woensdag 9 oktober 2019

De Moestuin

Nu de herfst hier is en de winter er weer aan zit te komen, ben ik heel erg blij met hoe de moestuin er bij staat. Ik heb er extra op geprobeerd te letten dat er ook wat te oogsten zou vallen in de herfst en winter en dat is te merken. Eigenlijk staat het er nog best vol bij.


Wat staat er nog in de moestuin:
 • Prei (winterprei en herfstprei)
 • Wortelen
 • Pastinaak
 • Knolselderij
 • Veldsla
 • Bieten
 • Koolrabi


Het is geen groot assortiment, maar in combinatie met de pompoenen, aardappelen en uien die ik nog heb liggen kan ik toch nog heel wat maken. Hier liggen nog wat andere dingen die ik op moet maken; courgette (zelfs deze week de laatste nog geoogst), komkommer (de laatste 2), een aantal tomaten en 2 rode kolen.


Met de verschillende koolplanten heb ik wel wat pech gehad dit jaar, of eigenlijk was het gewoon slechte planning. Ik doe altijd een speciaal net over de kolen, zeer fijnmazig, zodat er geen plaagdieren bij kunnen (vooral die vreselijke rupsen die niks voor mij over laten). Helaas was ik dit jaar net te laat, waardoor er koolvliegen onder het net gekomen zijn. En zo had ik een plaag daar die veel jonge planten te grazen hebben genomen. En wat ik ook probeerde, ik kreeg ze er niet weg. Ik heb niet alles geprobeerd, want sommige oplossingen zijn te duur of niet milieuvriendelijk. Dan maar wat minder kool-oogst. Ik heb nog een verdwaalde spruitjesplant, rode kool en broccoli in de tuin staan en een paar koolrabi, maar dat is het voor dit jaar. Volgend jaar beter.


De prei is dit jaar juist weer heel goed. Vorig jaar had ik 50 jonge plantjes uitgepoot, om ze langzaam te zien verpieteren. Helaas had ik (bleek achteraf) maden van de prei/uienvlieg in de grond die daar overwintert hadden. En zo vraten ze alles op. En ik dacht toen dat het door de hitte/droogte was, dus de volgende plantjes zette ik op dezelfde plek.... dom. En die ondergingen hetzelfde lot. Zo had ik maar iets van 10 preien die winter. Maar daar heb ik dit jaar geen last van, gelukkig. En ik heb alle preiplantjes uitgepoot, de grotere en de kleine. Ik heb  alles bij elkaar misschien wel 100 prei planten staan.

Hmm veldsla!

Ik was eigenlijk nog van plan om in de kas verschillende soorten winter sla te zetten, maar daar ben ik niet meer aan toe gekomen. Ik had wel een tray voorgezaaid, maar helaas hebben de vogels daar aangezeten en is er niks van geworden. Ook ben ik er pas afgelopen weekend aan toe gekomen om de jungle die de kas was uit te mesten. Sinds vorig jaar ben ik allergisch (soort hooikoorts) voor tomatenplanten, waarschijnlijk mede 'veroorzaakt' door mijn werk waar honderden tomaten planten staan. Daarom probeer ik nu zo min mogelijk in de kas te komen, en word er dus ook een stuk minder gedieft. Wat resulteert in een kas die er zo uit ziet:


Maar nu weer helemaal leeg geruimd, zodat er straks mijn plantjes in kunnen die moeten overwinteren. Voor volgens jaar heb ik wat speciale zaden gekocht van tomatensoorten die je buiten kunt kweken, ik ben daar heel benieuwd naar. Waarschijnlijk kan ik daar dan ook makkelijker mee werken zonder zo ziek te worden, omdat er meer frisse lucht omheen is. Maar het is afwachten. Stoppen met tomaten kweken zal ik zeker niet doen, daarvoor vind ik het te leuk.


De kas is in elk geval weer op orde. Op de  bodem heb ik wat verschillende bladeren en ander organisch materiaal gegooid, zodat het ter plekke kunnen vergaan en zo wat voeding vrij geven aan de bodem. Dit weekend zet ik waarschijnlijk mijn tafels er weer in en dan kan ik al mijn plantjes er weer in zetten.

Het blijft echt een leerproces voor mij, maar ik merk ook echt dat het elk jaar beter gaat met groente kweken. En ik vind het heerlijk om in de tuin te werken, en om voor het (avond)eten even wat uit de tuin te halen. Dat zijn echt geluksmomentjes voor mij :)

4 opmerkingen:

 1. Toch een mooie oogst al met al ;-)
  Wij zijn maart vorig jaar ook geƫmigreerd (naar Hongarije)en hebben de plannen voor de moestuin al klaar. Ik zie trouwens veel overeenkomsten tussen onze levensstijlen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen