zaterdag 29 december 2018

Hypotheek Update eind 2018

Het is al weer een tijdje geleden dat we een hypotheek update gedaan hebben, dus ik zal beginnen met een korte samenvatting:

Huis gekocht: juli 2013
Aankoopbedrag huis: € 103.000,-
Hypotheekbedrag: € 92.000.-
Extra familielening: € 5.000,- (afgelost in 2015)
Looptijd hypotheek: 15½ jaar, annuïtair -186 aflossingen van € 600,- per maand

Ons stulpje in de sneeuw van twee weken terug

Voor 1 januari 2019 hebben wij de maximale aflossing voor dat jaar (€ 4.500,-) al overgemaakt/klaarstaan bij de bank. Dus per 1 januari hebben wij nog maar € 35.938,- aan hypotheek openstaan! Het begint lekker op te schieten zo!

De hypotheek is hiermee voor 61% afbetaald en ons huis is voor 65% van ons (het verschil komt doordat we eigen geld hadden ingelegd). We doen onze extra boetevrije aflossing altijd in 1x direct aan het begin van het jaar zodat we maximaal profijt hebben van de verminderde rente.

De looptijd is inmiddels verkort van 186 maanden naar 130 maanden en we hebben al € 7.669,- aan rente bespaard (en dat terwijl we een relatief lage rente hebben van 2,5%). Als we nu niet meer extra zouden aflossen zouden we de hypotheek in mei 2024 afbetaald hebben. Maar...ons doel is wel om de komende jaren extra af te lossen, en als dat lukt volgens plan zijn we in mei 2022 al klaar met aflossen. Dat is nog 3 jaar en 5 maanden! Stiekem zijn we al een beetje aan het aftellen :) Wat een heerlijk vooruitzicht!

9 opmerkingen:

 1. Heerlijk zeg. Hier gaat het helaas niet zo snel als dat het bij jullie het geval is maar hou me maar voor dat ik dat moment ook ga bereiken al doe ik er waarschijnlijk wel langer over. Zodra de hypotheek weg is zijn we vrij om minder te gaan werken. En kunnen we wanneer het niet bevalt beginnen met de spaarpot zodat beide kinderen een zorgeloos leven kunnen leiden. Hoe mooi zal dat zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk! Het is wat werk en je hebt soms geduld nodig, maar volgens mij zeer het wachten waard!

   Verwijderen
 2. Dat moet jullie een heerlijk vrij gevoel geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is vastgoed in Duitsland dan zoveel goedkoper of in België ? Huis met zoveel grond aangekocht in 2013 voor 103 000 euro. Hier zou je vijf jaar geleden amper een afgeleefde oude kleine rijwoning met klein koertje voor gehad hebben....Te zien op de foto's hebben jullie toch een groot mooi huis met veel grond rond.
  Flinke prestatie dat jullie nu al zoveel hebben afgelost ! liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is goedkoper maar er spelen nog een aantal factoren mee, zo staan er oude stallen op de grond met asbestdaken. En ook is het huis niet zo goed geïsoleerd. Mede daardoor is de prijs lager geweest.

   Aan de andere kant kunnen wij hier prima wonen, en wij pakken steeds een stukje aan.

   Verwijderen
 4. Dat is een mooi vooruitzicht. Nu ook al, omdat je minder werkt. Werk doet wat je leuk vindt. Biologisch eet.
  Ga door met het goede werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb in 2013 mijn flat gekocht en ben dat jaar begonnen met 10% extra aflossen. Ik heb een annuity hypotheek 20 jaar vast. Ik heb net vandaag mijn 10% klaar gezet om af te lossen op 1 januari. Ik ben (als alles zo door gaat) in 2021 hypotheek vrij. In 2013 was mijn hypotheek 395 E per maand, nu wordt dat 150 E. Ik ben er zo blij mee. Gr. Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen