Een voordeel van bulgur is dat het minder milieu impact heeft dan bijvoorbeeld rijst, boekweit of quinoa. In vergelijk is de watervoetafdruk van rijs en boekweit ligt op 2750 liter per kilo, de watervoetafdruk van quinoa ligt zelfs op bijna 4000 liter per kilo. Bij bulgur ligt dat een stuk lager, namelijk maar 1500 liter per kilo. Het beste zijn trouwens aardappelen, met 170 liter per kilo.
Van Watervoetafdruk.be |
Ik kook de bulgur altijd in de pan. Ik doe 1 deel bulgur en iets minder dan 2 delen water in de pan en breng het aan de kook voor een paar minuten en laat het daarna staan na garen. Zo blijft het lekker korrelig en los. Ik zag dat je het ook gewoon in een schaal kunt doen en met het kokende water overgieten en dan afgedekt laten staan, dan is het na 10-15 minuten klaar. Dat moet ik ook maar eens proberen, dat is nog makkelijker.
Dit zijn mijn 3 favoriete bulgur recepten.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaltijdsalade met Bulgur
Voor 2 porties
140 gram droge bulgur
2 stengels selderij fijn gesneden
1 kleine ui gesnippert ( of wat lente ui)
1 kleine rode paprika (in kleine stukjes)
een handvol geraspte witte kool
225 gr. kidneybonen
200 gram (gemengde) sla
verse peterselie naar smaak (een handje vol) fijngesneden
een paar blaadjes munt fijngehakt
en voor de dressing
1 el mosterd
1 el honing
1 el edelgistvlokken
wat water om het te verdunnen
Kook de bulgur.
Maak ondertussen de dressing en snijd de groenten en kruiden.
Voeg alles samen, klaar.
Soms eet ik het helemaal koud, soms gaat de bulgur er warm door heen en is het lauw. Het is in beide gevallen lekker. Ik bereid het soms ook voor zodat ik na mijn werk niet veel moeite hoef te doen, zo heb ik snel en makkelijk een gezonde en lekkere maaltijd.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bulgursalade met Paprika
Deze salade is eerder als een bijgerecht gedacht, dus dit is goed voor ongeveer 5 porties. Lekker bij een barbecue, bij de lunch of bij het avondeten.
250 gram droge bulgur
3 rode puntpaprika's
1/2 komkommer
1 rode ui
peterselie naar smaak ( hand vol)
1/2 tube tomatenpuree (100 gram)
5el olie
3 el azijn
zout en peper naar smaak
Ook dit is super makkelijk te maken.
Je kookt de bulgur.
Snijd ondertussen groenten en kruiden zeer fijn.
Meng de olie en de azijn.
Voeg alles samen, en dan nog peper en zout naar smaak toevoegen.
En dan ben je al klaar, hij is het lekkerst als je hem nog even laat staan zodat de smaken goed mengen.
Southwestern Bulgur
Een lekker en makkelijk eenpansgerecht. Dit recept is goed voor 3 porties, ik bewaar altijd een portie voor de volgende dag als lunch. Een salade erbij maakt het helemaal af.
200 gram droge bulgur
100 gram TVP/ soja granulaat
1 grote ui
2 tenen knoflook
255 gram kidneybonen
150 gram maiskorrels
400 gram tomaat uit blik
1 blikje tomatenpuree
1 el ketjap
1 tl milde sambal
1 tl komijn poeder
zout en peper naar smaak
150 gram yoghurt
verse munt (en eventueel wat geraspte komkommer)
Fruit in een grote pan de ui.
Als de ui glazig word voeg je de knoflook, de sambal en de komijn toe.
Fruit dit nog een minuutje of twee mee.
Voeg nu het soja granulaat toe (vleeseters zouden hiervoor gehakt kunnen gebruiken).
Ook de tomaat, tomatenpuree, ketjap, kidneybonen en de maiskorrels kunnen nu toegevoegd worden samen met ongeveer 250 ml water. Breng het aan de kook en voeg dan de bulgur toe.
Kook dit op een laag vuurtje ongeveer 10-15 minuten, of tot de bulgur gaar is.
In de tussentijd kan je dan de munt snipperen en door de yoghurt roeren, eventueel wat geraspte komkommer erin is ook lekker.
Serveer de bulgur met de yoghurt erbij.
(Dit recept is aangepast van www.tasteofhome.com)
Eten jullie wel eens bulgur? En hebben jullie nog lekkere recepten met bulgur?
Ik maak zo af-en-toe een bulgursalade voor mezelf waar ik elke keer in die wat ik voorhanden heb, dus geen kant en klaar recept! Mijn man eet geen bulgur.
BeantwoordenVerwijderenEenvoudig te bereiden, niet duur en heeft een lekkere bite, als afwisseling prima.
BeantwoordenVerwijderenIk doe regelmatig een handje bulgur in de soep. Bijvoorbeeld in de linzensoep. De soep wordt er steviger en extra voedzaam van.
BeantwoordenVerwijderenOok een leuk idee, dan je!
VerwijderenOok pasta kun je garen door kokend water over de pasta te gieten en het dan met een deksel op de pan te laten staan. Wel af en toe roeren :) Na de aangegeven tijd (op de verpakking) is de pasta gaar.
BeantwoordenVerwijderenDat moet ik ook eens proberen!
Verwijderen