vrijdag 1 december 2017

De Moestuin(bakken)

Begin dit jaar hebben wij de verhoogde moestuinbakken gemaakt (lees hier hoe dat ging), en inmiddels is de zomer echt voorbij en hebben we ze flink kunnen testen. Het bevalt ons heel goed, de werkhoogte is echt ideaal! Nu is het bijhouden van een moestuin met een dreumes euh.. een uitdaging gebleken. Ik heb wellicht overschat hoeveel tijd en energie ik daarvoor over heb. Op advies van Greet hier in de reacties  had ik een campingbedje zodat Vera daar in kon en ik mijn handen vrij had, dat werkte wel maar dat hield zij ook geen uren vol. Toch viel het mij niets tegen.
 
April

Ik ben geen ervaren tuinder, en hoewel ik al jaren experimenteer met het een en het ander zit ik nog volop in het leerproces. Sommige dingen heb ik al vaker gedaan en gaan heel goed (zoals tomaten, courgette, sperzieboontjes, en pompoenen al het makkelijke :)) en andere dingen doe ik voor het eerst. Al doende leert men.

Mei

Ook zijn wij bij lange na niet zelfvoorzienend in voedsel, zeker de laatste twee jaar niet (wegens zwanger en klein kind). Toch ben ik niet ontevreden over de opbrengst dit jaar, we hadden best veel en ook veel verschillende dingen. En de tuin is niet leeg, momenteel staat er nog prei, winterwortel, wat bietjes, spinazie, veldsla en twee soorten kool. Vooral de prei ben ik erg blij mee, dit jaar voor het eerst en ik ben super trots! Prei is wat mij betreft een echte allrounder en daar kan je niet genoeg van hebben, dus er staat nog behoorlijk wat. Elders in de tuin staat trouwens ook nog aardpeer, maar dat laten we gewoon woekeren buiten de bakken.

juni

Voor over de kolen had ik een speciaal net gekocht, na enig wikken en wegen. Ik ben gek op kool maar die kl$%#te rupsen.... maar ik ben te soft om vlinders dood te slaan en te lui om 100x per dag op rupsen te checken. Dus ik kocht een net van tuinderskwaliteit, zo fijnmazig dat het alles tegenhoud. Alleen het ophangen was een dingetje waar we dit jaar niet meer echt aan toe zijn gekomen. Ik deed het uiteindelijk halfbakken met twee staanders die wij eerder voor een ander net gebruikten maar het was niet erg stabiel. Het grootste deel van de tijd hing het net halfstok over de kool :(  Volgend jaar dan, maken we een mooie stelling en doen we het goed, we komen er wel!

Juli

Wat niet zo goed werkte waren de paden. We hadden/hebben tussen de bakken karton met daarover houtsnippers. Dat werkt op zich prima, ware het niet dat er een mol rond graaft. Hij komt steeds omhoog in de paden (omdat hij niet in de bakken kan want daar zit gaas onder) en in zijn hopen komt veel onkruid op. Dat valt tegen, en ziet er slordig uit. Nu lossen wij het op door de houtsnippers aan de kant te vegen en er nieuw karton neer te leggen en dan weer snippers erover. Maar de klad komt er soms een beetje in en dan zit er toch weer veel onkruid... man man wat groeit dat snel.

Oktober

De bakken zelf zijn echt een uitkomst voor ons, we hebben veel minder last van onkruid en het is makkelijker bij te houden. Het werken op hoogte is echt ideaal en we spitten nooit meer omdat we no-dig tuinieren. Het is veel duurder dan een normale moestuin (enkel in aanschaf natuurlijk), maar ik vind het het waard. Omdat ik inmiddels ook een documentje heb gemaakt waarin ik een soort planning heb (wat je wanneer doet/zaait) kom ik ook meer in het  moestuinen. Zo heb ik dit jaar voor het eerst de knoflook op tijd geplant ( het zijn de kleine dingen die je steeds vergeet). Dus wij zijn er heel blij mee. Hopelijk krijgen we ook steeds meer tijd nu Vera groter word en kan ze volgende zomer al 'helpen'. Ik kijk er naar uit om samen met haar te tuinieren!

9 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen dat je de tip van het campingbedje gebruikte! De winter vind ik een fijne tijd om het moestuinplan op te stellen of bij te stellen. En andere lijstjes/administratieklusjes die ik in het huishouden gebruik.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed en die bakken sparen je rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen! Wij staan nu driekwartjaar op de camping dus weinig tijd in t weekend om eea bij te houden en water te geven. Denk dat ik volgend jaar oversla al hebben we nu wel twee frambozenstruiken in de tuin die aardig wat gegeven hebben. Helaas is de bloesem van de appelboom afgelopen jaar bevroren hierdoor drie appels ofzo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke moestuin bakken. Misschien ga ik dat ook wel maken volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moestuinieren, je raakt niet uitgeleerd. De laatste jaren zijn er steeds meer ongedierte bij gekomen. De mineervlieg, de Preimot. Op het veen met klei, moet ik steeds meer afdekken. Hopeloos,

  Er komen steeds meer groenten bij, dus ook steeds meer nieuwigheden, nieuwe rassen, hybride.

  Ik lees graag even op de moestuin op de site van Dianes moestuin, om weer de afstanden tussen zaaien te weten.

  Onkruid is een ding. Arbeidsintensief. Ik zie het zo, dat het mijn gewicht op peil houdt. Een leeg hoofd. Lekker. Mooi uitzicht, lekker buiten.

  Iedere veertien dagen de kasgewassen zoals komkommers, aubergines en tomaten bemesten.
  Iedere veertien dagen onkruid wieden. In moestuinbakken heb je Idd minder onkruid. Maar echt regelmaat is het beste, of het nu je huishouden, administratie of moestuin is.

  Het is lekker en gezond moestuinieren, maar het kost je een zee van tijd.

  Geniet van het resultaat.

  Gelukkig kan die mol niet bij je planten. Heel goed, top.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat de bakken zo bevallen en met een kleintje kom je voor je gevoel altijd tijd te kort maar het is ook genieten. Als ze wat ouder is is het leuk om haar een eigen stukje tuin te geven . Ik weet dat wij als kind dat prachtig vonden thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie bakken hebben jullie daar.
  Ook het handige van rechtopstaand te kunnen werken is mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen