Hoe zit het met de uitstoot?
Hier in Duitsland zit het allemaal wat anders dan in Nederland, hier zijn regels omtrent het gebruik van houtkachels. De schoorsteenveger houd hier toezicht op. Ten eerste moet hij de installatie die je hebt goedkeuren, dit gaat over een cv en houtkachel omdat ze allebei uitstoot hebben. De uitstoot van je cv (gas of olie) word elke 2 jaar gemeten (elke 3 jaar bij nieuwere installaties) en zo word in de gaten gehouden of je installatie nog wel aan de wettelijke normen voldoet.
Zo zijn er ook regels voor houtkachels, in het Bundesimmissionsschutzgesetz staan regels voor de minimale afstanden van brandbare materialen en ook de regels over hoeveel fijnstof een kachel mag uitstoten. Mensen met oude kachels die niet aan de regelgeving voldoen moeten zorgen dat ze de hoeveelheid uitgestoten fijnstof met een filter naar beneden krijgen of ze mogen hun houthaard niet meer gebruiken.
Daarnaast worden de schoorstenen verplicht geveegd door de schoorsteenveger. Hoe vaak dat moet gebeuren varieert van 1 tot 3 keer per jaar, afhankelijk van het soort kachel, wat je verbrand en hoe veel je hem gebruikt. Dit is voornamelijk voor de veiligheid, om schoorsteenbranden te voorkomen. Maar een schone schoorsteen zorgt er ook voor dat je betere trek (in tegenstelling tot een hele vieze) hebt en dus schoner kunt branden.
Onze nieuwe houtkachel is dus niet zomaar een houtkachel. Het is een moderne hoogrendementshoutkachel met dubbele verbranding. Hij voldoet ook aan de zwaarste eisen met betrekking tot fijnstofuitstoot en daarom word hij ook toegelaten door de schoorsteenveger.
Een aantal andere aspecten waar wij rekening mee houden om schoner te verbranden zijn:
- Wij stoken alleen maar hout uit de tuin (geen papier/karton/afvalhout)
- Wij zorgen ervoor dat het hout goed droog is
- Wij zorgen ervoor dat de kachel genoeg zuurstof heeft en letten op dat het vuur de juiste kleur vlammen heeft
- Wij steken het vuur aan volgens de ‘Zwitserse methode’
- Wij stoken niet als het windstil is
Waarom op hout stoken?
Over het algemeen kappen wij bomen niet helemaal, maar wij zagen de stam op ongeveer een meter hoog boven de grond af. Vanuit dat punt groeien de bomen dan weer uit, met meerdere stammen. Na een aantal jaren kan je die stammen dan weer oogsten. In het Engels noem je dit coppicing, hier zie je een filmpje over hoe dat gaat. Natuurlijk worden sommige bomen hier ook echt gekapt, maar dat heeft dan een onderhoud functie. Bijvoorbeeld omdat ze op een verkeerde plek staan of omdat ze van binnen (deels) rot zijn. Het houtbeleid is erg belangrijk om het geheel duurzaam te maken.
Bijkomende voordelen zitten voor ons in het gebruiken van de kookfuncties, daarom kiezen wij voor een fornuis. In ons huis zit geen gasfornuis, koken gebeurt normaal op stroom. En in de zomer is dat ook prima, want dan hebben we veel zonneenergie. Maar in de winter hebben we dat natuurlijk niet. Dus nu kunnen we ons houtfornuis gebruiken om water op te koken, maaltijden te koken en ook de bakoven zullen we veel gaan gebruiken. Dit zal in de winter toch weer wat stroom schelen.
Toekomstmuziek
Graag maken wij onze installatie in de toekomst compleet onafhankelijk van fossiele brandstoffen. De installatie is nu ook zo gemaakt dat we daar de mogelijkheid toe hebben. We kunnen daarvoor later kiezen voor thermische zonnepanelen of gewone zonnepanelen die een elektrisch element in het buffervat voorzien van energie om daar met stroom het water voor te verwarmen. In het laatste geval word dan gebruik gemaakt van een regeling die er voor zorgt dat alle opgewekte zonnestroom die je niet gebruikt naar het element gestuurd word. Voor nu hebben wij besloten er nog even mee te wachten. Op dit moment is het een hoop extra geld en zijn er geen goede subsidies voor.
Maar het is niet slecht om even te wachten, nu kunnen we eerst kijken wat wij nu verbruiken en zo een betere inschatting maken van wat er aan (zonne-)energie nog nodig zou zijn. En over een paar jaar is die technologie ook weer wat betaalbaarder.
Goed dat je hier een toelichting op geeft. Maar hoe hoog is de CO2 uitstoot vergeleken met andere brandstoffen.
BeantwoordenVerwijderenWat co2 betreft, hout stoot tijdens de verbranding de co2 uit die de boom tijdens de groei heeft opgenomen. Dus zolang je zorgt dat je meer bomen laat groeien als herstel voor wat je kapt en brand zit je redelijk goed. Maar dat is dus wel een belangrijk aspect van ons plan.
VerwijderenFantastisch die zelfvoorziening. De investering kost veel, maar het genoegen dat je onafhankelijk bent. Heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenDe rust en de ruimte op het platteland, dat is ook nog eens genieten.
Besef wel dat houtstook erg ongezond is voor jullie zelf maar ,veel erger, ook voor jullie buren. Het geeft ook erg veel overlast. Wij moeten altijd al onze ramen sluiten als de buren "gezellig" stoken om de stank buiten te houden. Goed dat in Duitsland in ieder geval de regels strenger zijn, dat zou hier ook zo moeten zijn. Echter gezond en milieubewust stoken bestaat niet, net als gezond roken niet bestaat. Het zou verboden moeten worden. Misty
BeantwoordenVerwijderenBij een houtkachel als deze neem ik aan dat de overlast zeer beperkt is. De overlast van houtstoken in NL is vaak omdat het slechte (tuin)kachels zijn of verkeerd hout. Dit plan klinkt juist heel verantwoord.
VerwijderenWat goed dat de regels in Duitsland zo streng zijn en gecontroleerd worden!
BeantwoordenVerwijderenWij hebben last van de houtkachel van onze overburen maar dat zal bij jullie eventuele buren veel minder zijn!
Dat denk ik ook, onze buren hebben ook houtkachels. Ik moet zeggen dat wij eigenlijk nooit last hiervan ondervinden. Andersom heb ik ook nooit wat gehoord.
VerwijderenStankoverlast (iets anders natuurlijk als je astma hebt) ligt echt aan verkeerd stoken, slechte kachel of vuile pijp. Wij wonen naast een verbrandings/cv installatie van het bejaardencentrum die gestookt wordt op hout. Die ruik je nooit en daar wordt toch heel wat afgestookt. Om mij heen stookt iedereen op hout. Alleen als een kachel net opgestart is en de verbranding nog niet volledig verloopt ruik je iets. Dus aljeblieft mensen knijp je kachel niet, laat hem lekker branden....... of niet. Helena (uit Zweden)
BeantwoordenVerwijderenEven een vraag nog op deze wat oudere blog: hebben jullie ook gekeken naar een speksteen kachel? Of weet een andere lezer het rendement hiervan ivm een reguliere kachel. Ik ben daar benieuwd naar.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is een speksteen kachel ook heel efficient, echter ons huis is in opzet niet geschikt voor stralingswarmte. Wij wonen op 1 verdieping, maar die verdieping beslaat behoorlijk wat oppervlakte. Dan zouden wij meerdere speksteenkachels moeten hebben.
VerwijderenDoordat wij nu een kachel hebben die de cv ondersteund, kunnen we de warmte verdelen waar wij het nodig hebben.
We wonen in ZW Hongarije. Daar stookt het merendeels van de huishoudens op hout. Met name in mistig weer is het in veel dal dorpen dan een rokerige aangelegenheid. Vooral omdat veel hongaren niet altijd droog hout gebruiken...
BeantwoordenVerwijderenOnze boerderij staat echter op een heuvel. Wij hebben nooit last van rookoverlast, ook niet van stokende buren. De boerderijen staan hier wel ver uit elkaar dat helpt natuurlijk ook. We hebben ook een oerknus houtfornuis in de eetkamer. En een Kazán (houtketel) die is aangesloten op het cv systeem met 6 radiatoren. Daar hebben we een buffervat tussen laten plaatsen zodat die ook nog verwarmt als de ketel al uit is. In praktijk verwarmt het houtfornuis echter bijna het hele jaar het huis in zijn eentje en koken/ bakken we er dagelijks op. Heerlijk ;-)