dinsdag 18 december 2018

Onze Saving rate: Het overzicht van 2018

Omdat 2018  bijna ten einde is leek mij wel leuk om jullie nog eens een kijkje te geven in onze financiën.  Afgelopen jaar heb ik geen overzicht gegeven en er is veel veranderd sinds wij een gezin geworden zijn. Voorheen waren wij tweeverdieners en sinds wij Vera hebben, hebben wij besloten om minder te werken zodat er altijd iemand van ons thuis is.

In de eerste 5 maanden van dit jaar kreeg ik nog een ouderschapuitkering, dus toen hebben wij ons best gedaan om nog even extra te sparen. Maar na mijn ouderschapverlof ben ik mijn (goedbetaalde) baan kwijtgeraakt omdat ik daar niet deeltijd kon werken, en werk ik nu in een bijbaantje tegen minimumloon. Dit is ook nog eens seizoensgebonden waardoor ik in de wintermaanden geen inkomen heb. Aan de andere kant vind ik het werk heel leuk en leerzaam en ben ik gelukkiger dan ooit.

Het inkomen in de maand mei is extra hoog vanwege de belastingsteruggave, ik twijfel of we voor dit jaar ons steuernummer wijzigen. Wij staan nu beide nog ingesteld  op nummer 4 (voor gelijkverdienende tweeverdieners) maar we zouden het kunnen zetten op 3 en 5 (voor 1 partner die veel meer verdient dan de ander). Op die manier zou het maandelijks inkomen wat hoger zijn maar krijgen we waarschijnlijk bij de teruggave minder/niets. Ik moet het maar eens uitzoeken wat het beste is.

En hier het overzicht voor 2018:

Nog even voor de duidelijkheid: Sparen is voor mij alles wat ik opzij kan zetten na onze vaste lasten. Ik reken onze standaard aflossingen op de hypotheek niet mee als sparen, en ook onze reserveringen voor verwachtte kosten reken ik niet mee. In de reserveringen zit bijvoorbeeld ook een potje voor huisonderhoud, dit beschouw ik als een vaste last. Alle extra aflossingen op de hypotheek beschouw ik als sparen evenals het sparen voor woningverbeteringen. 

Januari
Savings rate : 31%
Inkomen totaal: € 2.003,-
Totaal Sparen: € 625,-

Februari
Savings rate : 29%
Inkomen totaal: € 2.105,-
Totaal Sparen: € 615,-

Maart
Savings rate : 27%
Inkomen totaal: € 2.234,-
Totaal Sparen: € 605,-

April
Savings rate : 18%
Inkomen totaal: € 1.814,-
Totaal Sparen: € 405,-

Mei
Savings rate : 67%
Inkomen totaal: € 4.685,-
Totaal Sparen: € 3.155,-

Juni
Savings rate : 42%
Inkomen totaal: € 2.599,-
Totaal Sparen: € 1.100,-

Juli
Savings rate : 25%
Inkomen totaal: € 2.004,-
Totaal Sparen: € 500,-

Augustus
Savings rate : 21%
Inkomen totaal: € 1.704,-
Totaal Sparen: € 350,-

September
Savings rate : 19%
Inkomen totaal: € 1.813,-
Totaal Sparen: € 350,-

Oktober
Savings rate : 14%
Inkomen totaal: € 1.754,-
Totaal Sparen: € 250,-

November
Savings rate : 18%
Inkomen totaal: € 1.749,-
Totaal Sparen: € 315,-

December
Savings rate : 7%
Inkomen totaal: € 1.528,-
Totaal Sparen: € 105,-


Totaal gespaard in 2018
€  6.270,- Sparen extra aflossing
€      785,- Sparen buffer
€  1.320,- Sparen woningverbeteringen
€  8.375,-

Doordat we begin dit jaar nog flink konden sparen hebben we dit jaar toch een gemiddelde Savings Rate van 27% behaald. Het meeste spaarden wij voor de extra aflossing op de hypotheek, dit omdat we verwachten dat we volgend jaar moeilijker kunnen sparen en zo hebben we vast een beginnetje. We hoeven jaarlijks maar € 4.500,-  bij elkaar te sparen hiervoor, het is geen extreem hoog bedrag wat wij boetevrij kunnen aflossen.

Voor de buffer hebben we weinig gespaard omdat hij inmiddels al op een redelijk bedrag was. De buffer is momenteel € 18.200,- en daar zouden we in het ergste geval (bij werkloosheid van beide en zonder uitkering) bijna anderhalf jaar van kunnen leven. Dat leek ons voor nu genoeg en vandaar dat we andere spaardoelen prioriteit hebben gegeven.

Groots sparen zit er voorlopig niet meer in, ons maandelijkse inkomen in 2019 schat ik gemiddeld op € 1.573,- (inclusief kindergeld). De verwachtte savingsrate voor 2019 ligt op de  13%.

Omdat mijn werk seizoensgebonden is gaat Maarten in de aankomende wintermaanden een dagje per week extra werken om het inkomen wat op te krikken. Vera gaat waarschijnlijk volgend jaar in augustus in elk geval 1 ochtend per week naar de kita (kinderopvang/peuterspeelzaal). In die ochtend zou ik dan wat extra kunnen werken. Dus een beetje extra groei zit er wel in.

Ondanks dat ons inkomen gehalveerd is sinds 2015 hebben wij geen spijt van onze keus om beide minder te werken. Het bevalt Maarten heel erg goed om maar 3 dagen per week te werken, en wij genieten van de tijd en ruimte die wij samen hebben. Sommige dingen vinden wij gewoon belangrijker dan geld. Wij sparen ook niet meer zo zeer om extra vroeg met pensioen te gaan, maar ons doel is om nu meer vrije tijd te hebben samen.Wat dat betreft zijn wij goed op weg en tevreden!

7 opmerkingen:

 1. Je hebt helemaal gelijk, je leeft nu en geniet van wat er nu is. Pensioen is nog ver en of je het haalt is altijd maar de vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik droom van jouw plaatje en situatie. Tijd voor elkaar en rond kunnen komen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jullie denken gelukkig goed na over wat jullie willen,en zo samen leven en zijn is vele malen mooier en beter dan groot verdienen en smijten met geld zonder daar gelukkig van te worden.wat goed van jullie.groetjes Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je zit door deze keuze wel met meer risico's dan een gezin wat wel twee mensen heeft die fulltime of bijna fulltime werken en die ook niet al hun geld uitgeven. Gaat bij hen iets mis, dan kunnen ze het waarschijnlijk wel opvangen. Gaat bij jullie iets mis, dan moet je maar hopen dat een van de twee bijvoorbeeld meer kan gaan werken om het probleem op te vangen.

  Kortom, aan de ene kant: heerlijke situatie nu. Maar aan de andere kant loop je dus wel meer risico voor de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in, ondanks dat risico maar ik mij geen zorgen. In de tijden dat wij tweeverdieners waren hebben we genoeg opzij gezet om ons nu niet onzeker te hoeven voelen.

   In het meest extreme val kunnen we 1.5 jaar beide werkloos zijn voordat er wat aan de hand is.(en dan hou ik geen rekening met een ww uitkering oid) Ik verwacht dat we voor die tijd al weer een inkomen hebben.

   Verwijderen
 5. Maar wat de toekomst brengt weet je nooit en ik vind het heel goed dat jullie nu al zo bewust leven en vooral genieten. Daarnaast hebben jullie een buffer en die heeft ook niet iedereen. Tijd met elkaar kun je nooit meer terugkopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, wat goed dat jullie zoveel hebben kunnen sparen! En tijd met elkaar doorbrengen is onbetaalbaar, daar kan geen hoger inkomen tegenop.

  BeantwoordenVerwijderen