woensdag 25 september 2019

Midden in een kleine verbouwing

Sinds 17 augustus zijn wij begonnen met het project "nieuwe CV", dit is iets wat al lang op ons wenslijstje stond. Een aantal andere dingen waren belangrijker, maar nu we daar eindelijk klaar mee waren en we nu tijd en geld hadden was het eindelijk zo ver.

Het idee was vrij simpel: we vervangen de oude gas-cv (uit 2001) voor een nieuwe hr ketel. Daarnaast krijgen we in de keuken een houtgestookt fornuis met een waterzijdige aansluiting. Het houtfornuis verwarmt het water in een buffervat voor zodat de cv daarna alleen nog bij hoeft te verwarmen voor verwarming en warm tapwater. Doordat we de locatie van de cv installatie verplaatsen van de kelder naar een kleine ruimte naast de keuken gaan we veel kortere leidingen hebben, met minder warmteverlies.

En omdat het buffervat in de nieuwe situatie voor de cv zit en niet meer erachter, word er niet meer altijd 200 liter water warm gehouden. Natuurlijk betekend dit wat verlies van comfort (omdat je niet meer op 2 punten tegelijk warm water kunt tappen) maar dat is voor ons geen probleem. Blijkbaar zijn wij daarin een unicum (in Duitsland), want de installateurs die wij spraken leken het erg bijzonder te vinden. Gelukkig hebben we uiteindelijk iemand kunnen vinden die het zo wil (en kan) maken zoals wij het willen hebben.

Goedkoop is het niet, we verwachten in totaal zo'n € 13.000,- kwijt te zijn aan de installateur. Dat is voor de HR-gasketel, alle aansluitmaterialen, pomp, buitenvoeler en regeling, een buffervat van 800 liter met 2 warmtewisselaars (zodat we in de toekomst mogelijk nog extra solarthermie toe kunnen voegen). Ook is dat inclusief het materiaal en  de arbeid die nodig is om de gasleiding naar de nieuwe plek toe te leggen, de arbeid die nodig om het allemaal aan te sluiten (de cv en de watergevoerde kachel) en de demontage en het afvoeren van de oude cv installatie. Het houtgestookte fornuis kopen we elders en kost nog een keer € 3.400,-

Verder moet er nog een extra schoorsteen komen, die kan gelukkig gelijk via de buitenwand naar buiten en langs het huis omhoog. Via een offerte van de installateur werd al snel duidelijk dat we dat beter zelf konden doen, alleen de schoorsteen zou al € 1.100,- kosten, dan nog € 250,- voor de kernboring door de buitenmuur en dan nog de manuren. Dus in totaal al snel € 1.500,- Wij hebben nu voor € 700,- een hoge kwaliteit schoorsteen gekocht, dan nog een ladder voor € 300,- (hadden we toch nodig) en hebben het allemaal zelf gedaan. Zo hebben we zeker € 500,- bespaard en we hebben een goede ladder.

Omdat we de cv op een andere plek neerzetten hadden we ook nog wat andere dingen nodig, zoals leidingen enzo. Daarnaast moest deze kamer ook in orde gemaakt worden, de wanden waren enorm slecht onder de (10!) lagen behang. Dus deze moesten allemaal gestuct worden. En omdat de deur die daar in zat van hout was en te dicht bij de kachel zou komen, moest er ook een andere deur in van een niet brandbaar materiaal. Achter de kachel komen wandtegels en er moet nog een voormuur gebouwd worden (met latten en isolatie e.d.) Al deze dingen bij elkaar kosten ook nog ongeveer €2.000,-

Aan het eind van dit project zijn we dus zeker rond de € 20.000,- kwijt zijn. Wat een geld! Maar.... je krijgt momenteel toch geen rente op je spaargeld en hopelijk krijgen we er veel wooncomfort voor terug.

Inmiddels zijn we ongeveer halverwege denk ik:
De kamer waar de cv komt en de plek waar de kachel komt zijn leeggehaald.
De muren vrijgemaakt van behang en gestuct
De muur die bij het vrijmaken wankel bleek is gerepareerd (extern)
De oude deur is eruit en de nieuwe deur zit er in
De koude waterleiding is omgelegd zodat hij naar de nieuwe ruimte gaat
Er zijn al gaten geboord voor de aankomende waterleidingen naar de keuken
Er zijn al gaten geboord voor de aankomende gasleiding naar de nieuwe ruimte
Er liggen stroomleidingen naar de nieuwe ruimte
De luchtafvoer/toevoer pijp van de cv zit al door het dak
De schoorsteen zit er al in

Maarten gaat nu nog de achterwand in de cv ruimte isoleren en voorbouwen (is dat een woord?), en we wachten nog op de tegeltjes die achter de kachel komen. Dan zijn we zo ver dat de installateur kan komen en zijn ding kan doen, hij zou naar verwachting in een dag of 3 klaar kunnen zijn.

En nu wat foto's:
De hoek waar de kachel moet komen

De andere kant van dat stukje muur

Een andere muur in de nieuwe cv ruimte
Na het weghalen van behang bleek de muur uit elkaar te vallen

Diezelfde muur na reparatie

De muur in cv ruimte nog een keer, nu vrij van behang e.d.
De bijkeuken, vanuit de achtermuur komt de leiding uit de kelder

De bijkeuken, de leidingen zitten erin nu

De CV ruimte nieuw gestuct en de leidingen komen hier binnen


In dezelfde ruimte komt nu de cv aan en afvoer binnenVanaf een afstandje de cv ruimte

De nieuwe kachel is geleverd, muren gestuct
De schoorsteen is geplaatst

Het is toch nog een behoorlijk project alles bij elkaar, en wij zullen vreselijk blij zijn wanneer alles klaar is. Hopelijk duurt het nu niet lang meer, we komen dan nog een keer met een update!

6 opmerkingen:

 1. Wat ‘n klus maar wat zullen jullie er veel plezier van hebben! Mooie kachel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig hoe jullie dit aan pakken. Uitzoeken en uitdenken en uitvoeren. Die cv ketel kamer gaat er geweldig uit zien .
  Mijn was is heel snel droog op de zolder waar de ketel hangt. En dat is soms wel heel fijn. Veel succes met het uitvoer en door voeren. Groet Goudsjeblom

  BeantwoordenVerwijderen
 3. €20.000 euro. Een bak geld.
  Maar wat me vooral opviel is stoken op hout. Binnenkort in Nederland helemaal afgeschaft.
  Tenzij je Ed Nijpels of Jesse klaver heet. Die hebben kachels en praten over het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn antwoord werd zo lang, dat ik er maar even een aparte blogpost van gemaakt heb ;)

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Helemaal juist. Echt heerlijk is dat. Die onafhankelijkheid.
   Dat Nederland overvol is, de koeien niet meer in de wei mogen.
   Duitsers subsidie krijgen op gas stoken en Nederlanders de hoofdprijs betalen.
   Wanneer kan ik verhuizen? Goedkoop wonen, ruimte en onafhankelijk zijn. Top.

   En dan zien wij de milieumensen vliegen, hout stoken enz. We hebben hier het gevoel dat we als citroenen uitgeknepen worden.
   Buiten dat betalen we de hoogste inkomstenbelasting van Europa.

   Verwijderen