maar nog niet DE oplossing.

   Verwijderen
 9. Wat een lastige keuze. Optie 2 klinkt ook wel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vinden wij ook. Het idee van een (iets groter dan tiny) huis.. eventueel van strobalen en leem... goed geïsoleerd.....geen schimmel... minder onderhoud... wel heel aantrekkelijk :)

   Maar daar komen eventueel ook weer andere dingen bij kijken, wij hebben geen ervaring met bouwen en dat vind ik ook wel heel eng/spannend.

   Verwijderen
  2. Optie 2 klinkt mij het aantrekkelijkste in de oren.
   Heb je weleens naar "helemaal het einde" gekeken? Dat speelt zich af in Chili en is te zien via RTL 4. Een stel daar bouwt ook een huis van strobalen en leem. Misschien leuk voor je om te zien? Een stel uit Nederland is daar om bij de bouw te adviseren en wil dat vaker gaan doen. Zij zijn gespecialiseerd in organisch en duurzaam bouwen, www.biobouw.nl

   Succes met alles!

   Groetjes Marielle O.

   Verwijderen
  3. Ik volg jullie al een tijdje, maar dit is de eerste keer dat ik reageer.
   Helaas is het programma in Chili afgelopen. Karel en An bouwen daar een duurzaam huis. Zij zijn te vinden via facebook. Wim en Punan helpen daarbij en zij willen dit inderdaad vaker gaan doen. Organische materialen wat past bij de omgeving.
   Op facebook staat ook een filmpje van het huis, nog niet af maar wel mooi te zien hoe het gaat worden.
   Ik wens jullie veel succes met welke keuze het ook gaat worden. En uiteraard hoop ik dat hier weer te lezen.
   Fijne jaarwisseling.
   Groetjes Samantha H

   Verwijderen
  4. Ja wat jij schrijft was ook wel mijn beeld bij optie 2 :-) Strobalen en leem. Of een houten zelf gebouwd tiny house.
   Het lijkt mij juist ook wel een super toffe uitdaging om (bijna) helemaal zelf een huis te bouwen. En er worden wel meer van zulke huizen gebouwd tegenwoordig, dus er zijn mensen die er al ervaring mee hebben, zoals Wim en Punam ja (helemaal het einde). Via facebook kun je An en Karel ook volgen. Geweldig zoals dat huis wordt!

   Verwijderen
 10. Dat is inderdaad iets waar je niet zo 1-2-3 een beslissing in neemt. Voor alle investeringen die je doet in je huidige huis heb je ook weer materialen nodig die geproduceerd moeten worden en of dat he voetafdruk nu zo verkleind? Misschien kun je bij het bouwen van een kleiner duurzaam huis wel materialen van het bestaande huis hergebruiken. Succes met overwegen! Ik vind het in ieder geval interessant om te volgen wat jullie gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hergebruiken va materialen waren wij zeker van plan als we gaan bouwen.

   Het is inderdaad een lastige afweging en het laten slopen van dit huis lijkt zo zonde en ook verspillend. Maar over de lange termijn is het wellicht gewoon iets onvermijdelijks wat je eerder doet. En hoe eerder je het doet des te eerder kan je genieten van verhoogd comfort en rendement? Lastig lastig :)

   Maar we hebben wel al bedacht dat we dan de dakpannen, de keuken, de deurkozijnen e.d. kunnen hergebruiken Als we het doen.

   Verwijderen
  2. Een vochtig huis is ook niet zo best voor gezondheid?
   Succes met de keuzes maken

   Verwijderen
  3. klopt, wij hebben momenteel ook schimmelproblemen in huis. Een reden om niet zomaar wat te doen, daar waarschuwde de energie-man ook voor.

   Verwijderen
 11. Poeh, wat een bedrag! Wij laten komend voorjaar voor een soortgelijk bedrag een energieneutraal huis bouwen (in NL).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je hier meer informatie over, klinkt erg goed.

   Verwijderen
  2. We bouwen met sips (structural insulated panels), google maar eens!

