dinsdag 5 november 2019

Flink Balen!

Na lang klussen, en een aantal dagen met werklui over de vloer was het afgelopen vrijdag eindelijk zo ver, alles was aangesloten!! De nieuwe cv en ook de watergevoerde houtkachel. Wij waren super blij, helaas bleek er al snel een probleem met de houtkachel te zijn.

In volle glorie

Na 2 keer gebruikt te hebben zagen wij zondagochtend water in de brandkamer van de kachel, oh nee! Na een inspectie bleek dat te komen uit een van de buizen die het water door de kachel leiden. Wij vermoeden dat een lasnaad niet goed dicht was, en dat het door de hitte tot lekken komt. De druk op de installatie was ook met 0.2 bar gedaald.

De verkoper leek ons niet te geloven toen wij hem bellen "zoiets had hij in 15 jaar niet meegemaakt". Hoe dan ook, hij zou maandag wel langskomen om te kijken.

Toen hij hier maandag was praatte hij wat over condensatie via de schoorsteen omdat er niet genoeg trek zou zijn. "Natuurlijk, want condens vormt zich altijd op 1 plekje en daar verschijnt dan 2 liter water" aldus Maarten. Maar we moesten het afwachten want hij moest het bespreken met zijn verkoper.

Gelukkig was later die dag onze installateur nog hier, en hij heeft samen met Maarten een druktest gedaan (want wij wilden niet te lang afwachten). Waaruit bleek dat er inderdaad 2 kleine lek plekjes waren. Hij was ook bereid om hier een verklaring van op te maken, zodat wij die aan de verkoper konden doorgeven.

Dus nu zijn we aan het afwachten, er word contact opgenomen met de fabrikant van de houtkachel. Tot die tijd kunnen we hem niet gebruiken. Hij is ook al helemaal aangesloten en weegt bijna 300 kilo, het gaat een enorm gedoe worden om hem weg te halen en dat moet hij weer opnieuw aangesloten worden. En hij is natuurlijk ook al aan het roesten aan de binnenkant, want gietijzer en water zijn een slechte combinatie.

Het is een flinke domper op onze vreugde, want wij waren zo blij dat het klaar was en hij deed het zo goed. Gelukkig werkt de nieuwe cv goed, en verder zijn we heel tevreden over de installatie. Het is een vrij complex geheel, iets wat we zelf nooit zo hadden kunnen aansluiten.  Er komt een hoop bij kijken. Vooral omdat we de cv ook niet op de plek van de oude cv hebben gezet. Nu moest de gasleiding hiernaar toe getrokken worden en ook de waterleiding. Ook moest er een afvoer zijn voor het geval dat de stroom uitvalt terwijl de kachel brand, en de pomp niet meer zou werken. Dan moet de kachel zijn hete water kunnen dumpen. Er lopen nu heel veel leidingen over de muren.

De aansluitingen achter de kachel

Hier komen de leidingen door de muur van de kachel af

Hier lopen ze dan naar het buffervat

En hier het buffervat en de cv


Terwijl we wachten op een oplossing focussen wij ons hier maar op de klusjes die nog op onze lijstjes staan. Maarten is druk met het netjes isoleren van de leidingen en ik heb mij voorgenomen om in de komende tijd de muren in de keuken een frisse lik verf te geven. Nu maar hopen dat het snel opgelost word.

6 opmerkingen:

 1. Wat vervelend. En dan zo’n leugen aan te moeten horen. En maar weer wachten. Sterkte de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat een domper! En dan de frustratie dat je niet eens geloofd wordt. Ik hoop dat het snel en goed wordt opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zal wel opgelost worden. Ik kreeg vorig jaar een nieuwe cv. Die zes keer ontplofte en koolmonoxide in huis losliet. Werd niet geloofd toen ik belde...maar na zes ontploffingen, een scheur in de muur tot aan de nok van het huis, kreeg ik toch een nieuwe. Duurt even soms, een oplossing, maar komt er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Balen. Het ziet er wel heel mooi en netjes uit verder. Dus hopen dat dit toch snel wordt opgelost, zodat je er lekker van kunt genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is heftig!
  Onze leidingen gaan (gelukkig) niet rechtstreeks naar buiten. De noodafvoer zit binnen dus ik hoop (en ga er van uit) dat dat bij ons niet zo ver komt.

  BeantwoordenVerwijderen