zondag 19 mei 2019

Een extreem laag gasverbruik deze winter

De afrekening van het gas is binnen en afgelopen jaar hebben we voor onze doen echt extreem weinig gas verbruikt. Toen wij hier net kwamen wonen werd ons verbruik ingeschat op 3500 m3 gas en betaalden wij een voorschot van €150 per maand. Maar wij bleken (gelukkig) veel minder te verbruiken. Even een klein overzicht van de laatste jaren:

2015/2016 verbruikten wij 1662m3
2016/2017 verbruikten wij 2037m3  (hogere verbruik door baby/kraamtijd)
2017/2018 verbruikten wij 1732 m3

En de afgelopen periode verbruikten wij 990m3!! Dat is toch echt een heel groot verschil met voorgaande jaren. De winter was wellicht zacht, maar de winters hiervoor waren niet heel streng en eigenlijk ook vrij mild.

Het voornaamste verschil zit in een trucje wat wij gedaan hebben met onze cv. We hebben de cv namelijk in de nacht uitgezet. Nu is dit niet voor iedereen aan te raden, waarschijnlijk zelfs voor bijna niemand. Maar onze cv installatie houd een buffervat met 200 liter tapwater dag en nacht warm, dit kost enorm veel energie. Bovendien is het een oud en slecht geïsoleerde woning, dus in de nacht het huis warm houden is sowieso waanzin(nig duur).

Door de cv in de nacht uit te zetten hebben we geen comfort verloren, want we lagen toch in bed. De temperatuur in de ochtend was niet veel lager dan anders, en zodra ik opstond zette ik hem weer aan. Ik heb dit eerst een week getest zodat ik daarna het verbruik kon controleren, want het had gekund dat het weer opwarmen van het water juist meer energie zou kosten. Maar dat was niet het geval, en na de hele nacht uit hebben gestaan hadden we zelfs nog redelijk warm water in het buffervat. Dus in onze situatie werkte het.

En we hebben zo dus ruim 600m3 gas bespaard! Als je rekent dat een kuub gas ongeveer 50 cent kost, dan is dat toch zo'n € 300,- En dat komt ook ongeveer overeen met de teruggave van onze gasrekening, we krijgen namelijk € 348,- terug. Toch weer mooi meegenomen!

Voor het hele jaar hebben we uiteindelijk dus gemiddeld €40,- per maand betaald. Deze zomer gaan we de cv installatie aanpakken en vernieuwen, ik ben heel erg benieuwd wat dat met ons gasverbruik gaat doen. Maar het belangrijkste is dat we daardoor meer comfort gaan krijgen is huis. Het is in elk geval een leuk vooruitzicht.

4 opmerkingen:

 1. Wat goed, dat is een flinke besparing.
  Is jullie cv waterzijdig ingeregeld? Ook een manier om zuiniger met gas te zijn.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat gaan we ook niet meer doen omdat we deze zomer een nieuw systeem krijgen.

   Verwijderen
 2. Uitzetten altijd slecht voor de pomp en boiler altijd direct een timer tussen plaatsen. Ketel tunen en waterzijdig inregelen leverde hier direct een besparing op van ruim 30% zonder op comfort in te boeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Sinds deze winter heb ik een nieuwe cv en wat ben ik er blij mee. Tapwater instellen op tijd en temperatuur. De hoogte van het tapwater. Samen met de zonnepanelen, elektrisch koken, snelkookpan, isolatie, heb ik nog nooit zo weinig verbruikt als nu,

  Van vijftig cent per m3 kunnen wij in Nederland alleen maar dromen. Samen met de netwerkkosten, de idiote belastingen betaalde ik ruim 1€ per m3.
  Als de Groningers de juiste hulp kregen plus de excuses, dan zou ik zeggen ok.

  BeantwoordenVerwijderen