vrijdag 31 mei 2019

Wij hebben een Houthok!

Afgelopen winter zijn er op de erfgrens van ons grondstuk meerdere bomen gesneuveld, deels ook zodat de buren meer licht en minder last hebben. Het hout hebben we gedeeld en Maarten is toen meerdere weken bezig geweest met het zagen en splijten van het hout.

Deze winter aan de erfgrens

Toen wij hier kwamen wonen lag er nog (droog) haardhout van de vorige bewoners in een van de achterste schuren. We hebben daar nog best lang mee gedaan, toen we nog beide voltijd werkten hadden we ook minder tijd om op hout te stoken. Als je pas tegen zessen in de avond thuis bent en je moet nog koken, heeft het weinig zin om nog vuur te maken voordat je weer naar bed moet. Volgens mij hebben we het laatste van dat hout de voorlaatste winter ('17/'18) opgemaakt.

In het eerste jaar dat we hier woonden hebben we meerdere bomen laten vellen, maar omdat we geen geld hadden hebben we dat in ruil voor het hout gedaan. Die bomen stonden ook op zo'n manier dat we het echt niet zelf konden doen. Maar sindsdien hebben we het volgens mij enkel laten doen tegen betaling of zelf gedaan. Begin 2017 hebben we aan de zuidelijke erfgrens wat bomen weggehaald zodat we een goede zonnige plek hadden voor onze moestuinbakken, en dat hout hebben we  allemaal zelf kunnen houden. En een groot deel van de populieren die we weg hebben laten halen hebben we laten versnipperen tot houtsnippers, dat hout was niet geschikt voor de kachel.

De bomen die plaats maakten voor de moestuinbakken

En ondanks dat er al behoorlijk wat bomen geveld zijn, verwachten wij in de toekomst nog meer hout van ons grondstuk te krijgen. En al dat hout moet je natuurlijk ergens kwijt. De achterste schuur waar het eerst lag is veel te ver weg, en bovendien geen goede plek om nat hout neer te leggen. De meeste schuren zijn daar gewoon te vochtig voor. Dus we hadden een houthok nodig, gelukkig is Maarten super handig.


Het begin van ons houthok

Hij heeft er een tijdje over na gedacht, en heeft iets kunnen bouwen met enkel materialen die we nog hadden liggen. Zo heeft hij de grote oude telefoonpalen gebruikt die nog op het terrein lagen, en ook de schuttingdelen die we meegenomen hadden uit Nederland. En ook nog wat latten die voorheen de vloer van de hooizolder waren, van het deel wat we vernieuwd hebben (om eronder te isoleren). Verder nog wat stukken aluminium profiel wat normaal gebruikt word om zonnepanelen te installeren.Wat ik zo gaaf vind is dat Maarten helemaal geen ervaring heeft met bouwen, maar het wel gewoon doet. En er altijd wel iemand die het beter zou kunnen of mooier, maar je moet het maar doen. Hij bedenkt het, zoekt dingen uit en doet het dan gewoon.


Het hele bouwsel is dus van gerecyclede materialen, behalve het dak. De dakplaten hebben we gekocht, want zoiets hebben we niet liggen. Dat was alsnog een duur grapje; zo'n € 300,- waren we kwijt (inclusief bezorging). Maar is het ook echt af!


Het houthok heeft een oppervlak van ongeveer 6m2 en is zo'n 2 meter hoog. Dus behoorlijk flink, maar dat is ook nodig want overal liggen nog stapels hout. Nu is het dus tijd om alles erin te pakken.


Wat ook leuk is, is dat het houthok op de erfgrens naar het zuiden staat. Hierdoor hebben we meer privacy in de tuin. Hij staat ook direct bij de moestuinbakken, ik vind het eigenlijk heel knus staan. Ik ben nog van plan om tegen de achterkant twee bramenstruiken te geleiden, want zo'n mooi vlak stuk vol op het zuiden vraagt erom om gebruikt te worden.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het knap dat jullie het hok bijna helemaal hebben gemaakt van spullen die er al lagen. Hij ziet netjes uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Netjes inderdaad. En braam is een goed idee voor die achterkant.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen