vrijdag 7 juni 2019

Belastingaangifte 2018

Ik was dit jaar laat met het doen van belastingaangifte, ik was zo druk met het voorbereiden van de tuin dat we er in het voorjaar niet aan toe kwamen. Bovendien moet je hier wachten tot je de jaaroverzichten van je bank krijgt, en dat was sowieso pas half april.

De aangifte gaat op zich vrij makkelijk online, het systeem is vrij duidelijk opgezet. Ik maak meestal gebruik van een youtube kanaal (iLaw) wat alles heel goed uitlegt zodat ik het makkelijk zelf kan.

Wat ik heel bijzonder vind is dat ik hier is dat de belastingaangifte persoonlijker is. Ik vul het wel online in en dat word digitaal verstuurd, maar het word verwerkt bij een kantoor in de buurt. Daar werken vaste mensen, dat betekend dat eigenlijk altijd dezelfde persoon mijn aangifte verwerkt. Nu kreeg ik post van het finanzamt met de aanslag over 2018, daar staan soms nog wat vragen op. Deze keer wilde ze nog wat formulieren nageleverd hebben, en dan kan ik gewoon bellen en vragen wat er bedoelt word. Dat vind ik echt een verbetering ten opzichte van hoe het in Nederland gaat, daar heb ik altijd het idee dat ze niet allemaal even vakkundig zijn bij de belastingtelefoon. En het helpt niet dat je steeds met iemand anders te maken hebt, dat zal voor hun ook niet makkelijk zijn.

In Duitsland heb je qua loonbelasting net als in Nederland verschillende schijven en een Grundfreibetrag. Het Grundfreibetrag is volgens mij een beetje vergelijkbaar met de heffingskorting in Nederland, daardoor betaal je over de eerste € 9000,- geen inkomensbelasting. En het grundfreibetrag kan je ook delen met je partner, dus als er maar 1 verdiener is in het huishouden kan diegene het grundfreibetrag van de partner erbij krijgen. Zo is de eerste € 18000,- in het huishouden onbelast.

In Duitsland kan je dan bij de uitbetaling van je loon kiezen in welke steuerklasse je valt, er zijn 6 steuerklassen en afhankelijk van welke je kiest word er meer of minder van je loon ingehouden door het jaar. Als je de juiste steuerklasse kiest voorkomt het dat je teveel terugkrijgt of moet bijbetalen. Niet elke steuerklasse is te kiezen door iedereen, hier een klein overzichtje:


Nu was het zo dat wij vanaf ons trouwen allebei in steuerklasse 4 zaten, dat gaat automatisch en wij verdienden ook allebei evenveel. Maar sinds ik nu veel minder verdien hadden we nog niet onze steuerklasse gewisselt, daardoor is er in 2018 te veel ingehouden. En dus we krijgen dit jaar veel terug, € 1.566,- om precies te zijn. En dat kunnen we goed gebruiken natuurlijk, met alle aankomende klusplannen.

Omdat we zoveel terugkrijgen heb ik besloten om onze steuerklasse maar te wijzigen naar de combinatie 3/5. Zo krijgen we maandelijks ruim € 100,- meer loon uitbetaald. Uiteindelijk maakt het niet uit, want je wordt toch wel afgerekend op wat je moet betalen. Maar aangezien je geen rente krijgt van het finanzamt hier, is het voor ons slimmer om het maandelijks iets meer te krijgen dan jaarlijks een groot bedrag.

En zo stroomt hier ineens het geld binnen. Eerst de grote schenking van € 19.000,- daarna kregen we zo'n € 350,- terug van de gasrekening, toen nog ieder € 500,- voor onze verjaardag en nu kregen we dus weer € 1.566,- terug van het Finanzamt. Onze spaarrekening is in elk geval weer goed gespekt :)

1 opmerking:

  1. Heerlijk, zoveel geld in een keer! Zo kunnen jullie weer wat plannen verwezelijken!

    BeantwoordenVerwijderen