zaterdag 1 december 2018

Ons Erdmiete Experiment


We zijn nog lang niet zelfvoorzienend in de moestuin, en dat zullen we wellicht ook nooit worden, maar we zijn nu aan het experimenteren met iets wat ons hopelijk een klein stapje dichterbij gaat brengen.

Voor mij gaat het kweken van groente in stapjes
  • Stap 1: ik zaai en kweek een bepaalde groente als test in kleine hoeveelheid
  • Stap 2: het lukt en ik probeer er genoeg van te groeien om er af en toe van te eten tijdens het seizoen
  • Stap 3: het lukt, we lusten het graag en ik probeer er meer van te groeien om ook wat in te maken of te bewaren voor een later tijdstip
  • Stap 4: het lukt, we lusten het graag en we kunnen het op zo'n manier bewaren of verwerken zodat we het jaarrond kunnen eten/ niet meer hoeven te kopen

Er zijn eigenlijk geen producten waarbij we al bij stap 4 zijn, hoewel we met pompoen een aardig eind op weg zijn dit jaar denk ik. Maar je moet rekenen dat je minimaal 4 jaar nodig hebt (bij de meeste groentesoorten) om überhaupt bij stap 4 aan te kunnen komen. Het is en blijft een leerproces voor mij (ons) maar wel iets wat ik heel leuk vind. Hoewel je via boeken of het internet veel ideeën op kunt doen, zul je veel dingen toch zelf moeten proberen en ervaren omdat geen tuin hetzelfde is. Het succes is van zoveel verschillende factoren afhankelijk ( wat voor bodem, klimaat, voedingsstoffen, plaagdieren, goede buurplanten, vochtigheid, weer) dat je uiteindelijk toch echt door ervaring leert. Daarnaast kiezen wij er voor om het niet volgens de 'gangbare' manier te doen (met spitten en kunstmest) maar op een manier met zo min mogelijk inspanning en zo natuurlijk mogelijk (denk richting permacultuur).

En het idee van weinig inspanning en een groots resultaat willen wij ook bij het bewaren/ houdbaar maken aanhouden. Een groot deel van de oogst heeft redelijk van inspanning nodig om het houdbaar te maken voor de winter. Dit vereist inzet en energie (van ons en ook letterlijk stroom/gas).

Bewaarmethoden zijn:
  • Wecken/ pasteuriseren
  • Drogen
  • Invriezen
  • Inmaken op zuur (azijn) 
  • Inmaken op olie
  • Inmaken op melkzuur/ fermenteren
  • Inmaken met suiker (Jam, Marmelade, gelei, Sap/Siroop)
  • Inleggen op alcohol
Maar sommige dingen hebben heel weinig verwerking nodig om houdbaar te blijven, pompoenen zijn een goed voorbeeld (nog een reden waarom ik gek ben op pompoen). Als ze gaaf zijn en je bewaard ze goed kan je ze maanden lang bewaren, vorig jaar hebben wij in april de laatste pompoen opgegeten terwijl we ze in november al geoogst hadden. In dit geval is de bewaarmethode eigenlijk letterlijk "bewaren".

Belangrijk is dat dus dat je het op de juiste manier bewaard, om te zorgen dat het lang goed blijft. Vandaar dat we nu aan het experimenteren zijn met een erdmiete/aardkelder. Het is een soort inkuilen maar dan anders :) Na wat online onderzoek zijn we uitgekomen op een methode die ons haalbaar lijkt en waar je ook nog enigszins makkelijk bij je groente kan komen als je het nodig hebt.

Dat graven laten we aan Vera over :)

We hebben gewoon een gat gegraven en de zijkanten verstevigd door er een houden frame te maken. De onderkant is beschermd met kippengaas (tegen muizen e.d.) maar is verder open naar het zand zodat de luchtvochtigheid hoog blijft.


We leggen over de bodem wat walnotenbladeren omdat muizen een hekel hebben aan die geur en zetten dan hier onze kratten met groente in. De loze ruimte in de bak vullen we op met stro en we hebben een simpele houten plaat als deksel. Om de houten plaat wat te beschermen hebben we hier een stuk plastic over gelegd en daarover wat halve strobalen als extra isolatie. Als het goed is zouden (bepaalde) groente hier maanden lang in goed kunnen blijven.


Dit werkt natuurlijk niet voor alle groente, in het bijzonder geschikt zijn:
  • wortelen
  • bieten
  • koolraap
  • pastinaak
  • Knolselderij
  • Kool
  • Koolrabi
  • Aardappel indien je de temperatuur boven de 5°C kan houden.
  • Appels zou je zo ook kunnen bewaren maar niet in dezelfde erdmiete als andere groente vanwege het Ethyleen gas wat zij produceren.

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat werken, en hoe lang we alles kunnen bewaren zo. Het zou mooi zijn als we dingen zo tot het voorjaar vers kunnen houden. Ik kom hier later nog op terug als ik weet of ons experiment geslaagd is.

12 opmerkingen:

  1. Interessant experiment! Goed voorbereid en uitgewerkt. Mooi weetje ook,van die walnotenbladeren.
    Ik lees later graag hoe jullie ervaringen zijn.J.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi experiment. Ben benieuwd hoe goed je alles kunt conserveren met deze methode. Goed dat jullie experimenteren, van dingen uitproberen, kun je alleen maar leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn vader (100 jaar geleden geboren) bewaarde op deze manier de hele wintel de aardappelen, verschillende kolen en winterpeen! Hij gebruikte stro en aarde en het ging, zover ik weet, altijd goed!
    Leuk dat jullie de ruimte hebben om daarmee te experimenteren, succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik geniet ervan als mensen dingen uitproberen, testen, experimenteren. Annemiek van het blog Mijmeringen, heeft ook zoiets in haar tuintje. Het werkt bij haar prima.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk experiment, ben heel benieuwd naar de uitkomst!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een goed idee van die bak! Ben heel benieuwd of het werkt.
    Het doet me denken aan vroeger op de camping. Mijn ouders hadden een stuk grond met een stacaravan op een soort camping. Er was geen gas of stroom. Maar een koelkast werd gemist. Mijn vader heeft toen een kuil gegraven. Daar kwamen trottoirtegels in en aan de zijkanten metselde hij vier muurtjes. Bovenop kwam een isolerend deksel.
    Als kind (en toen nog een stadskind) vond ik het doodeng om iets uit die kist te halen vanwege de insekten die daar graag rondscharrelden. Het werkte wel, maar al snel kochten mijn ouders een koelkastje op gas voor in de caravan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wortelen bewaarde ik vaak in een grote oude weckketel vol gestort met zwarte aarde. Ik zette hem in de garage waar niet gestookt werd. In de winter kon ik er altijd gemakkelijk bij

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk dat Vera mag meehelpen en zich mag vuil maken in de tuin.... Hopelijk lukt jullie experiment.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lijkt me een mooi experiment - zo leer ik ook nog wat bij - regelmatig verslag over de jullie groente-evolutie?Er zijn toch nog wel wat mensen die allerlei zaken uitproberen om (voor een deel) zelfvoorzienend te zijn - is er ergens iets op internet waar die experimenten (en de resultaten ervan) gebundeld worden - zou mooi om zien zijn ....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk experiment.Lees graag over een paar maanden jullie bevindingen.
    Hopelijk is het heel fijn kippengaas.Muizen hebben aan een 0,5cm genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk experiment! En vindt Vera het ook zo leuk om overal mee te helpen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaa, helpen is het leukste wat er is. Alles moet onderzocht, aangeraakt en meegenomen worden ;)

      Verwijderen