   Verwijderen
 12. Ons huis is van 1856 en minder comfortabel dan het nieuwbouwhuis waar we vroeger in woonden. We verbruiken voor verwarming, warm water en koken plus de verwarming van een atelier van 40 m2 ruim 2600 m2 gas. Nu we gepensioneerd zijn zal dat minder worden omdat we niet meer dagelijks het atelier verwarmen. Wat Anoniem van 19.51 uur beweert zou ik graag wat uitgebreid toegelicht zien: wij willen ons huis binnen 2 jaar verkopen en een kleine, energieneutrale woning laten bouwen. Alles gelijkvloers ivm leeftijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben in diverse oude huisjes gewoond en deze geïsoleerd. Ging prima. Je isoleert een deel van je huis en inderdaad je moet door een koude gang. Dat is alleen maar gezond. Huidgymnastiek en snelle aanpassing aan kou. Is gezond

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En dat huis kan er nog staan over 50 jaar. Ons eerste huis was over de 100 toen we er gingen wonen en dat is 45 jaar geleden. Het staat er nog prima bij. Ruimte is fijn. Afbreken is echt zonde en onnodig. De ruimtes waar je in de winter verblijft goed isoleren is voldoende. De schuur kan je met stro en leem isoleren, heeft geen haast. Vocht problemen hebben wij niet gehad. Vocht komt vaak van binnen uit. Dus juist in de super geïsoleerde huizen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt dat er vaak vochtproblemen optreden in super geïsoleerde huizen. Onze oudste liet een paar jaar geleden de spouwmuren isoleren met pur schuim. In de winterperiode hebben ze sinds ze de spouwmuren lieten opspuiten boven op de slaapkamers altijd last van condens op de ramen. Voordat er geïsoleerd werd, hadden ze daar geen last van. Er zit wellicht ook te weinig purschuim tot tegen het dak want in twee kamers staat er 's winters zelfs condens op de muren.....

   Verwijderen
  2. Ik ben het met je eens, huizen kunnen lang staan, en afbreken is zeker zonde. Ook het vochtverhaal ben ik grotendeels met je eens, hoewel slecht of gedeeltelijk isoleren wel degelijk tot vocht/schimmel problemen kan leiden (zei ook de energie-man).

   Wat het 'probleem' met dit huis is, is dat het slecht gebouwd is. Het staat er nu al niet prima bij, en het is net na de oorlog (opnieuw) gebouwd. Tel daarbij op dat er nog veel tijd en geld geïnvesteerd moet worden om het überhaupt op een goede standaard te krijgen en dan vragen wij ons af of dat niet zonde is.

   Voor hetzelfde geld bouw je wellicht iets wat over 150 jaar nog staat en waar je amper energie in verbruikt.

   Maar het is echt een lastige keus.

   Verwijderen
 15. Wel zorgen dat het onder het huis droog is, Dat scheelt heel veel. Eventueel draineren.
  Een schuur geeft zoveel mogelijkheden, mogelijkheden die je nu nog niet kan overzien. Misschien een eigen bedrijfje later met een grote werkplaats.
  Je kunt het nog niet allemaal overzien, maar met een schuur zoveel mogelijkheden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat betreft de schuren, we laten sowieso de garage staan. Maarten wil graag 1 stal laten staan en er een nieuw dak op zetten (asbestdaken moeten er sowieso af), maar daar zijn we het nog niet over eens. Ik zal je advies meenemen ;)

   Verwijderen
 16. Wat goed dat jullie op deze manier een goed inzicht hebben gekregen in de kosten. Zoals je zelf ook al aangeeft is het niet alleen de investeringskosten en of je die terugverdient, maar ook je voetafdruk en zaken als gezondheidsaspect van een ouder (en vochtig ed) huis. Lastige keuze. Ooit gekeken naar gekeken naar een deel van het huidige huis afbreken en van je huidige huis een duurzamer huis maken? Of komt dat helemaal ongunstig uit? Wij zijn eerder dit jaar verhuisd van een jaren dertig woning (mooi maar veel onderhoud en niet zo gunstig voor onze astmatische zoon) naar een duurzame nieuwbouwwoning. Die nieuwbouwwoning is echt minder charmant qua uiterlijk en beleving maar zo enorm veel praktischer en naar ons inzicht gezonder. Wij hebben voor we dit huis kochten ook wel gekeken naar modulaire woningen. Soort van Tiny houses die je al naar gelang je behoefte groter of kleiner kunt maken door meer of minder modules te gebruiken. Hebben wij uiteindelijk niet gedaan, deels omdat we niet zulke klussers zijn maar jullie zijn volgens mij reuze handig :) Weet trouwens niet of het budgettair voor jullie nou heel voordelig zou zijn, hoor, zo goedkoop was dat nou ook weer niet herinner ik me, maar er zijn vast ook wel plattegronden ed voor zonder dat je de materialen afneemt (als jullie die kunnen hergebruiken). Ben benieuwd hoe de afweging uit gaat pakken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hebben we wel overwogen, maar dan moet je echt veel aanpassen en wie weet wat je nog aan verborgen problemen tegenkomt. De vraag is of je dan voordeliger uit bent.
   Maar helemaal afgeschreven is het idee nog niet :)

   Verwijderen
 17. Wij verblijven momenteel even in een chalet. Ik weet niet precies de afmetingen, maar denk 'vakantiehuisje'. Het heeft 3 slaapkamertjes en een badkamer en een eet/woonkamer/keuken. Prima te doen! En je weet met z'n hoeveel-en we zijn. ;-) Nadeel vinden we wel dat het lastig is om veel eters of om logees te hebben. Maar dat kan gelukkig in ons leven in het zuiden weer. Of in jullie geval in een extra verblijfje in de tuin. Benieuwd waar jullie op uit komen! Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heee heidi!
   Ja dat klinkt als een lekker maatje, zeker als je veel buitenruimte hebt en een aparte schuur/werkplaats. Ik wilde toch nog mijn spullen uitmesten en wat minimaliseren :)

   Verwijderen
  2. Wij wonen ook (tijdelijk) in een chalet van 60 M2. Met z'n 6en. Tis krap soms maar met zo min mogelijk spullen (steeds uitzoeken en toch weer dingen wegdoen) is het heel goed te doen. Tis goedkoop in energie kosten. En is dr wat kapot of moet je iets vervangen zijn het maar kleine dingen omdat je klein woont, hoe groter je huis hoe groter de kosten m.i.
   En misschien kan je je eigen huis nog eens verhuren ? Bijv in de vakantie, levert ook weer op ;)

   Verwijderen
 18. Wat een uitkomst, dat advies, een reuze verschil met wat je eigenlijk wil, duurzaam, onafhankelijk. Wij zijn kleiner gaan wonen in een oud huis en zelf voorzichtig aan het isoleren. Tot nu toe gaat dat goed maar gelukkig is het huis klein. Ik moet er niet aan denken zo een groot huis aan te pakken, terwijl hier de constructie prima is en bij jullie het huis in de basis al niet top is. Tiny houses zijn er natuurlijk in alle soorten en maten en met jullie handigheid zou je een combi van bestaand en zelfbouw kunnen doen waarbij duurraam dan de hoofdrol speelt. Ben benieuwd wat de beslissing wordt. Succes en bedankt voor het delen van jullie inzichten,

  BeantwoordenVerwijderen
 19. En is het iets om de stallen om te bouwen tot huis? Evt een prefab/mantelzorgwoning er neer te zetten? Die hebben vaak de (ruimere) tinyhouse afmetingen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik denk dat je heel veel kunt hergebruiken in een nieuw kleiner huis als je het oude huis met beleid sloopt. Zelfs bakstenen kun je dan nog opnieuw gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben heel benieuwd wat jullie gaan doen. Vervelend lijkt me alleen bij hergebruik materialen van het oude huis dat je dan weer tijdelijke woonruimte nodig hebt of in ieder geval iets moet bedenken. Verder klinkt nieuw bouwen als een goede optie. HELENA.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Goed bezig. Ik lees vaak dat mensen eerst beginnen met zonnepanelen, dan weer investeren in isolatie, dan weer dit, dan weer dat. Het resultaat is, dat ze uiteindelijk duurder uit zijn, dan dat ze geheel opnieuw begonnen waren.

  Ik zie nu vaak leuke huizen staan die onderhoudsarm gebouwd zijn en energieneutraal.

  Ik vind het jammer voor jullie dat het zo veel langer gaat duren voordat je van de hypotheek af bent.

  Wist je dat veel mensen na vijf jaar in een huis al weer om zich heen gaan kijken?
  Hou dus altijd rekening met de verkoopbaarheid van je huis, of het nu bestaand is of een nieuw huis.
  De locatie samen met de uitstraling van het huis is belangrijker bij de verkoopwaarde.

  Ik merkte dat toen ik thuis kwam alle dingen van het huis mij gingen irriteren. Je ziet gewoon meer, als je meer thuis bent.

  Wat je ook besluit, je bent goed bezig en jullie hebben al meer bereikt, dan vele anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. google eens op earth ships en grand designs, erg leuk om inspiratie om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen